lauantaina, huhtikuuta 23, 2011

TV-pelit ja lapset

Uusimmassa Tiedelehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli, jossa kerrottiin lasten verisuonten kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä uusi tutkimustulos: "Australialaiset tutkijat havaitsivat silmänpohjan mikroverisuonten kaventumista 6-7–vuotiailla lapsilla, jotka käyttivät pääosan vapaa-ajastaan tv:n, videopelien tai tietokoneen ääressä. Kyseisten suonten kaventuminen tunnetaan sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskitekijänä aikuisilla".

Linkki: http://www.tiede.fi/uutiset/4277/ruuduntuijottamisen_terveysriskit_nakyvat_jo_6_vuo

Lapsille siis aiheutuu runsaasta television tuijottamisesta ja tietokonepelien pelaamisesta eräänlainen silmän verisuonten kehityshäiriö, joka näkyy myöhemmin altistumisena sydän- ja verisuonitauteihin. 

Kannattaa siis patistaa lapset mieluummin ulkoilmaleikkeihin ja lenkille vanhempien kanssa kuin antaa heidän touhuta omissa oloissaan tietokoneen kimpussa tai televisiota tuijottamassa. Edellä mainitun haitan lisäksi nuo mainitut vempeleet ja niiden kanssa puuhastelu ilman vanhempien kontrollia saattaa olla monella tavalla vahingollista lasten myöhemmälle psyykkiselle kehitykselle; ilman vanhempien valvovaa silmää saattaa luiskahtaminen arveluttaville sivustoille aiheuttaa kypsymättömälle lapselle tai nuorelle haittaa, jota ei aikuisenakaan osata korjata.


Vastikään on julkistettu opas lapsille ja lasten vanhemmille. Lainaus  Finnet-ryhmän nettisivulta:
"Internet on täynnä mahdollisuuksia, mutta myös vaaroja. Pelotteleminen ei kuitenkaan palvele ketään. Tarvitaan tietoa, yhteisiä pelisääntöjä ja yhdessä tekemistä. Finnet-ryhmän Lapset ja netti -hankkeen teemaksi valittu Yhdessä - ei yksin, kertoo kaiken. Valtakunnallisen hankkeen tarkoituksena on lasten turvallisen netinkäytön edistäminen ja medialukutaidon parantaminen. Kohderyhmänä ovat 9-vuotiaat lapset sekä heidän opettajansa ja vanhempansa, joiden on hyvä olla mukana myös lasten nettiarjessa.

Yhdessä - ei yksin -pakettiin kuuluvat fantasiakirja nettiopas Hipsikka, sekä Ihana Internet ja norsun muisti ja näihin molempiin liittyvä nettipeli. Lisäksi mukana olevat Finnet-ryhmän yhtiöt pitävät turvalliseen netinkäyttöön kannustavia vanhempainiltoja omilla alueillaan".

Yhteistyössä mukana:

Opetushallitus
Liikenne- ja viestintäministeriö
Sisäasiainministeriö
Pelastakaa Lapset ry
Suomen Vanhempainliitto ry
F-Secure Oyj