keskiviikkona, syyskuuta 16, 2009

MSM:n (metyylsulfonyylimetaani) laadusta

Seuraavassa tekstissä paneudutaan bioaktiivisen rikin eli MSM:n eri valmistusmenetelmien vaikutuksiin lopputuotteen laatuun. Onko olemassa halpaa ja hyvää MSM:ää? Molempia löytyy! Ei kuitenkaan aina (tai paremminkin ei koskaan) samalta toimittajalta, samasta pakkauksesta. Se mikä soveltuu koiralle tai hevoselle, ei välttämättä ole parasta ihmiselle. Onko halpa tuote pitkän päälle se paras? Vastaus selviää lukemalla artikkeli. Pääosiltaan kirjoitus on lainausta Bergstrom Nutritionin sivuilta.

Menneinä vuosina monipuolisten tutkimusten ja erityisesti professori Stanley Jacobsin ponnisteluiden ansiosta MSM:stä on tullut suuren roolin esittäjä taistelussa myös ihmisten kroonista kipua vastaan. Alun perin kaiken MSM:n valmisti Bergstrom Nutrition (aikaisempi nimi oli Cardinal Nutrition) USA:ssa. Bergstrom Nutrition on maailmassa ainoa laitos, jolla on MSM:n valmistuksessa GMP-todistus (Good Manufacturing Practices, GMP). Tämä takaa sen, että tuotteen saastumisen riski on eliminoitu mahdollisimman pieneksi ( myrkyt, tolueeni, torjunta-aineet).

MSM on kemiallisesti hyvin vakaa ravintolisä, ja sitä käyttävät usein kilpahevosten omistajat. MSM auttaa kilpahevosia toipumaan nopeammin voimakkaasta juoksuponnistelusta. Lisäksi nuo hienot eläimet ovat MSM:n ansiosta vähemmän alttiita loukkaantumisille.

Bergstrom’in MSM on nimeltään OptiMSM. Kuitenkin muutamia vuosia sitten MSM:ää alettiin valmistaa kasveista Kiinassa, Intiassa ja Kanadassa, ja sitä tuotiin USA:han ja Eurooppaan samalla yleisnimellä (MSM), tosin hinnalla, joka on vähemmän kuin viidesosa Bergstrom Nutritionin valmistamasta MSM:stä.

OptiMSM on laadultaan farmakologista MSM:ää, ja se on valmistettu (nelinkertaisella) tislausmenetelmällä. Tämä prosessi poistaa kaikki mahdolliset epäpuhtaudet jättäen jäljelle ainoastaan puhtaan MSM:n, toisin sanoen OptiMSM:n. Laadun takeena on jokaisesta tuote-erästä toimitettu varmenne, sertifikaatti, joka osoittaa, että bakteereista tai esimerkiksi hiivoista ei ole jäämiä. Merkittävien saasteiden, kuten raskasmetallien pitoisuudet on määritelty poissaoleviksi käytännössä täysin (esimerkiksi elohopean kohdalla esiintymä on alle 0.001 miljoonasosaa).

Lue OptiMSM:n vaikutuksesta niveliin, englanninkielinen artikkeli.


Jotkut MSM:n valmistajat käyttävät haihduttamismenetelmää, joka on huomattavasti halvempi valmistustapa. Tässä prosessissa MSM liuotetaan veteen ja kuivataan sitten. Prosessissa MSM imee itseensä mitä tahansa saasteita, mitä vedessä mahdollisesti sattuu olemaan. Tämä MSM tulee markkinoille analyysisertifikaatein varustettuna, joissa hiivan, bakteerien ja sienten poissaoloa ei ole taattu ja raskasmetallien pitoisuudet on osoitettu yleisryhmän mukaisesti alle 20 osaksi miljoonasta.

Vertailun vuoksi RikkiMikko haluaa mainita tislausmenetelmästä ja sen eduista seuraavaa: Kun öljynjalostuksessa tai alkoholin valmistuksessa käytetään tislausta erottelemaan eri jakeet toisistaan, varmistetaan se, ettei käytön kannalta sopimattomia aineosia päädy markkinoille toimitettaviin tuotteisiin; bensiini ei saa sisältää dieselöljyä, koska bensiinimoottori voi rikkoutua tuollaisen seoksen käyttämisestä tai päinvastoin. Samalla tavalla alkoholin valmistajat varmistavat tislaamoissaan sen, ettei ihmisten juomaksi tarkoitettuun juomaan tule mukaan sokeutta aiheuttavaa, erittäin myrkyllistä metyylialkoholia, vaan pelkästään terveydelle vähemmän vaarallista etyylialkoholia, joka sekin on säännöllisesti ja suurina annoksina käytettynä vaarallinen myrkky.

Kannattaa siis erityisen tarkkaan ottaa selvää myös siitä, kuinka MSM on valmistettu. Halpa ei aina ole paras, varsinkaan silloin, kun kyseessä on oma tai läheisten terveys. Raskasmetallien kertyminen kehoon on aina erittäin suuri terveysriski, jota ei kannata ottaa ehdoin tahdoin!

"Ruoka olkoon lääkkeesi" (Hippokrates)