torstaina, lokakuuta 16, 2014

Urheilu ja MSM


-->

Lue ensin tämän linkin kautta avautuva artikkeli! 

RikkiMikko haluaa muistuttaa lukijoitaan, varsinkin sen aktiivista väestönosaa siitä, kuinka MSM, varsinkin sen puhtain ja laadultaan paras muoto OptiMSM, se alkuperäinen, voi auttaa urheilijaa samoin kuin myös tavallista liikunnan harrastajaa hänen jokapäiväisissä ponnisteluissan oman hyvinvointinsa ja elämänlaatunsa parantamisessa.
Suomalainen sisu on laajalti maailmalla tunnettu, läheisesti myös urheiluun ja kaikenlaiseen korkealle tähtäävään ponnisteluun ja ennen kaikkea onnistumiseen liittyvä käsite, jonka myös eräs kanadalainen, Brittiläisessä Columbiassa toimiva, terveys-, ja hyvinvointituotteita valmistava yritys on ottanut nimekseen (SISU). Tämä yritys on myös eräs OptiMSM:n kanadalaisista jälleenmyyjistä:

SISU mission

"To foster an environment where dedicated people produce premium products and promote good health".
Alla oleva teksti on käännös englanninkielisestä artikkelista, jonka on julkaistu Physical Online- verkkojulkaisussa.

lue, kuinka se voi auttaa sinua harjoittelussa, tai toipumisessa lihasarkuudesta, harjoitusvammoista tai väsymisestä.
MSM on luonnollinen ravintolisä ja tehokas tuki luotaessa huippukuntoa

Uusi tutkimus urheiluvammojen hoidosta MSM:n avulla

Kiropraktiikka on ehkä tehokkain akuuttien urheiluvammojen hoitokeino. Voiko MSM:n nauttiminen nopeuttaa paranemisprosessia ja johtaa varhaisempaan toipumiseen vähäisemmillä kiropraktisilla hoitokerroilla?
Tri Donald Lawrence on julkaissut uuden tutkimuksen, joka osoittaa, että niin todellakin on.
Kaksi kiropraktikkoa hoiti potilaita, joilla oli akuutteja vammoja, lähettäen heidät kotiin, kun oireet oli selvitetty. Kaikki potilaat saivat kapseleita koko hoitojakson ajan. Kiropraktikot sen paremmin kuin nais- tai miespuoliset urheilijatkaan eivät tienneet mitä kapselit sisälsivät, metyylisulfonyylimetaania (MSM) vai tehotonta lumeainetta. Oireet luokiteltiin ja kliiniset lääkärissä käynnit pantiin merkille.
Tulokset? Tutkimuksen aikana niiden oireet, jotka saivat MSM:ää, olivat vähentyneet 58 %, verrattuna vain 33 % niillä, jotka saivat lumeainetta.
Joillakin niistä potilaista, jotka saivat sekä MSM:ää että kiropraktista hoitoa, kokivat huomattavan nopeaa lievitystä tai oireiden häviämisen (Asia todettiin objektiivisilla kiropraktisilla suoritustesteillä ja tarkastuksilla).
Tämä tarkoitti sitä, että keskimäärin klinikkakäyntien määrä MSM- hoitoa saaneilla oli merkittävät 40 % pienempi. (Kirjoittaja korostaa ”taloudellista etua” näiden potilaiden kohdalla!)
Tutkimuksessa tullaan siihen tulokseen, että MSM näyttää vaikuttavan tulehdusta estävästi, koska se parantaa verenkiertoa vahingoittuneisiin kudoksiin ja vähentää lihaskouristuksia.
MSM:ää ”voidaan pitää arvokkaana lisänä lyhytaikaisten urheiluvammojen hoidossa” on heidän päätöksensä.
Ronald Lawrence, Daniel Sanches, Mark Grosman ”Lignisul MSM (methylsulphonylmethane) in the treatment of acute athletic injuries” Greenville PA 1999

MSM lihasarkuuteen

Martin Zuckerin artikkeli “Physical“- aikakauslehdessä 1999

Kuinka vapaudut harjoituksen aiheuttamasta lihasarkuudesta?
Kokeile MSM:ää, ravintolisää, joka nykyään yhä enenevässä määrin tuo hyvänolon tunnetta urheilijoiden, kehonrakentajien, painonnostajien ja fitness- intoilijoiden keskuudessa, jotka ovat huomanneet sen tekevän heille mahdolliseksi lisätä harjoitusten intensiteettiä samalla kun tuon tiiviimmän harjoituksen normaalisti aiheuttama arkuus vähenee voimakkaasti.
MSM, lyhenne sanoista MetyyliSulfonyyliMetaani, on luonnossa esiintyvä rikkiyhdiste, jota on pieniä määriä kehossa ja ruuassa.
Maailmankuulun, Portlandissa sijaitsevan Oregonin Health Sciences Universityn DMSO – klinikan tutkijan ja lääkärin, Stanley W. Jacobin, eturivin MSM – asiantuntijan mukaan tämä aine nautittuna ravinnon lisänä, saattaa panna alulle tulehdusta estävän toiminnan, estää kipuimpulssien välittymistä ja lihaskouristusten syntymistä ja lisätä verenkiertoa.
Suurin osa MSM:n moniin lääkinnällisiin mekanismeihin liittyvistä tieteellisen tutkimuksen yksityiskohdista vaatii vielä tarkennusta, mutta me tiedämme kliinisen kokemuksen perusteella, että se tarjoaa merkittävää kivun lievitystä, ” sanoo Jacob, ”The Miracle of MSM – The Natural Solution for Pain”- kirjan (G.P.Putnam’s Sons, New York, 1999) yksi kirjoittajista.
Jacob on käyttänyt MSM:ää kliinisesti jo kaksikymmentä vuotta – pitempään kuin kukaan muu lääkäri. Hän korostaa, että MSM:llä on monia samoja ominaisuuksia kuin DMSO:lla, joka on hyvin tunnettu terapeuttisesti vaikuttava aine, jota on käytetty maailmanlaajuisesti kivuliaitten ja tulehduksellisten tilojen hoitoon. Tuhannet urheilijat ja valmentajat ovat 1960- luvulta saakka käyttäneet DMSO:ta tehokkaasti vähentämään kipua, tulehdusta ja urheiluvammoista palautumista.
Vuosien mittaan Jacob on käyttänyt klinikallaan sekä DMSO:ta että MSM:ää urheiluvammojen, sekä kireiden lihasten, yliliikkuvien nivelten ja lihaskouristusten hoitoon. Hän on havainnut, että monet ihmiset eivät jatka DMSO:n käyttöä sen kiusallisen osteria muistuttavan hajun vuoksi. MSM:llä tätä hajua ei ole, mikä tekee siitä houkuttelevan pitkäaikaista käyttöä ajatellen.
Viime vuosina, vaihtoehtoista lääketiedettä ja luonnonmukaista hoitoa kohtaan tunnetun yhä kasvavan mielenkiinnon myötä MSM on noussut esiin suhteellisen rajoittuneesta kliinisestä käytöstä ravintolisän käyttäjien valtasuuntaukseksi. Sana on levinnyt kuin vuorovesiaalto kertomaan sen kyvystä tuottaa lievitystä moniin kroonisiin kipuihin, tulehduksiin ja allergioihin. Vuonna 1998 tämä aalto saavutti fitness- ja urheilumaailman.
Se on hyödyllinen hyvin monella tavalla”, sanoo Irvinessä, Kaliforniassa asuva Scott Magers, 35, urheilijoiden henkilökohtainen valmentaja ja entinen baseballin college- valmentaja, joka luennoi laajasti ravinnosta kehonrakentajille ja urheilijoille.
Olen itse harjoittanut painonnostoa vuodesta 1979 hyvin kovalla tasolla”, hän sanoo, ”eikä koskaan ole ollut niin, ettei kovan jalkapunnerruksen jälkeen olisi ollut jäykkyyttä ja arkuutta seuraavana päivänä… kunnes MSM astui kuvaan. Vain päivän tai kahden kuluessa koin merkittävää lihasarkuuden vähenemistä. Tämä mahtava vaikutus on jatkunut siitä lähtien kun aloin käyttää MSM:ää päivittäin vähän yli puolitoista vuotta sitten”.
Magers pitää nyt MSM:ää tehokkaimpana ravintolisänä, mitä hän koskaan on nauttinut. ”Ja olen sentään nauttinut monia ravintolisiä,” hän sanoo pikaisesti. ”Useimpien kohdalla en voinut koskaan puhua muutoksesta. Tämän kohdalla voin. Minulla ei yksinkertaisesti ole lihasarkuutta, eikä niitä särkyjä ja kipuja, jotka kehonrakennus tuo tullessaan.
MSM:n tehokkuus on mahdollistanut häntä lisäämään harjoituksen intensiteettiä, mukaan lukien hänen sydän- ja verisuoniohjelmansa. ”MSM on vähentänyt niin merkittävästi tavallisesti esiintyviä harjoituksen jälkivaikutuksia, että joskus tunnen kuin en olisi harjoitellut lainkaan”, Magers sanoo.
Teen 180 kg kyykkypunnerruksia, voimakyykkyjä ja ylisuuria painoja. Harjoittelen hyvin ankarasti, joten mielestäni niin merkittävä muutos kuin tämä – se tarkoittaa: ei lihasarkuutta – on ollut suurin läpimurto kaikkien niiden vuosien aikana, kun olen nostanut painoja”.
Tavallisesti, kun tehdään rasittavia toistosuorituksia, olivat ne sitten kyykkypunnerruksia, tai vatsa- tai selkärutiineja, syntyy polttava tunne neljännen, viidennen tai kuudennen toiston jälkeen. Tuon polttavan tunteen aiheuttaa maitohapon muodostuminen lihakseen. Mutta MSM:n avulla se vähenee merkittävästi. Sen tuloksena, ettei tuota poltetta synny, voin tehdä yhden tai kaksi ylimääräistä toistoa. Ja seuraavana päivänä minulla on merkittävästi vähemmän arat lihakset. Elpyminen on dramaattisesti parantunut.
Lihaksia heikentävän maitohapon muodostuminen soluissa tapahtuu jatkuvien supistusten ja voimakkaan aktiivisuuden biokemiallisena lopputuloksena. Maitohapon kerääntyminen johtaa heikkouteen, lihasten kipeytymiseen, supistumisen vaimentumiseen, hengitysvaikeuksiin ja haluttomuuteen jatkaa harjoitusta.
Tämä kivulias täydellisen ponnistuksen seuraamus tunnetaan nimellä ”viivästynyt lihasten arkuus” (delayed-onset muscle soreness eli DOMS). ”Hartiapankkilaiset” (Weekend warriors) kokevat sen, kuten henkilöt, jotka vuosien toimettomuuden jälkeen ponkaisevat harjoitusten pariin ja suorittavat liian kovia harjoitteita.
Syvällä lihaksistossa äkkinäisen tai liiallisen stressin ajatellaan aiheuttavan mikrotraumoja, pienen pieniä repeämiä sidekudoksessa – soluissa ja säikeissä, jotka tukevat lhaksia ja elimiä. Tämän vaurion uskotaan ärsyttävän paikallisia hermopäätteitä ja laukaisevan kivun. Myös paikallisia pienten verisuonten repeämiä ja niistä johtuvia tulehduksia saattaa esiintyä, jotka sitten lisäävät epämukavuutta.
Magers on suositellut MSM:ää noin sadalle viidellekymmenelle urheilijalle ja valmentajalle. ”Läpi kentän”, hän sanoo, ”palaute on ollut hyvin positiivinen. DOMS on vähentynyt hyvin paljon, samoin säryt ja kivut polvissa, hartioissa ja muissa nivelissä. Palautuminen on tehostunut suuresti, mikä on suuri etu niille ihmisille, jotka piiskaavat kehoaan maksimaalisesti päivästä toiseen.”
Magers ottaa 6 g (6000 mg) päivässä MSM:ää ennen ja jälkeen harjoituksen. Hän lisää 8 grammaan niinä päivinä, jolloin ohjelmassa on erityisen raskaat jalkanostot, ja pudottaa 4-5 grammaan helpompina hartiapunnerruspäivinä. Niinä päivinä, jolloin ei ole harjoitusta, hän nauttii 5 g aamulla ja 5 g jälleen illalla. ”Tämä annostelutaso toimii oikein hyvin minun kehoni suhteen, aivan kuten se toimii monen muunkin urheilijan kohdalla, joiden kanssa olen keskustellut, mutta sen ei tarvitse olla sopiva kaikille,” hän huomauttaa.
Magersin mukaan joillekin henkilöille kehittyy lievää päänsärkyä muutamien ensimmäisten päivien aikana, kun he aloittavat MSM:n nauttimisen, mutta sitten ”he tuntevat olonsa suurenmoiseksi jälkeenpäin.” Jotkut urheilijat, jotka aikaisemmin ottivat steroideja tai muita lääkkeitä, ovat tulleet sairaiksi muutaman päivän ajaksi. ”Kyseessä saattaa olla alkuvaiheen myrkynpoistumis- eli detoksifikaatioprosessi,” hän ehdottaa.
Beverly Hillsissä asuva Mike Torchia, 42, fitness- asiantuntija ja entinen kehonrakennuksen mestari (Mr. California 1981), pitää MSM:ää suurena edistysaskeleena niille, jotka käyttävät aikaansa tiiviiseen kehonrakennukseen.
Jollet nauti jotain sellaista kuin MSM, sinun täytyy usein ottaa ibuprofeenia, tulehduskipulääkkeitä ja sopivia lihaksenhierontavoiteita, jotka antavat vain tilapäisen lievityksen,” hän sanoo. ”MSM:ssä sinulla on uusi ja tärkeä apu väistämättömään lihasarkuuteen, joka tulee voimakkaan huippuharjoituksen myötä.”
Torchia on huomannut, että 3 – 5 g on sopiva hänelle, ja vie pois 40 % hänen tavallisesta lihasarkuudestaan. Hän on käyttänyt MSM:ää yli kuuden kuukauden ajan. ”MSM on ollut erityisen hyödyllinen minulle, koska heikkous ja lihasarkuus tekevät vaikeaksi harjoitella yhtä kovaa kuin nuorempana,” hän sanoo.
Kun ihminen vanhenee, hän sietää vähemmän kipua. Hän ei toivu yhtä nopeasti. MSM auttaa minua kestämään, kun minun on tarpeen tahdittaa harjoitukseni siten, että syntyy jotain näkyvää. Se helpottaa nopeasti, jolloin voin jatkaa kovaa harjoitusta.”
Magers käyttää MSM:ää säännöllisesti päivittäin, kun taas Torchialla on tavoitteena nauttia sitä pääasiallisesti vain niiden jaksojen aikana, jolloin hän harjoittelee intensiivisimmin. Vaikka MSM:llä on hyvä maine turvallisuuden suhteen pitkäaikaisessakin käytössä, molempien mielestä olisi tarkoituksenmukaista antaa keholle tauko MSM:n suhteen silloin tällöin.
Eräs Magersin tarjoama varoitus on olla tietoinen siitä, että MSM saattaa naamioida lihasheikkouden. ”MSM:n avulla et saata huomata lihaksen loppuunpalamisen merkkejä, kun teet viimeisiä raskaita toistoja,” hän painottaa. ”tämä on tapahtunut minulle alkuvaiheessa, kun tein punnerrustaivutuksia käsipainoilla. En tuntenut poltetta ja ajattelin voivani punnertaa vielä yhden. Yht’äkkiä käteni antoi periksi ja olin menettää tajuntani.”
Klinikallaan Portlandissa Jacob on hoitanut tuhansia kroonisista kivuista kärsiviä potilaita. Hänen valvontansa alaisina jotkut ovat saaneet MSM:ää vaikeisiin kipuihinsa enemmän kuin 40 tai 50 g vuorokaudessa turvallisesti vuosien ajan. Jacob sanoo, että kahden gramman ja kahdeksan gramman välillä vaihtelevat annokset tuottavat lievityksen moniin yleisimpiin kipuihin ja allergisiin tiloihin, mutta korkeampia annostasoja tarvitaan syvemmällä piileviin vaikeisiin vaivoihin. Annostelu vaihtelee potilaan ruuansulatusjärjestelmän sietokyvyn ja henkilön yksilöllisen tilanteen mukaan. ”Sinun tulee aina ottaa pienin mahdollinen määrä, joka tuottaa sinulle sen avun, jota tarvitset,” tohtori sanoo.
Jacobin yleinen ohje on aloittaa pienellä annoksella ja edetä hitaasti ja jakaa annokset tasaisesti päivän puitteissa. Se auttaa kehoa tottumaan MSM:ään. Ottamalla se aterioiden yhteydessä voidaan välttää myös mahdollisten sivuvaikutusten, kuten vähäisten ruuansulatukseen liittyvien epämukavuuksien (kuten lisääntyvän ulostustarpeen) ja päänsäryn syntyminen. Mikäli tällaisia reaktioita ilmenee, vähennä annostusta.
Kuitenkin monet urheilijat ja kehonrakentajat ovat huomanneet voivansa aloittaa paljonkin korkeammilla annoksilla kuin tri Jacob yleisesti on suositellut. Vieläpä he ottavat tämän ravintolisän tyhjään vatsaan, eivätkä näytä osoittavan juuri merkkejä em. reaktioista. Jos sellaisia ilmaantuu, neuvo on vähentää annostusta ja lisätä sitten myöhemmin sopivaksi katsotulle, tehoa antavalle yksilölliselle tasolle.
MSM:n aakkoset:
*MSM on DMSO:n (dimetyyli sulfoksidi) johdannainen, joka on valmistettu puun kuiduista.
*Se ehkäisee kipuaistimusten kulkua hermosäikeissä, ja sillä on siten analgeettinen vaikutus.
*Se vähentää tulehdusta ja lihaskouristuksia, jotka molemmat auttavat vähentämään kipua ja arkuutta.
*Se lisää verenkiertoa.
*Se pehmentää arpikudoksia.
*Se estää histamiinin aktiviteettiä kehossa, tuottaen näin voimakkaan allergiaa lievittävän vaikutuksen.
*Yksi kolmasosa MSM:n painosta on biologisesti aktiivista rikkiä. Rikki on perinteisesti jo pitkään ollut tervehdyttävää, ja läpi historian lääkärit ovat määränneet kuumien tuoksuvien mineraalilähteiden rikkiä vaivoista kärsiville potilailleen.
* MSM on laajalti saatavana jauheena ja kapseleina sisäisesti nautittavaksi, ja myös kasvovetenä ja voiteina ulkoiseen käyttöön ihon ongelma-alueille. ”uskomme, että MSM voi olla hyödyllisempi, kun sitä käytetään yhdistelmänä, se tarkoittaa: otettuna ravintolisänä sekä iholle levitettynä,” sanoo Jacob.
Copywright Martin Zucker, 1999
Terveysasioista kirjoittava Martin Zucker on yksi teoksen ”The Miracle of MSM” kirjoittaja yhdessä Stanley Jacobin, M.D., ja Ronald M. Lawrencen, M.D. kanssa.
Palokassa 4.4.04 klo 01.30
Suomennos Mikko Oinonen, moinonen@gmail.com
Tmi Mikko Oinonen, Visalantie 3 A 7,
40270 Palokka
Puhelin: 0400 948 531

Varo MSM-jauhesekoitteita!Tämä artikkeli syntyi sen vuoksi, että haluan varoittaa MSM:n (myös OptiMSM:n) käyttäjiä siitä vaarasta, joka saattaa aiheutua erilaisten jauhemaisten lisäravinnesekoitusten nauttimisesta. Verinen ripuli ei ole hauska seuraamus siitä, että on nauttinut tällaisia sekoitetuotteita!

OptiMSM on kaikkein puhtain MSM:n muoto. Sen valmistaa yksinoikeudella USA:ssa toimiva yritys nimeltään Bergstrom Nutrition. Tämä yritys on ensimmäisenä maailmassa ryhtynyt valmistamaan ihmisille tarkoitettua, farmakologista laatua olevaa MSM-jauhetta. Valmistusmenetelmä on patentoitu. Mikään muu yritys ei saa käyttää MSM-tuotteestaan nimeä OptiMSM.

Puhdas OptiMSM


Jauhe siis sisältää ainoastaan puhdasta metyylisulfonyylimetaania, ei esimerkiksi C-vitamiinia tai molybdeeniä, koska näin syntyneen jauheen tasalaatuisuus ei perusteellisenkaan sekoittamisen jälkeen voi säilyä. Esimerkiksi pakkaamisen ja kuljetuksen aikana kevyemmät jauhehiutaleet nousevat pintaan ja painavammat vastaavasti pakkauksen pohjalle. Tällöin syntyy tilanne, jossa käyttäjä saattaa saada päivittäisenä kerta-annoksena lähes pelkkää C-vitamiinia eikä olettamaansa MSM-jauhetta, ja seurauksena voi olla vakavia C-vitamiinin yliannostuksia. On ilmaantunut tapauksia, joissa tällaista tuotetta nauttinut asiakas on saanut vakavia suolisto-oireita, jopa veristä ripulia on esiintynyt. 
Ester-C tabletit

Mainittakoon tässä, että tehokkaana antioksidanttina tunnettu C-vitamiini muuttuu suurilla annoksilla pro-oksidantiksi, eli se ei enää estä oksidatiivista eli hapettumis-stressiä vaan päinvastoin lisää sitä. Näin ollen hyvää tarkoittava kahden aineen yhdistäminen onkin muodostanut keholle vahinkoa tuottavaksi haitta-aineeksi. Tarkoitus oli kai päinvastainen.
Varo siis MSM-jauhesekoitteita! Yhdistelmätabletit, siis tarkan kontrollin alaisena lääketehtaassa tablettimuotoon puristetut tabletit ovat turvallisia, koska niissä ei tapahdu eri osa-aineiden jakaantumista, kuten jauheiden kohdalla saattaa tapahtua. Kuten aiemmin mainitsin, painavammat hiukkaset painuvat pohjaa kohti ja kevyemmät nousevat pintaan, etenkin kuljetuksen aikana.

Kaikkein varmin tapa saada oikeat määrät edellä mainittuja aineita, on ottaa kukin lisäravinne erikseen. Silloin tiedät mitä olet suuhusi laittanut. Yliannostuksen vaaraa ei voi syntyä vahingossa, kuten jauhesekoitteiden kanssa!

Hanki tuotteet sellaisilta toimijoilta, joilla on asiantuntemusta ja halua opastaa tarvittaessa asiakkaitaan. 
 
Varo myös eläimille tarkoitettuja MSM- tuotteita, vaikka pakkauksessa olisikin maininta: ”Pakkauksen sisällä annosteluohje myös ihmisille”! Nämä tuotteet on valmistettu usein Kiinassa, jonka valmistusmenetelmät ja hygieniataso ovat tyystin erilaiset, kuin länsimaissa. Yleensä tuotteen halpa hinta kertoo halvasta valmistusmenetelmästä, jolloin sen laadusta ja ennen kaikkea puhtaudesta ei voi olla varma. Tarkoituksesihan on eliminoida terveysongelmia, ei lisätä niitä.