maanantaina, toukokuuta 03, 2010

D- vitamiinista, kolesterolista ja statiineista.

Hyvät lukijani, rakkaat ystävät!

Tänään tupsahti sähköpostilaatikkooni taas aika mielenkiintoinen artikkeli D- vitamiinista, kolesterolista ja statiineista. Tri Al Searsin päivittäin ilmestyvä uutiskirje kertoi aika hämmästyttäviä seikkoja. Ainakin minulle ne toivat uutta tietämystä siitä kuinka statiinit oikeastaan toimivat (mm. alentaessaan kolesterolia): Ne estävät sen entsyymin syntymistä, jota tarvitaan kolesterolin valmistukseen. Mutta ihmisen keho myös tarvitsee kolesterolia D- vitaamiinin syntetisoimiseen, tuottamiseen auringon valosta. Niinpä alentamalla kolesterolia alennat samalla D- vitamiinin tasoa.

The way statins work is that they block an enzyme needed to make cholesterol. But you need cholesterol to synthesize vitamin D in your body. So you end up with lower and lower levels of vitamin D.

Mitä sitten aiheutuu alentuneesta kolesterolitasosta ja siis myös alentuneesta D- vitamiinin tasosta? Tutkimusten mukaan D- vitamiini suojelee sydäntaudeilta ja erilaisilta syöviltä. Jos kolesterolin taso laskee liian alas, keholla ei ole mahdollisuutta syntetisoida taudeilta suojelevaa aurinkovitamiinia.

Kuinka saada riittävästi D:tä? Oleskelu päivittäin keskipäivän auringossa kymmenen minuutin ajan tuottaa riittävästi D- vitamiina, mutta tämän oleskelun täytyy olla säännöllistä. Suomessa se ei ole mitenkään mahdollista kuin muutamina kesän kuukausina. Muuna aikana vitamiini täytyy saada jostain muualta, esimerkiksi ruoasta.
D- vitamiinia onkin runsaasti kalanmaksaöljyssä, sillissä ja muissa rasvaisissa kaloissa, ja vähäisemmässä määrin esimerkiksi sianlihassa.

Ellei ruokavalionkaan avulla saanti ole riittävä, alhaisen kolesterolin ihmisten olisi viisasta nauttia ainakin pimeän ajan Suomessa D-vitamiininsa vaikka purkista.