sunnuntaina, marraskuuta 25, 2007

Herpes viruksista


Fibromyalgiaa koskevassa jutussani viittasin David W. Greggin artikkeleihin joista eräässä puhutaan myös herpes viruksen aiheuttaman yskänrokon eli huulirokahtuman hoidosta. Tri Greggin mukaan herpes virusten hoidossa lääkkeiden ohella ravitsemuksella on merkittävä osuus. Myös sukuelin herpeksen hoitoon pätevät samat ravitsemukselliset seikat kuin huulirokahtumaan.
Sairas lapsi -portaali kertoo tämän vaivan hoitoon liittyvistä seikoista seuraavaa:
"Kotihoito: On tärkeää, että hoito aloitetaan mahdollisimman nopeasti. Jos lapsella on ollut kerran yskänrokko, on hyvä pitää kotona virusvoidetta taudin uusiutumisen varalta. Huolehdi, että lapsi ei koskettele rakkuloita, sillä koskettelu voi aiheuttaa bakteeriperäisiä lisätulehduksia, ja koskettelun myötä tauti voi levitä sormista muihin ihmisiin. Tartuntavaaran vuoksi sekä lapsen että aikuisen on pestävä kädet sen jälkeen, kun rakkuloita on koskettu.

Herpes virus tuhoaa aktivoituessaan kudoksia. Näin tapahtuu sekä huulirokahtuman kyseessä ollen, että myös kaikkien muidenkin herpeslajien vaikutuksesta, millä kehon alueella ne sitten vaikuttavatkin. Nuo huulen iholle syntyvät vauriot ovat kiusallisia, mutta mitään peruuttamatonta ei silti siinä tapauksessa välttämättä tapahdu. Sen sijaan, kun virus leviää vaikkapa aivokudokseen, saattaa tuho olla todella hirvittävä. Lainaan tähän National Geografic- lehden viimeisimmän, toissa päivänä eli viime torstaina 28.11.2007 ilmestyneen numeron muistin ihmeellisyyksistä kertovaa artikkelia:

"EP on 180-senttinen mies, jonka valkeissa hiuksissa on siisti jakaus. Hänen korvansa ovat harvinaisen pitkät, ja luonteeltaan hän on miellyttävä, ystävällinen ja lempeä. Iloinen mies vaikuttaa tavalliselta lupsakalta isoisältä. 15 vuotta sitten Herpes simplex -virus kuitenkin vahingoitti pahasti hänen aivojaan. Se iski aivoihin kuin omenapora ja tuhosi kaksi saksanpähkinän kokoista aluetta ohimolohkon sisäosasta ja samalla suuren osan EP:n muistista".

"Viruksen osumatarkkuus oli karmiva. Molemmilla puolilla aivoja sijaitsevien ohimolohkojen sisällä on kaareva osa, jota kutsutaan hippokampukseksi tai suomalaisittain aivotursoksi. Se ja joukko ympäröiviä aivoalueita vastaavat ihmeellisestä tempusta, joka painaa havaintomme pitkäaikaiseen muistiin. Muistot sinänsä eivät tallennu hippokampukseen vaan isoaivokuoren poimuisiin kerroksiin, neokorteksiin. Hippokampuksen alue on kuitenkin aivojen se osa, jonka ansiosta asiat tallentuvat. Koska EP:n hippokampus tuhoutui, hän on kuin videokamera ilman tallennustoimintoa. Hän näkee, mutta näkymä ei jää mieleen". tilaa NG uutiskirje, ja lue lisää NATIONAL GEOGRAPHICin numerosta 14.

 
Herpes virukset, joita ihmisellä esiintyy kuutta eri muotoa, ei kuole koskaan, no tietysti sitten, kun sen kantaja kuolee. Viruksen hävittäminen hermosolmukkeista lääkehoidolla ei ole mahdollista. Nämä virukset elävät siis hermosolmukkeissa ns. proviruksina. Ne aktivoituvat ja muuttuvat varsinaisiksi viruksiksi aika ajoin silloin, kun henkilön immuunijärjestelmä jostain syystä, esimerkiksi stressin tai vaikkapa liiallisen auringonvalon vuoksi menettää kykyään hallita kehon puolustusta tauteja vastaan. Jos siinä vaiheessa vielä nauttii arginiini- nimistä aminohappoa sisältävää ravintoa (parhaita ravitsemuksellisia arginiinin lähteitä ovat mm. pähkinät, sienet, ruisleipä, riisi ja sipuli) tai arginiini-lisäravinteita (Argimax, seksuaalista halukkuutta lisääviä tuotteita, kuten Erexo tai Libio ym.) herpeksen aktivoituminen voimistuu huomattavasti. Sen sijaan L-lysiini, toinen aminohappo, vaikuttaa päinvastoin kuin arginiini. Huomautettakoon, että arginiini itsessään ei aiheuta herpes viruksen aktivoitumista. Sen aiheuttaa virus itse ja kuten aikaisemmin mainittiin, stressi. Tilanteeseen vaikuttaa viruksen kantajan immuunijärjestelmän tila. Arginiini siis kylläkin saattaa kiihdyttää jo aktivoituneen viruksen leviämistä.


Voit lukea tästä asiasta tri, mikrobiologi David W. Greggin ansiokkaasta artikkelista. Siellä kerrotaan pääasiassa fibromyalgiasta, mutta sivutaan myös tätä herpes- asiaa. Kun L-lysiinin lisäksi käyttää Zoviraxia tai Valtrexia, tämä yhdistelmä tehoaa kokemusten mukaan erittäin hyvin herpeksen hoitoon. Molemmat perustuvat viruksia torjuvaan lääkkeeseen nimeltä Asikloviiri, jonka on osoitettu estävän useita herpes virustyyppejä. Sitä käytetään myös vyöruusun hoidossa.

Vielä muistutus pikkuvauvojen äideille: lattialle tipahtaneen hupitutin puhdistaminen käyttämällä sitä äidin omassa suussa ei ole järkevää. Sillä tavoin voit kyllä siirtää mahdollisen oman herpeksesi vauvaan!

Lue lisää huuliherpeksestä:

Yleistä huuliherpeksestä

Mitä huuliherpes on?