tiistaina, syyskuuta 25, 2012

Kämmenen kalvokutistuma eli Dupuytrenin kontraktuura

Oheisena lainaus  Lääkärikirja Duodecimin artikkelista, joka on julkaistu 15.5.2012:
Yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma. Linkki

Käden kalvokutistumalla (Dupuytrenin kontraktuura) tarkoitetaan vaivaa, jossa kämmenessä oleva jännekalvo paksuntuu ja lyhenee ja tämä vuorostaan vetää sormia koukistukseen. Kutistuma alkaa kämmenkalvon vähittäisellä paksuuntumisena, joka on tunnettavissa kämmenessä yleensä nimettömän ja pikkusormen puolella. Useita vuosia kehityttyään kutistuma estää erityisesti näitä kämmensyrjän puolella olevia sormia suoristumasta, ja kämmenpohjassa on tunnettavissa paksu ja kireä juoste. Joskus samanlainen muutos kehittyy myös jalkapohjaan.

Dupuytrenin kontraktuuran syntyyn vaikuttavat ilmeisesti perinnölliset tekijät, ja vaiva on tavallisempi miehillä. Ilmeisesti myös ympäristötekijöillä on osuutta, sillä muita yleisemmin kalvokutistumaa tavataan diabeetikoilla, tupakoitsijoilla ja alkoholisteilla.

Itsehoito

Varsinaisesti kutistuman kehittymistä ei voi estää, mutta alkuvaiheessa sormien toimintakyvyn ylläpitämiseksi on hyötyä sormien aktiivisista ja passiivisista ojennusharjoituksista.

Milloin hoitoon

Dupuytrenin kontraktuuran ainoa tehoava hoito on leikkaus, jolla kutistuma poistetaan ja näin vapautetaan sormet ojentumaan. Leikkaushoitoon ryhdytään, jos vaivasta on huomattavaa toiminnallista haittaa tai on uhkana nivelten jäykistyminen. Leikkauksen jälkihoitona käytetään lastahoitoa ja kutistavan arpimuodostuksen estämiseksi ihon rasvausta. Alustavia melko lupaavia tuloksia on saatu kalvokutistuman hoidosta sidekudospaksuutumaa ohentavalla entsyymivalmiste-injektiolla, mutta tämän hoidon pitkäaikaisvaikutuksista ei ole varmaa tutkimustietoa.

Dupuytrenin kontraktuuran hoito

Hoitona alkuvaiheessa on aktiivinen sormien ja kämmenalueen venyttely, jolla taudin kulkua voidaan hidastaa. Pidemmälle ehtineissä tilanteissa kirurginen hoito on ainoa vaihtoehto. Siinä paksuuntunut aponeuroosi poistetaan. Mikäli sorminiveliin ei ole ehtinyt kehittyä sekundaarisia liikerajoituksia, on leikkauksella saatava hyöty hyvä.

Tästä sairaudesta kertovan videon löydät osoitteesta:
http://video.fi.msn.com/watch/video/sormet-kippurassa-et-saa-suoraksi-sairastat-viikinkitautia/z67pdnxm?cpkey=b75314d0-30b2-4158-b1dd-1802212b2b71%7C%7C%7C%7C

RikkiMikko: Artikkelissa viitataan ympäristötekijöiden altistavaan vaikutukseen, ja mainitaan diabetes, tupakointi ja alkoholin liikakäyttö tällaisina altistavina tekijöinä. Siinä ei mainita mitään ravitsemuksen osuudesta altistajana eikä myöskään terveellisen ravitsemuksen merkitystä vaivaa ehkäisevänä tekijänä, mikä on melkoinen puute muuten hyvin kirjoitetussa artikkelissa.

Myös oheinen video on muuten hyvin tehty, mutta siinä esitetyissä hoitomalleissa  keskitytään lähes yksinomaan käsikirurgian ja pieneltä osin myös lääkehoidon antamiin keinoihin. Pieni maininta on myös itsehoidosta, venyttelystä ja sormien taivuttelusta. Tässä hoitomallissa ei kerrota mitään niistä hyvistä tuloksista, joita on saavutettu ravintolisien ja vitamiinien nauttimisella, jolloin keholle annetaan mahdollisuus itse parantaa nuo oireet.

RikkiMikon kokemus tällaisesta hoidosta on erittäin hyvä, koska olen saanut oman vaivani täysin oireettomaksi nauttimalla säännöllisesti OptiMSM-tuotteita, sekä tabletteina että jauheena, sekä Ester-C ja E- vitamiineja, glukosamiinia ja kondroitiinia.

Suomalaiseen hoitomalliin ei ilmeisesti kuulu syiden perusteellista analysointia, vaan keskitytään hoitamaan oireita ja jo syntyneitä vaivoja. Syiden selvittämisellä eli ennaltaehkäisyllä voitaisiin välttyä monilta kalliiksi osoittautuneilta toimenpiteiltä, ja resursseja voisi säästyä sellaisiin toimiin, jotka eivät hoidu pehmeillä menetelmillä.
Kannattaa tutustua myös sivustoon, jonka on laatinut Dupuytren Contracture Institute

Samasta aiheesta on lukuisia amerikkalaisia tutkimustuloksia, joihin voit tutustua täällä