maanantaina, elokuuta 10, 2009

Kookosöljy ja diabetes


Natural Health News, (tilaa NHN ilmaiseksi sähköpostiisi) tuo mahtavan hieno, säännöllisesti päivittäin RikkiMikon sähköpostiin tupsahtava terveyden tietolähde uutisoi tänään 10.8.2009 seuraavaa:
Monday, August 10, 2009 by: Elizabeth Walling, citizen journalist:

Kuva: Kookosöljyä valmistetaan Seychelleillä perinteiseen tapaan käyttäen härän pyörittämää myllyä. Wikipedia


Kookosöljy saattaa edistää painon pudotusta lisäämällä luonnollisella tavalla aineenvaihduntaa.

Aineenvaihduntaa lisääviin laihdutuspillereihin ja ravintolisiin (thermogenic stimulants) liittyvien vaarojen vuoksi ei ole ihme, että lisääntyvä määrä ihmisiä haluaa karttaa niitä. Tämä panee meidät ajattelemaan olisiko olemassa keino, jolla voisi kiihdyttää aineenvaihduntaa luonnollisesti turvautumatta kemikaaleilla kyllästettyjen pillerien popsimiseen ja kofeiinin nauttimiseen. Tervellisen aineenvaihdunnan riittävän energiansaannin salaisutena ei ole mikään muotipiriste, vaan puhdas kylmäpuristettu kookosöljy.

Kookosöljy koostuu pääasiassa keskipitkistä rasvahapoista. Nämä triglyseridit saattavat nopeuttaa aineenvaihduntaa, koska ne ovat niin helposti sulavia ja muuttuvat nopeasti energiaksi. Pitkäketjuiset rasvahapot (lue artikkeli fatty acids), kuten monityydyttymättömät rasvat, ovat keholle vaikeampia hajoitettavia ja energiaksi muuntuvia ravinnon lähteitä. Sen sijaan nämä pitkäketjuiset rasvahapot varastoidaan tavallisesti kehon rasvakudokseksi. Muutamat tieteelliset tutkimukset ovat esitelleet näitä periaatteita. Lue lisää tämän linkin kautta aukeavalta sivulta (englanniksi). Siellä kerrotaan kuinka ruokavalioon lisätty kookosöljy aiheuttaa nopeamman kylläisyyden tunteen aterian kuluessa ja myös helpottaa pysymään erossa turhista ja lihottavista välipaloista.

Erittäin valaiseva suomenkielinen kooste kookosöljyn hyödyistä löytyy Putaan Kunto SiTi Ky:n sivulta. Kannattaa todellakin käydä lukemassa tuo selostus. Kookosöljyä myydään esimerkiksi Putaan Kunto SiTi Ky:n verkkokaupassa Pihtiputaalla sekä muissakin hyvin varustetuissa luontaistuotekaupoissa.

MSM:n mausta; vaikuttaako puutostila MSM:n makuelämykseen?

Eräs lukijani tiedusteli vaikuttaako bioaktiivisen rikin (MSM) puutostila MSM:n makuelämykseen? Kerroin hänelle että tuohon en osaa sanoa mitään varmaa. Onhan totta, että ihmisen makuaisti adaptoituu (sopeutuu) useamman maistamiskerran myötä, jolloin myös aivan akuutein puutoskin saattaa olla ohi. Tämä ei suinkaan välttämättä tarkoita sitä, että sen puutoksen vaikutuksesta MSM:n maku olisi ollut aluksi pahempi ja myöhemmin puutoksen poistuttua parempi, vaan syynä voi olla myös tämä makuaistin sopeutuminen.

Makuaistimukseen vaikuttaa niin moni seikka; esimerkiksi joku tietty punaviini saattaa maistua jonkun ruoka-aineen kanssa tai välittömästi ruoan nauttimisen jälkeen erinomaiselta, toisen ruoka-aineen kanssa taas aivan hirvittävän kitkerältä. Vastaavasti MSM:n kanssa joku aine tai sen jättämä jälkimaku saattaa muuttaa MSM:n makua joko hyvään tai pahaan suuntaan. Myös se, mihinkä kohtaan kielellä MSM- jauhe asettuu, vaikuttaa makuelämykseen. Tästä kielen "kartasta" voit lukea Wikipedian artikkelista, josta myös oheinen kielen kaaviokuvakin on lainattu. Makuasioista voi siis keskustella, mutta kiistelemään ei kannattane ruveta!

Lainaan tähän vsfinland.fi -sivustolta pienen pätkän havainnollistamaan asiaa:

Viinien ystäviä ja vihollisia

Seuraavat ruoka-aineet tekevät pääsääntöisesti viineistä pehmeämpiä ja runsaampia:

Viinien tukijoukot – ystävät:

1. sienet
2. useat varsinkin kypsennetyt juurekset
3. kala- ja liharuoat
4. monet meijerituotteet
5. öljyt ja rasvat
6. pähkinät
7. mausteet ja yrtit kohtuullisesti käytettyinä

Viinien haastajat – viholliset

1. voimakkaasti maustetut ruoat
2. kananmunat (varsinkin keitetyt ja keltuaiset)
3. terävät etikat
4. monet tuoreet hedelmät ja marjat
5. monet tuoreet vihannekset
6. suklaa
7. makeat jälkiruoat ja makeiset

Viinit ja MSM eivät ole tietenkään makuaistimuksen kannalta sama asia; MSM:n ystävät ja viholliset löytyvät etsimällä. Hyviä ystäviä ovat minun mielestäni verigreippi- ja tomaattimehu sekä raikas vesi nautittuna välittömästi MSM- jauheen päälle. Jälkimaku jää olemattomaksi jo kahden kulauksen jälkeen.

Hyvää lukukauden alkua koululaisille, heidän vanhemmilleen ja tietysti myös opettajille!