maanantaina, maaliskuuta 31, 2014

Mietteitä kivusta, päivitetty versio
Tämä artikkeli on päivitetty versio vuonna maanantaina, 31.maaliskuuta vuonna 2008 julkaisemastani artikkelista, jonka haluan tuoda uudelleen luettavaksi, koska olen voinut eräiltä osin sen tietoja tarkentaa ja lisätä siihen eräitä mielestäni tärkeitä linkityksiä ja tekstiä selkiinnyttäviä kuvia. Pääosin tilanteeni on säilynyt ennallaan koko sen ajan, kun olen saanut nauttia OptiMSM-tuotteita kipujeni hallitsemiseksi. Kipulääkkeitä en ole tarvinnut yli kymmeneen vuoteen!

Kipu on julma vieras perheessä. Sen kokee tietysti kaikkein julmimpana perheenjäsenistä se, jonka kohdalla omakohtainen kärsimys, kivun aiheuttama tuska, on jokapäiväinen kumppani. Yhtä hyvin saattaa kuitenkin henkisellä tasolla kokeva elämäntoveri kärsiä oman läheisen riutumisesta kivun kourissa, ja tämä myötäkokeminen, ehkä tuskan aiheuttama henkisen etääntymisen pelko, vaikuttaa perheen sisäisiin suhteisiin hyvinkin ratkaisevalla tavalla; on vaikea lähestyä kumppania, kun ei oikein tiedä, johtuuko hänen ärtyisyytensä siitä, mitä minä olen tehnyt vai jatkuvasta kivun aiheuttamasta stressistä.

Kivun hoito yhä haasteellista


Olen kokenut itse tämän hyvin konkreettisesti oltuani yli kolmekymmentä vuotta sitten pahassa autokolarissa ja sairastuttuani myöhemmin Crohnin tautiin. Kun sitten vielä, ehkä tuon kolarin jälkiseurauksena sain kannettavakseni vielä fibromyalgian, oli mahtava kipupaletti valmis. Päivittäinen tuska jatkui vuosikausia, ja lääkärit olivat voimattomia. Sain eräältäkin lääkäriltä kehotuksen ottaa sitä Somadril Compia "jos ei kahdeksan pilleriä päivässä riitä, ota kaksitoista!" Terveisiä vain Liisa! Koska rinnalla oli vielä saman työterveyslääkärin kirjoittamia muitakin punaisen kolmion lääkkeitä, toisen lääkärin kirjoittamaa kahta masennuslääkettä, happosalpaaja ja unilääke, on suoranainen ihme, että vielä saatan kirjoittaa tätä.
Akuutti | yle.fi | Arkistoitu

Niin, ne kipulääkkeet eivät auttaneet. Sain kyllä loppuaikana vaikutuksia noista pillereistä. Pääni oli jatkuvasti hyvin kipeä liiallisesta lääkkeiden nauttimisesta. Olin joutumassa ennenaikaiselle eläkkeelle minulle niin rakkaasta sinfoniaorkesterin muusikon ammatista. Vaadittiin todella radikaali ratkaisu kierteen katkaisemiseksi, mutta siitä myöhemmin. Saatoin kuitenkin jatkaa työtäni loppuun asti, ja nyt harrastuksiani ovat kuntosalin lisäksi monet musiikkiin liittyvät asiat; käyn erilaisissa tilaisuuksissa esiintymässä useita kertoja kuukaudessa. Niin tanssilavat kuin konserttiestradit, vanhusten palvelutalot ja musiikkifestivaalit ovat tulleet jälleen viime aikoina tutuiksi, ja siellä on Jyväskylän jäähallikin mukana. Suomen Lähetysseura - Kansanmusiikkimessu järjestettiin 11.6.2006, ja mukana sain olla minäkin.

Mitä tulee kivun hallintaan erilaisin keinoin, uskon, että laajalla rintamalla käytössä on sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta liian summittaisia ja usein pelkästään lääkkeelliseen hoitoon perustuvia keinoja. Hyvin monet sairaudet ja kiputilat pyritään hoitamaan pelkästään lääkkeillä, jotka sitten aiheuttavat sivuvaikutuksia, joita puolestaan hoidetaan toisilla lääkkeillä. On unohdettu ravitsemuksen suuri merkitys terveytemme vaalijana, mutta myös monien sairauksiemme aiheuttajana. "Olkoon ruokasi myös lääkkeesi", sanoi lääketieteen isä Hippokrates. Liikalihavuutta "hoidetaan" laihdutuslääkkeillä, kun oikea tapa olisi syödä terveellisesti, välttää liiallisia kaloreita ja liikkua riittävästi.
Entsyymit - biokatalyytit

Myös kivun hallinnassa saattaa olla hyvin luonnollisia keinoja hoitaa asiaa. Nauttimalla riittävästi orgaanista rikkiä, keho saattaa alkaa itse parantaa itseään. Esimerkiksi vaurioitunut nivel aristaa, jolloin sen käyttöä aletaan karttaa. Otetaan sitten kivun lievitykseksi tulehduskipulääkkeitä tai kortisonia, jotka ovat eräiden myrkyllisten, kipua aiheuttavien entsyymien estäjiä. Ne estävät kipua aiheuttavien myrkyllisten entsyymien syntymistä vaurioituneella alueella. Samalla ne kuitenkin estävät hyödyllisten, ruston uudistumiseen tarvittavien entsyymien muodostusta, minkä seurauksena lääkekuurin jälkeen nivelpinnat ovat entistä huonommassa kunnossa. 

Omalla kohdallani tämä hoitokeino on antanut ehdottoman hyvän tuloksen  ̶  lääketehtaan kannalta; 150 € joka kuukausi kulutin vuosikausia omia ja Kelan rahoja, mutta tuloksena oli jatkuva pöhnäinen olo ja ihmissuhdevaikeudet läheisten kanssa. Kipuihin niillä ei juuri ollut positiivista vaikutusta kuin ehkä hetkeksi.

Uusi aikakausi koitti siinä vaiheessa, kun löysin luontaistuotekaupasta orgaanista rikkiä sisältävän ravintolisän. Jo muutaman viikon käytön jälkeen saatoin lopettaa kipulääkkeiden nauttimisen, koska aine on estänyt myeliinitupettomien C-säikeiden* kautta kulkevaa, ns. hidasta kipusignaalia pääsemästä aivoihin. Nopeisiin signaaleihin tällä aineella ei ole vaikutusta. Nyt on maksani saanut levätä ja koko elimistöni puhdistua jo yli kymmnen ja puoli vuotta, kun Vioxxit, Panacodit, Buranat, Somadril Compit, unilääkkeet ja Remeronit ovat jääneet kokonaan pois. Ei happosalpaajiakaan ole enää tarvittu. Vointini on erinomainen. Mieleni on virkeä ja ihmissuhteeni mielestäni hyvät. Uusia tuttavuuksia syntyy päivittäin.

*Wikipedia: Polymodaaliset nosiseptorit reagoivat useisiin ärsykkeisiin kuten mekaaniseen, termaaliseen (kylmä ja kuuma) ja kemialliseen ärsytykseen. Kudosvaurioiden yhteydessä vapautuvat aineet aktivoivat näitä reseptoreja. Polymodaalisia nosiseptoreita on hitaasti impulsseja johtavissa ohuissa myeliinitupettomissa C-tyypin hermosäikeissä. C-säikeiden johtumisnopeudet ovat alle 2,5 m/s. Niiden kautta välittyvät kivut aistitaan tylppänä, särkevänä ja huonosti paikallistettavana.

Vanhusten suut tukitaan psyykenlääkkeillä


Lainaan tässä selvityshenkilö Sirkka-Liisa Kivelää, jonka tehtävänä oli kartoittaa mahdollisia parannusehdotuksia suomalaiseen vanhustenhoitoon: "Huomattava osa eläkeikäisistä syö lääkkeitä, jotka heikentävät heidän toimintakykyään. Peräti 35 prosenttia 65 vuotta täyttäneistä syö esimerkiksi sellaisia lääkkeitä, jotka sivuvaikutuksena väsyttävät".

"Pidän suurimpana ongelmana muistihäiriöitä aiheuttavia ja rauhoittavasti vaikuttavia lääkkeitä. Kymmenientuhansien älyllistä ja fyysistä toimintakykyä heikennetään, kun lääkkeitä määrätään liian usein ja liian monelle", sanoo Turun yliopiston professori Sirkka-Liisa Kivelä.

Lääkehaitat korostuvat iän karttuessa. Elimistön toiminta hidastuu ja lääkkeet häviävät kehosta hitaammin.

"Iäkäs ei kestä samaa määrää lääkkeitä kuin työikäinen", Kivelä muistuttaa.
Asiasta on virinnyt paljon keskustelua, josta osa löytyy tätä linkkiä napsauttamalla.

Vielä eräs seikka, joka liittyy hyvin moniin lääkkeisiin, nimittäin se, että näiden lääkkeiden pitkäaikaisen nauttimisen seurauksena saattaa veren seerumin homokysteiinin pitoisuus kohota, jolloin uusia uhkia ilmestyy vääjäämättä: B-vitamiinitasot alkavat laskea, verisuonten sisäpinta vaurioituu, veri alkaa sakkautua, ja lopulta seurauksena on sydänkohtaus tai halvaus. http://finnmsm.blogspot.com/