perjantaina, kesäkuuta 11, 2010

Ubikinoni ja fibromyalgia

Muutamat asiakkaani ovat olleet kiinnostuneita fibromyalgiaan liittyvistä seikoista ja ottaneet sen tiimoilta yhteyttä. Viime aikoina kyselyjä on tullut yhä enenevässä määrin. On levinnyt tieto siitä, että olen potenut tuota ikävää sairautta, mutta tulen sen kanssa nykyisin hyvin toimeen.

Nuo yhteydenotot kannustivat ottamaan selvää tutkimuksen nykyvaiheista. Tietoa löytyikin, jopa ihan suomeksi; tri Matti Tolonen on nähnyt vaivaa etsimällä kansainvälisistä tietolähteistä tuoretta informaatiota, jonka lähteitä lainaan tässä kirjoituksessa. Epanjalaisen Sevillan yliopiston tutkimuksista ilmenee, että eräs tärkeä yhteinen piirre kaikilla fibromyalgiaa sairastavilla on Co-entsyymi Q10 puute, mitokondrioiden hapetusstressi ja rasvojen härskiintyminen.

Fibromyalgia on krooninen oireyhtymä, jonka syytä ei tunneta. Tilaa luonnehtivat eri puolilla kehoa ilmenevät kiusalliset kiputilat sekä väsymys, päänsärky, unihäiriöt ja masennus. Espanjalaistutkimuksen mukaan (Free Full Text) potilailla havaittiin, että heidän solujensa ubikinonipitoisuus oli noin 40 % pienempi kuin terveiden verrokkien.


Avun tähän vaivaan saattaa saada tietysti poistamalla ne puutteet, jotka vaivan taustalla vaikuttavat. Ubikinonin puute sinänsä vaikuttaa solujen mitokondrion hapen saantiin, jolloin keino ongelman ratkaisuksi on lisätä verenkiertoa, siis viedä lisää happea solun sisään, jonka Co-entsyymi Q10 myös tehokkaasti tekeekin. Lisäapuna on myös bioaktiivisen rikin eli MSM:n nauttiminen, jolloin tämän aineen molekyylin kahden metyyliryhmän välissä oleva rikkidioksidi luovuttaa happea mitokondrioon. Asiasta on ansiokkaasti kertonut amerikkalainen mikrobiologi Dr. David W. Gregg.
Hän selvittää hapen kuljetusta solun sisälle erityisen tarkasti DMSO:ta ja MSM:ää käsittelevässä artikkelissaan. Kuten Q10, myös MSM on erinomaisen tehokas antioksidantti, vaikkakin sen tätä ominaisuutta harvemmin korostetaan.

Fibromyalgian hoidossa ollaan ilmeisesti edistytty aimo askelin, ja vaikka MSM:n kohdalla tutkimuksia ei ymmerrettävistä syistä olla tekemässä, voi jokainen fibropotilas omilla hyvillä kokemuksellaan auttaa tiedon levitystä asiasta.

Mitä nuo ymmärrettävät syyt sitten ovat? Lääketehtaat suorittavat pääasiassa lähes kaiken sairauksien hoitoon käytettävien tuotteiden, siis lääkkeiden kehittämisen ja tutkimuksen. Jos tutkimuksen kohteeksi otettaisiin aine tai tuote, jota ei voi patentoida, tutkimukseen käytetyt resurssit jäisivät hyödyntämättä, toisin sanoen tutkimusrahoille ei saataisi uhrauksia vastaavaa katetta.
Koska ennakkotiedot viittaavat siihen, että MSM:llä saattaa olla erittäin merkittävä rooli myös kivun hoidossa, tulehduskipulääkkeitä valmistavilla lääketehtailla ei taida olla haluja panostaa tutkimukseen, jonka seurauksena niiden myyntitulot saattaisivat vähentyä merkittävästi. Ainoastaan riippumattoman tahon perustutkimuksella voitaisiin selvittää tämäkin asia luotettavasti.