sunnuntaina, tammikuuta 29, 2012

Jännetulehdus eli tendiniitti

Oheinen teksti on suomennos artikkelista, jonka alkuperäinen, englanninkielinen teksti on julkaistu täällä.

Jänne on lihaksen se loppuosa, joka liittää lihaksen luuhun tai rustoon (Wikipedia: Jänne on luja sidekudoksesta muodostuva rakenne, joka liittää lihaksen luuhun tai rustoon). Lihaksen tavallisesti hyvin joustava ja pehmeä loppuosa kapenee ja muodostaa  tiheämmän ja jäykemmän osan, jänteen.  Samalla kun tämä suurempi tiheys ja jäykkyys tekevät jänteet vahvemmiksi, niiden lihaskudosta vähäisempi joustavuus ja luun kiinnityskohtaan tuleva veto altistavat jänteet pienille, mikroskooppisen tason repeämille.  (Asiasta kertoo suomalainen lähde lisää täällä.)

Nämä repeämät aiheuttavat tulehdusta ja ärsytystä, jota kutsutaan tendiniitikseksi eli jännetulehdukseksi. Usein käytetään myös sanaa tenoniitti.  Tendiniitis on yleensä liiallisena toistuvien liikesuoritusten aiheuttama tila, jolloin jänne vähitellen muuttuu kireämmäksi, kunnes jänteen rakenne alkaa vähitellen repeytyä. Esimerkiksi henkilö, joka pelaa tennistä, voi rasittaa kyynärniveltään liikaa ja se aiheuttaa jännetulehduksen kyseiselle alueelle.

Yleiset jännetulehdusten esiintymisalueet

Yleisimpiä jännetulehdusen esiintymisalueita, ovat kyynärpää, ranne, hauis, olkapää (mukaan lukien kiertäjäkalvosimen kiinnityskohta), jalka, polvi (polvilumpio), nilkka, lonkka ja akilles. Tietenkin jännetulehdus voi vaihdella henkilön jännettä kohtaan aiheuttaman rasituksen mukaisesti, koska se iskee alueelle, jota käytetään eniten.

Jännetulehduksen oireet

Oireet voivat vaihdella paikallisen jänteen alueen särystä, kivusta ja jäykkyydestä koko tulehtunutta jännettä ympäröivän nivelen kipuun. Taudin kuvaan kuuluu, että kipu on yleensä pahempi rasituksen aikana ja sen jälkeen, toisin sanoen jänne ja sitä ympäröivä alue kipeytyvät yleensä seuraavana päivänä rasituksen jälkeen.

Jännetulehduksen hoito

Tulehtuneen alueen huolellisen hoidon tuloksena jänteen pitäisi parantua kolmessa viikossa, mutta on huomattava, että paranemista tapahtuu edelleen senkin jälkeen.  Paranemista saattaa tapahtua jopa kuusi viikkoa alkuperäisestä vammautumisesta. Tämä johtuu arpikudoksen muodostumisesta, mikä toimii ikäänkuin siteenä liittäen kudokset jälleen yhteen. Arpikudoksen muodostus jatkuu puolen vuoden ajan vammautumisesta, joissakin vaikeimmissa tapauksissa jopa vuoden ajan. 

Sairauden katsotaan muuttuneen krooniseksi, jos se on kestänyt kuusi kuukautta. Silloin sen hoitaminen on paljon vaikeampaa. Varsinainen lähestymistapa jännetulehduksen hoitoon on jänteiden tuenta ja suojeleminen tukisiteen avulla, joka asetetaan vedon kohteeksi joutuvan jänteen alueelle. On tärkeää vapauttaa jänne, vähentää kipua ja minimoida tulehdus.

Tämä voidaan tehdä paikallisesti, jos kipulääkkeellä on kyky tunkeutua ihon läpi ja jos se sisältää tulehdusta estävää ainetta. Paikallisesti käytettävä valmiste, joka sisältää luonnon mentolia ei vain lievitä kipua, vaan myös laajentaa verisuonia. Tämä helpottaa jännetulehdusta aiheuttamatta kudosten jäykistymistä. MSM, joka tunnetaan myös nimellä metyyli sulfonyyli metaani on luonnollista rikkiä. Se on saanut paljon huomiota, koska sen on todettu auttavan kudosten paranemista solutasolla. 

MSM syntyy valtameressä, jossa planktonit vapauttavat rikkiyhdisteitä meriveteen. Sieltä ne, käytyään läpi monimutkaisia muuntumisvaiheita, haihtuvat ilmaan ja muuntuvat ultraviolettisäteilyn ja otsonin vaikutuksesta MSM:ksi ja palaavat sateen mukana maahan, jossa ne mineralisoituvat kasveille sopivaan muotoon ja yhdistyvät osaksi kasvisolukkoa, mm. puun ligniiniksi josta se sitten erilaisten tuotannollisten prosessien avulla vapautetaan ja tuotetaan meille sopivaan jauhemaiseen muotoon. MSM:llä on osoitettu olevan tulehdusta estäviä vaikutuksia kudoksiin.

Täältä löydät lisätietoa glukosamiinista ja MSM:stä
Linkki englanninkieliselle sivustolle:

Kylmä saattaa lievittää tulehdusta, mutta se myös supistaa verisuonia ja jäykistää jännettä. Kortisonipistokset vähentävät tulehdusta, mutta valitettavasti se on kudoksia rappeuttava lääke ja saattaa aiheuttaa pitempiaikaisesti käytettynä jänteen rakenteen heikkenemistä ja muodostaa lisää arpikudosta. Tri Swartzburg, sivustomme editoija on työskennellyt yhteistyössä sponsorimme, Relief-Martin kanssa kehittääkseen jännetulehduksen hoitoon tarkoitetun suihkeen, nimeltään Therapain Plus. Se sisältää täysin luonnollisia kivun lievittäjiä sekä 14,000mg MSM:ää ja glukosamiinia.

Siinä vaiheessa kun arpikudosta alkaa muodostua, on tärkeää tehdä sellaisia toimenpiteitä, jotka auttavat pysäyttämään liiallisen arpikudoksen muodostumisen jännekudokseen, jotta jänne ja lihas saavat normaalin joustavuuden ja jotta estettäisiin uusi vammautuminen.
Vaikka harjoitus on tarkoituksenmukaista arpikudoksen muodostumisen alussa, silloin kun alue on jo parantunut, harjoitus saattaa ärsyttää aluetta alkuvaiheessa. Sen vuoksi voidaan alussa käyttää muutamia muita, terveydenhoidon ammattilaisen tuottamia keinoja, kuten ultraäänihoitoa ja hierontaa oikein ja turvallisesti toimitettuina. Ultraäänihoidossa käytetään ääniaaltoja, jotka värisevät niin suurella taajuudella, ettei sitä voida tuntea Normaalissa käytössä. Ultraääni lisää kudosten verenkiertoa ja pehmentää arpikudosta, jolloin se vähitellen alkaa hiipua. Ultraäänihoitoa voidaan käyttää myös fonoforeesihoitona auttamaan paikallista kipua ja edistämään ravintoliuosten pääsyä perille kudoksiin kuljettamalla niitä ääniaaltojen avulla. Kevyitä  venytyksiä voi myös olla hyvä suorittaa, jos ne eivät aiheuta  paikallista ärsytystä akuutin vaiheen aikana. Jännetulehduksen subakuutissa vaiheessa (1 - 3 vko vammasta) voidaan suorittaa voimakkaampia venytyksiä, mutta on huolehdittava siitä, että venytys kohdistuu itse lihakseen, eikä siis yritetä venyttää vaikutuksen alaista jännettä. Kaiken lisäksi on huolehdittava, ettei näiden lihaksen venytysten aikana missään vaiheessa jänteessä tunnu kipua

Jännetulehduksen estäminen
Tämän vaivan estäminen vaatii säännöllistä lihasten venytystä ja sen ohella jänteen kiinnitysalueen pidentämistä. Siten mahdollistetaan vähemmän vetoa jänteen luun puoleiseen kiinnityskohtaan. Kun jännetulehdus on tosiasia, on tärkeää hoitaa se välittömästi ja siten estää sen muuttuminen vakavammaksi vaivaksi.
FinnMSM Oy:n tuotevalikoimissa on Kala Health Internationalin valmisteet, MSM Glukosamiini Kondroitiini tabletti vielä toistaiseksi ja MSM Glukosamiini voide.Lisätietoa:
http://www.diagnose-me.com/treat/T31893.html

1.  Basleer C and others. International Journal of Tissue Reaction 14:231, 1992.
2.  Valvason C, Musacchio E, Pozzuoli A, Ramonda R, Aldegheri R, Punzi L.  Influence of glucosamine
    sulphate on oxidative stress in human osteoarthritic chondrocytes: effects on HO-1, p22(Phox)
    and iNOS expression.  2008 Jan;47(1):31-5.  Rheumatology Unit, Department of Clinical and
    Experimental Medicine, University of Padova, Via Giustiniani, 2-35128 Padova, Italy.  
3.  American College of Rheumatology Specialists in Arthritis Care & Research
    Monday Nov.15, press release from American College of Rheumatology Annual
    Scientific  Meeting Nov. 13-17 in Boston, Mass.
4.  JY Reginster et al. Long-term effects of glucosamine sulphate on osteoarthritis
    progression: a randomized, placebo-controlled clinical trial. Lancet 2001 357: 251-256.
5.  Bruyere O, Pavelka K, Rovati LC, Gatterová J, Giacovelli G, Olejarová M, Deroisy R, Reginster JY.
    Total joint replacement after glucosamine sulphate treatment in knee osteoarthritis:
    results of a mean 8-year observation of patients from two previous 3-year, randomised,
    placebo-controlled trials.  2008 Feb;16(2):254-60. Epub 2007 Jul 27.
    Encyclopedia of Nutritional Supplements, p.341
6.  Meulyzer M, Vachon P, Beaudry F, Vinardell T, Richard H, Beauchamp G, Laverty S.
   Comparison of pharmacokinetics of glucosamine and synovial fluid levels following administration
   of glucosamine sulphate or glucosamine hydrochloride. Département des sciences cliniques, Faculté
   de Médecine Vétérinaire, Université de Montréal, St. Hyacinthe, Québec, Canada.  
   2008 Sep;16(9):973-9. Epub 2008 Mar 4.
7.  MJ Tapadinhas, IC Rivera, AA Bignamini. Oral glucosamine sulphate in the
    management of arthrosis: report on a multi-centre open investigation in
    Portugal. Pharmacotherapeutica 1982 3: 157-68.
8.  Mindell EL. The MSM Miracle, Enhance your health with organic sulfur.
9.  M. Lawrence, M.D., Ph.D, Sanchez, D.C., C.C.S.P., Grossman, D.C. LIGNISUL MSM
    (Methylsulfonylmethane) IN THE TREATMENT OF ACUTE ATHLETIC INJURIES
    3/12/01.
10.  M. Lawrence, M.D., Ph.D. Assistant Clinical Professor, U.C.L.A.  LIGNISUL MSM
    (Methylsulfonylmethane) A DOUBLE BLIND STUDY OF ITS USE IN DEGENERATIVE
11.  ARTHRITIS(A Preliminary Correspondence) School of Medicine Los
    Angeles, California 4/10/01.
12. Jacob, S.W., Oregon Health Sciences University, Portland, Oregon, Personal
    communication
13. Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, Buratovich N, Waters RF.  Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in
    osteoarthritis pain of the knee: a pilot clinical trial.  Southwest College Research Institute2006
    Mar;14(3):286-94. Epub 2005 Nov 23.