tiistaina, kesäkuuta 28, 2016

Tatuoinnin vaaroista
Robert Preidt

Tämän kirjoituksen pohjana on WebMD:n artikkeli, jossa selvitellään niitä vaaroja, joita tatuoinnin ottaminen saattaa aiheuttaa. Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja on Robert Preidt, WebMD:n päivittäisten terveysohjeitten toimittaja ja lukuisten televisio-ohjelmien ja aikakuslehtiartikkelien laatija (CBS News, ABC News, Chicago Tribune, CBS MoneyWatch, The Atlanta Journal-Constitution, U.S. News & World Report, Asbury Park Press, Poughkeepsie Journal).
Lisääntyvässä määrin ilmestyy raportteja, joiden mukaan yhä useammille henkilöille kehittyy tulehduksia saastuneista tatuointiväreistä, ja lisäksi jotkut saavat pahoja reaktioita musteista, kertoo tri. Linda Katz, joka toimii johtajana FDA:n kosmetiikka- ja väriosastossa.

Hän tarjosi neuvoja niille, jotka yrittävät päästä eroon tatuoinneistaan.
"Mieti tarkkaan ennen kuin teet päätöksen ottaa tatuointeja. Tatuoinnin poistaminen on hyvin vaivalloista - ja mahdollisesti myös  kivuliasta - täydellinen poistoprosessi ilman arpia ei ehkä ole mahdollista", Katz sanoi.


Jos päätät ottaa tatuoinnin, ota selvää, että tila, jossa tatuointi suoritetaan ja tatuointitaiteilija noudattavat kaikkia valtion säätämiä lakeja ja asetuksia. USA:n Kansalliset lainsäädäntöelimet ovat laatineet verkkosivuston, josta löydät valtiovallan säätämiä, tatuointeja ja lävistyksiä koskevia lakeja ja määräyksiä. Kannattaa selvittää kaikki asiaan liittyvät säädökset, ja että operoija noudattaa myös niitä!

Sinun täytyy olla huolissasi hygieenistä käytännöistä, ei-steriileistä neuloista ja saastuneesta musteesta, Katz varoitti.

Saatat saada infektion musteista, jotka ovat mikro-organismien, esimerkiksi bakteerien tai homeen saastuttamia. Saastuminen voi tapahtua joko valmistusprosessin aikana tai siinä tilassa, jossa tatuointi suoritetaan. Yleinen syyllinen on usein ei-steriili vesi, jota käytetään pigmenttien laimentamiseen, virasto totesi.


Ei ole ollemassa todennettavissa olevaa tapaa kertoa, että muste on turvallinen. Silmämääräisesti tarkasteltaessa tai hajun perusteella ei välttämättä löydy mitään vihjeitä saastuneisuudesta. Muste voi saastua, vaikka säiliö on sinetillä suljettu ja ehjässä pakkauksessa, tai vaikka etiketti väittää muste on steriili, Katz sanoi.

Merkkejä tatuointiin liittyvistä infektioista ovat tatuointialueella oleva ihottuma  tai kuume. Vakavimmat infektiot voivat aiheuttaa korkeaa kuumetta, vapinaa, vilunväristyksiä ja hikoilua. Vakavat infektiot voivat vaatia kuukausien antibioottihoidon. Ota yhteys terveydenhuollon tarjoajaan, jos ilmaantuu tulehdusoireita tai allergisia reaktioita tatuoinnin jälkeen, Katz sanoi.