perjantaina, lokakuuta 12, 2007

Lisää kolesterolistaIhmiset, joiden kolesterolitaso on korkea, elävät pisimpään!
Tämän uskomattoman väitteen esittäjä on ruotsalainen lääketieteen ja filosofian tohtori Uffe Ravnskov (Suomenkielinen artikkeli tästä asiasta). Ravnskov perustelee väitteitään muiden muassa viittaamalla Yalen yliopiston sydän- ja verisuonitautien tutkimuslaitoksella työskentelevän Harlan Krumholzin raporttiin vuodelta 1994. Siinä raportissa kerrotaan, että ne vanhukset, joiden kolesterolitaso on matala, kuolevat kaksi kertaa useammin sydänkohtaukseen kuin vanhukset, joilla on korkea kolesterolitaso.1 Kolesterolikampanjan tukijat vaikenevat johdonmukaisesti tästä havainnosta tai ainakin sivuuttavat sen harvinaisena poikkeuksena, joka on sattumalta
eksynyt lukemattomien päinvastaisten tutkimustulosten joukkoon.Kierrätys on kehon keino pitää elimistö kunnossa.


Quarterly Journal of Medicine 96, , 1992 kertoo kolesterolin tärkeydestä mm. seuraavaa:

• Kolesteroli on kehon tuottama välttämätön rasva, joka on solujen kalvojen oikeanlaisten rakenteiden ja niiden toimivuuden kannalta elintärkeä.
• Kolesteroli mahdollistaa välttämättömien proteiinien sitoutumisen solujen seinämiin ja auttaa tärkeiden ravintoaineiden kuljetuksessa solun sisään ja ulos.
• LDL kuljettaa kolesterolin kudoksiin, jotka tarvitsevat kolesterolia ylläpitämään kudosten oikeanlaista toimintaa, ja HDL palauttaa kolesterolin solujen käyttöön ja lopuksi maksa poistaa ylimäärän.
• Maksaan palautettu kolesteroli osallistuu hormonien valmistukseen ja lisäksi sitä erittyy sappinesteeseen ylläpitämään suolen oikeata happamuutta (pH) sekä edistämään suolen toimintaa.
• Kolesterolin on ajateltu suojaavan tulehduksilta ja ateroskleroosilta eli valtimonkovetustaudilta. QJ Med 2003; 96: 927-934

Sama artikkeli kertoo korkean kolesterolin myyteistä:

Myth Two - High Cholesterol is the cause of Atherosclerosis.

(Studies show little or no evidence that atherosclerosis or hardening of the arteries is caused by high cholesterol.). Siinä japanilaisten todettiin kaikissa ikäryhmissä olevan alttiimpia ateroskleroosille kuin amerikkalaisten, vaikka heidän kolesterolitasonsa olivat merkittävästi alemmat. Tutkimuksessa oli 1700 japanilaista ja 4000 amerikkalaista.

RikkiMikon kommentti:
Tämä viimeksi kerrottu saattaa hiukan hämmentää, koska perinteisesti on totuttu ajattelemaan kolesterolia nimenomaan taudin riskitekijänä.

Uffe Ravnskov jatkaa sydän- ja verisuonitautien syiden pohdiskeluaan:
"Mikro-organismeilla näyttää olevan osuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Ne voivat olla yksi tekijä, joka käynnistää prosessin vaurioittamalla valtimoiden sisäkettoa ja saattavat saada välillisesti aikaan sen, että infektiosta kehittyy akuutti kardiovaskulaarinen sairaus. Tulehduksenaiheuttajabakteerit tai -virukset sijoittuvat ehkä mieluusti suonenseinämän vaurioituneisiin osiin, joihin alkaa syntyä hyytymiä. Vähitellen muodostuva trombi ahtauttaa suonta ja vaikeuttaa veren virtausta. Mikäli näin on, korkea kolesteroli saattaakin ehkäistä sydäntautia eikä aiheuttaa sitä!" (RikkiMikko: Koska kolesteroli estää tulehduksia ja siten hyytymien syntyä). "Korkeaa kolesterolitasoa päävihollisenaan pitävä rasvateoria on joka tapauksessa ristiriidassa sen havainnon kanssa, että veren suuri kolesterolipitoisuus suojaa
tulehduksilta".


Kolesteroli riskitekijänä.Uffe Ravnskov jatkaa:
"Useimmat nuorille ja keski-ikäisille miehille tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että heillä korkea kolesteroli on sepelvaltimotaudin riskitekijä. Havainto tuntuu olevan ristiriidassa sen havainnon kanssa, että korkea kolesteroli suojaa elimistöä. Miksi korkea kolesteroli on riskitekijä nuorille ja keski-ikäisille miehille? Todennäköinen selitys on se, että sen ikäiset miehet ovat usein ammatillisen uransa puolivälissä. Korkea kolesterolitaso saattaa selittyä psyykkisellä stressillä, jonka tiedetään nostavan kolesterolia ja olevan sydäntaudin riskitekijä".

RikkiMikko: perimän ja/tai joidenkin lääkkeiden, tupakoinnin sekä B6,- B9- ja B12- vitamiinien puutoksen aiheuttama korkea veren seerumin homokysteiinin taso saattaa olla myös eräs tekijä."Korkea kolesteroli ei välttämättä ole ongelman syy vaan ainoastaan merkki siitä. Nuorten ja keski-ikäisten miesten kohonnut kolesterolitaso voi kieliä esimerkiksi siitä, että elimistö tarvitsee lisää kolesterolia, koska kolesteroli on monien stressihormonien rakennusaine".

RikkiMikko:
Kaiken edellä esitetyn perusteella voi jälleen päätyä ajatuksiin siitä, että meillä(kään) täällä Suomessa ei vielä osata tehdä oikeita johtopäätöksiä, kun kysymys on kolesterolin säätelyn keinoista. Liian usein päädytään helpoimman tien valintaan; alennetaan lääkkeillä kolesterolia, turhaan. Väkisin tulee mieleen jonkinlainen salaliittoteoria; onko lääketeollisuus kaiken takana? Asetetaan kolesterolirajat niin alas, että suuri osa väestöstä voidaan leimata sairaiksi, potilaiksi, joiden on hoidettava itseään lääkkeillä. Niiden lääkkeiden sivuvaikutuksia sitten korjataan toisilla lääkkeillä, ja kauppa käy!

Suomessa ovat "
lääkkeet osasyynä joka kolmanteen kaatumiseen" kertoo professori Sirkka-Liisa Kivelä Turun yliopistosta!Kansantaloudellista suurtuhlausta! väittää puolestaan tri Matti Tolonen. Hän jatkaa että vuonna 2002 "lääketilaston mukaan lääkkeiden kokonaismyynti oli 2025 milj. €". Kasvua edellisvuodesta oli 10 %. Suunnilleen sama kasvutrendi on jatkunut, ja voidaan arvioida, että tällä hetkellä (V. 2007) lääkkeisiin käytetään vuositasolla jo noin kolme miljardia €.
Ilkka kertoo 22.07.2006, että vanhusten lääkehoidossa on paljon korjattavaa. Tämäkin asia liittyy läheisesti siihen kokonaisuuteen, josta turha kolesterolilääkitys on eräs merkittävä osa.