keskiviikkona, maaliskuuta 07, 2018

Muistin boostaaminen
Jokainen ikääntynyt ja vähän nuorempikin on varmaan huomannut itsessään ja ainakin ikääntyvissä läheisissään, kuinka iän myötä aivotoiminta hidastuu hidastumistaan ja muisti rapautuu.  Näin useimmat meistä uskovat. Asian ei tarvitse  kuitenkaan olla näin. On olemassa monia keinoja, joilla voi parantaa meille tärkeimmän elimen, aivojen toimintaa, tai paremminkin pitää niiden suorituskyky optimaalisena vielä vanhoilla päivilläkin. Voit siis boostata muistiasi!
Luin Helsingin Sanomista mielenkiintoisen artikkelin, josta lainaan muutamia lauseita tähän blogikirjoitukseeni (Julkaistu 31.1.2018).

“Terveet aivot pysyvät toimintakykyisinä, vaikka vuosia kertyykin. Aivotoiminnan heikkeneminen on hidasta ja liittyy lähinnä tiedonkäsittelyn nopeuteen ja reaktiokykyyn. Asiat eivät myöskään painu muistiin aivan yhtä hyvin kuin nuorempana”, kertoo psykologian tohtori, aivotutkija Mona Moisala.

Monet aivotoiminnot kuitenkin jatkavat kehittymistään pitkälle vanhuuteen.
“Esimerkiksi tunteiden säätely ja sanavarasto paranevat useimmilla elämän lopulle asti. Aivojen toimintaan vaikuttavat dramaattisesti vain muistisairaudet, joihin kuitenkin vain pieni osa ihmisistä sairastuu.”
Aivojen hyvinvointia voi myös ylläpitää ja edistää omin keinoin, ja näin ollen hidastaa ikääntymisen aiheuttamia prosesseja.

Aktivoi aivoja – anna monipuolisia virikkeitä
”Aivoja kannattaa stimuloida uusilla ja haastavillakin asioilla. Uusia harrastuksia kannattaa kokeilla myös varttuneemmalla iällä. Vieraan kielen opiskelu ei ole koskaan liian myöhäistä, sillä se pakottaa aivot luomaan uusia verkostoja”, Moisala toteaa.
Tähän tärppiin tartuin jo heti vuodenvaihteen jälkeen ja aloitin espanjankielen opiskelun. Sitä on nyt jatkunut yli kaksi kuukautta; puolitoista tuntia päivässä on osoittautunut erinomaiseksi. Motivaatiota on lisännyt toive siitä, että voisin paremmin kommunikoida niiden läheisteni kanssa, jotka puhuvat espanjankieltä.
Seuraava lainaus HS:n artikkelista: ”Urautuneiden tapojen kyseenalaistaminen haastaa sekin aivoja. Voi esimerkiksi päättää tehdä yhden päivän kaikki toimet ”väärällä” kädellä. Jo hampaita pestessä huomaa, kuinka aivot vetävät meitä kohti totuttua kaavaa!” Jokainen voi miettiä omia urautuneita tapojaan ja ajatustensa kulkua ja tehdä sen tuloksena muutoksia rutiineihinsa!
”Monipuolinen liikunta virkistää aivoja. Erityisesti tanssi haastaa keskittymiskykyä ja motorisia taitoja samalla, kun aivot saavat hengästymisen myötä lisää happea.” Tästä hyvä muutosesimerkki omassa käytöksessäni on klokuttelu, jonka ystäväni Seppo Niemi on kehittänyt jo vuosia sitten: joka maanantai, keskiviikko ja perjantai klo 10:00 lähdemme porukalla kävelemään, kukin itsekseen, mutta toisiamme kannustaen. Kävelemme 15 minuutin ajan yhteen suuntaan ja käännymme takaisin. Palattuamme raportoimme retkestämme WhatsAppin kautta. Kunto on aivan selvästi kohentunut kerta kerran jälkeen! 

Ravitse aivoja oikein
Mona Moisala: ”Aivoista 60 prosenttia on rasvaa, ja oikeanlaisen rasvan saanti ruokavaliosta korostuu iän karttuessa. Aivot tarvitsevat erityisesti omega-3-rasvahappo DHA:ta, joka edistää aivojen normaalia toimintaa ja normaalia näkökykyä. DHA:n lähteenä ruokavaliossa on rasvainen kala, jota olisi hyvä nauttia vähintään 2–3 kertaa viikossa. Mikäli kala ei maistu riittävän usein tai sille on allerginen, voi kokeilla myös omega-3-ravintolisää kapselien tai öljyn muodossa”.

”Tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot voivat hidastaa normaalia ikääntymistä”, Moisala vinkkaa.

Toinen tärkeä ravintoaine ikääntyville aivoille on B12-vitamiini. Se on välttämätön muun muassa hermoston toiminalle ja psykologisille toiminnoille. B12-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa jopa neuropsykiatrisia oireita ja dementiaa. B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista eli liha-, kala- ja maitotuotteista sekä kananmunasta. Sitä voi nauttia myös ravintolisänä.

Vaali ihmissuhteita
Sosiaaliset suhteet ovat merkittävä hyvinvointia lisäävä tekijä kaikenikäisille ihmisille. Ne ylläpitävät myös aivojen terveyttä.
Aivotutkija Moisalan mukaan ikäihmisiä tutkittaessa on käynyt ilmi, että parisuhde hidastaa aivojen ikääntymistä. Myös sinkut voivat lisätä sosiaalisuutta elämässään: keskustelu tuntemattomienkin ihmisten kanssa tekee aivoille hyvää.
Edelliseen voin vielä lisätä muutaman merkittävän seikan, jotka osaltaan vaikuttavat positiivisesti aivojen toiminnan säilymiseen hyvänä:
-        -  Vapaaehtoistyö; koet tyydytystä siitä, että olet kohdannut autettavia ja voinut olla heille hyödyksi – itsetuntosi kohenee, tunnet olevasi tarpeellinen.
-        -   Osallistuminen kuoron tai soitinyhtyeen toimintaan ja konserteissa käyminen; saat saman mielisiä, ehkä aivan uusia ystäviä. Itse olen kiertänyt musisoimassa Jyväskylän seudun hoivalaitoksissa ja päiväkeskuksissa, viime vuonna järjestin noin 70 Mikon Musiikkihetkeä, noin tunnin mittaisia konsertteja vanhuksille ja nuoremmillekin.
-     -  Kirjojen, erityisesti romaanien lukeminen; samaistuminen romaanihenkilöiden hahmoihin vastaa hyvinkin sosiaalista yhdessäoloa elämyksineen ja kokemuksineen.
-    - Yhteydenpito sosiaalisessa mediassa; vaikutus lähes sama kuin ihmisten kohtaamisessa kasvokkain (vaikka jotkut sitä epäilevätkin, niin vaikutus on tutkitusti hyvä).
-           -  Nauti päivittäin kohtuullinen määrä kahvia pienen sokerimäärän kanssa - kahvin edullinen vaikutus tehostuu sokerin vaikutuksesta; tieteellisesti todistettu fakta. Jos vielä yhdistää kahvin juonnin ystävien tapaamiseen, monta hyödyllistä asiaa kumuloituu, ja hyöty paranee. Suosittelen käyttämään Facebookia esimerkiksi kutsun esittämiseen johonkin viihtyisään kahvilaan: ”Jos olet paikalla Sepän Espresso Housessa klo 12:00 – 13:00, soita minulle ja tule mukaan, niin juodaan kuppi kahvia, tai vaikka kaksi.” Näin olen lukemattomia kertoja esittänyt kutsun ja saanut mukavaa seuraa Facebook-kavereistani.