perjantaina, kesäkuuta 09, 2006

ICE- koodi

RikkiMikko sai asiakkaaltaan hyvin tärkeän viestin, joka on asiasisällöltään kokonaisuudessan seuraava:

ICE- koodi

Hesarissa oli seuraavaa aihetta koskeva pikku-uutinen. Pidin ideaa järkevänä ja päätin levittää sanaa.

Miksi ICE-koodi?

Pelastus- ja sairaanhoitohenkilöstö joutuu usein käyttämään aikaa loukkaantuneen/sairastuneen lähiomaisten yhteystietojen etsimiseen.
Monesti omaisiin olisi saatava yhteys kiireellisesti. Joskus nopea yhteyden saaminen voi jopa pelastaa potilaan hengen, koska omaiselta saatetaan saada esim. tärkeää tietoa potilaan lääkityksistä ja yleissairauksista.

Suomen pelastus- ja hoitohenkilöstö toivookin , että myös Suomessa omaksuttaisiin yleiseen käyttöön kansainvälinen "ICE-koodi". ICE tulee sanoista In Case of Emergency eli suomeksi hätätilanteessa.

Ideana on, että ihmiset lisäisivät matkapuhelimensa puhelinluetteloon kirjaimet ICE sen henkilön nimen ETEEN, johon toivotaan otettavan yhteyttä hätätilanteessa. Näin pelastus-/sairaanhoitohenkilöstö löytää tarvittaessa nopeasti puhelinnumeron luettelon kohdasta I ilman, että heidän tarvitsee selata läpi koko luetteloa.

Voi olla hyvä, että ICE-koodin laittaa kahden tai useammankin ihmisen nimen eteen. Ainoana ICE-yhteyshenkilönä ei kannata pitää esim omaa puolisoa, jonka kanssa liikkuu usein yhdessä. Toisena yhteyshenkilönä lienee viisasta olla henkilö, jonka kanssa et aivan päivittäin kulje vaikkapa samalla autolla, vaikkapa toinen vanhemmista tai paras ystävä.

Toivon, että pelastuslaitos järjestää näkyvän kampanjan ICE-koodin lanseeraamiseksi, mutta sitä ennen levitättehän tätä viestiä ystävillenne ja tutuillenne!

RikkiMikko toivottaa kaikille lukijoilleen lämmintä ja onnellista kesää!