perjantaina, joulukuuta 02, 2005

Musiikkia pitää olla!

01.12.2005 oli minulle todella kiva päivä kaiken kaikkiaan. Minut oli kutsuttu Jyväskylän Salonkiorkesterin harjoituksiin, joissa valmisteltiin viikon kuluttua vietettävien Työväenopiston pikkujoulubileitä ja 09.12. konsertin ohjelmistoa. Pitkästä aikaa oli todella hauskaa tehdä sitä "työtä", jota olin puurtanut 38 vuoden ajan Jyväskylä Sinfonian riveissä, ja josta olen nyt ollut pois parin vuoden ajan.

Oli mukava tavata vanhoja tuttuja ja solmia uusia tuttavuuksia. Todella hienoa oli havaita, että Salonkiorkesterin taso on noussut uskomattoman paljon niistä ajoista, jolloin viimeksi olin avustamassa heitä. Saattaa olla, että tästä muodostuu uusi harrastus minulle.

Kun kaiken lisäksi Ammattikorkeakoulun sinfoniaorkesterikin tarvitsee kontrabassoon avustajaa, on minulla ihan selkeästi täystyöllisyys seuraavaksi viikoksi. Eikä sovi unohtaa, että Laajavuoren Pelimannitkin esiintyvät useampia kertoja ennen joulua, joten yhteisiä musiikillisia rientoja on aikataulun puitteissa aivan riittämiin. Tämän yhtyeen kanssa olimme vuoden 2005 loppukesällä konserttimatkalla Tallinnassa.

Asiakkaat eivät saa tästä kaikesta kärsiä, siitä yritän pitää huolen, mutta eräs takaisku tuli, kun sain tietää, että Ruususuolaa ei ole saatavilla ennen joulua. Maahantuoja Oy Masajo Ab ei voi toimittaa sen paremmin sokeria kuin suolaakaan toistaiseksi. Ensi vuoden puolella tilanne on jo taas parempi, onneksi! Ja onneksi sokeria on jonkin verran varastossa.

Aamulla kuntosalille klo 10:00. Viva Elixia!

Palataan taas asiaan, kunhan saan luettua uusia tutkimusreferaatteja. Siihen saakka: Moi moi

torstaina, joulukuuta 01, 2005

Kuka hyötyy lääketehtaiden järjestämissä Suomen Suurarpajaisissa?

Kuka hyötyy lääketehtaiden järjestämissä Suomen Suurarpajaisissa?

Katselin torstai-iltana pätkän todella mielenkiintoista TV-ohjelmaa nimeltään Silminnäkijä. Tuli kyllä kummallisia ajatuksia siitä, kuka meidän terveydestämme huolehtii. No tietysti lääkärit ja heidän tukemansa lääketehtaat. Kolesterolilääkitys määrätään ”varmuuden vuoksi” yhä useammalle suomalaiselle vain sen vuoksi, että lääketehtaisiin sidoksissa olevat lääkärit päättävät kokouksissaan alentaa niitä suosituksia, joiden perusteella henkilölle määrätään ”korkean” kolesterolin vuoksi useimmiten elinikäinen kallis lääkitys, kuten professori Pertti Happonen sanoo ”varmuuden vuoksi” ja usein aivan turhaan. Tai sanokaamme: tutkimustulosten valossa saatu hyöty on äärimmäisen pieni, jolloin suurin osa ”potilaista” syö aivan turhaan näitä lääkkeitä. Maksaja on tietysti ”potilas”, KELA omalta osaltaan, mutta Suomen kansa viime kädessä, sillä mehän ne viulut maksamme, me yrittäjät, palkansaajat ja eläkeläiset yhä kohonneina veroina. ”Potilas” on sitaateissa sen vuoksi, että aikaisempien kolesterolisuositusten mukaan hän ei ollut sairas. Nyt vain eräässä kokouksessa päätettiin uudesta normista, jolloin sadoista tuhansista terveistä ihmisistä tuli yhtäkkiä sairaita ilman, että he itse tiesivät siitä mitään.

Olisi ollut mielenkiintoista saada tietää myös niistä muista tekijöistä, jotka johtavat ennalta arvaamattomiin sydän- ja aivoinfarkteihin jopa alle keski-ikäisillä ihmisillä. Jos korkea kolesteroli ei niitä aiheuta, on oltava joku muu selittävä tekijä. Satunpa tietämään ainakin erään erittäin merkittävän syytekijän, ja se on kohonnut veren seerumin homokysteiinitaso. Homokysteiini on eräs aminohappo, jota keho tuottaa suurehkoja määriä silloin kun ihminen käyttää pääasiassa eläinkunnasta saatavia proteiineja ravinnokseen. Tai silloin, kun hän nauttii runsaasti tulehduskipulääkkeitä. Näistä asioista on julkaistu useita tieteellisiä tutkimuksia (http://www.nutraingredients-usa.com/news/ng.asp?id=62843-cardinal-nutrition-mintel-vioxx-glucosamine-joint-health “The highly significant reduction in homocysteine is important, especially when several mainstream osteoarthritis drugs have been pulled off the market because they increase the risk of stroke and heart attack,” said Jeremy Appleton, Cardinal's director of scientific affairs and R&D), joten tiedon puutteen ei voi katsoa olevan syynä siihen, ettei asiasta kerrota.

Ehkä katson vielä perjantaina uusintana tämän saman lähetyksen ja olen sitten taas vähän viisaampi.

Terveisin RikkiMikko

keskiviikkona, marraskuuta 30, 2005

Aminohapoista apua moneen ongelmaan II

Joissakin aikaisemmissa posteissa olen sivunnut arginiini- nimistä aminohappoa, ja hiukan perehdyttyäni muihinkin tärkeisiin aminohappohin, päätin lainata kälyni Sirpa Huikarin tekemää ansiokasta koostetta asiasta, hänen luvallaan tietysti.

AMINOHAPOT
Proteiinit koostuvat 20 aminohaposta,joista 10 on välttämättömiä:
Isoleusiini, Leusiini, Lysiini, Metioniini, Fenyylialaniini, Treoniini, Tryptofaani ja Valiini.
Kasvaville lapsille tärkeitä ovat:
-        Arginiini ja Histidiini.
Keskosille: Kysteiini ja Tyrosiini.

Aminohappojen tehtävät:
- Proteiinien synteesi
- Energian tuotanto: lysiiniä ja leusiinia lukuunottamatta kaikki aminohapot voivat luovuttaa hiiliketjun glukoosin tuottamiseen.
- Typen aineenvaihdunta: kaikista aminohapoista vapautuu aminoryhmä.

Aminohappojohdannaiset:
-Typpeä sisältävien aineiden lähtöaineet
- Hemi: hemoglobiini, sytokromit ym.
- Nukleotidit: DNA:n rakenteissa.
Biogeeniset amiinit: hormonit, neuropeptidit, amiinit kuten histamiini.

-Muut johdannaiset: kreatiini, karnitiini, glutationi, karnosiini jne.
GABA- (gamma aminovoihappo)
GABA hillitsee hermovälitystä, joten sillä on rauhoittava vaikutus keskushermostoon.
- Hyvä apu unettomuuteen, mikä johtuu sen aivoja ja hermostoa rauhoittavasta vaikutuksesta
- GABA:sta on usein puutetta konvulsiivissa ja motorisissa häiriöissä kuten epilepsiassa tai tardiivisessa dyskinesiassa.
- GABA auttaa säännöstelemään tiettyjä korkeaan verenpaineeseen liittyviä kardiovaskulaarisia toimintoja.
- GABA:n käyttö voi lisätä kasvuhormonin vapautumista.
- VAROITUS: EI BENTSODIATSEPTIINIEN KANSSA ILMAN PÄTEVÄÄ TERVEYDENHOITOALAN AMMATTILAISEN SUOSTUMUSTA!

L - LYSIINI
Lysiini voi nopeuttaa toipumista herpesinfektiosta ja estää sen uusiutumisen (myös vyöruusu),
- Vahvistaa valtimonseinämien kudoksia, mikä voi estää valtimoiden vaurioitumista ja/tai nopeuttaa niiden parantumista.
- Lysiini on myös karnitiinin lähtöaine, jolla on voimakas sydäntä ja verisuonia vahvistava vaikutus.
- Lysiinin on osoitettu sitovan lyijyä ja auttavan tehokkaasti sen poistamisessa ja vähentävän sen myrkyllisyyttä.

L-ARGINIINI:
Käyttö:
Välttämätöntä lihasenergiaa tuottavien erilaisten yhdisteiden, mm. kreatiinifosfaatin valmistamisessa
- Suojaa kateenkorvaa surkastumiselta ja stimuloi T-lymfosyyttien toimintaa.
- Kuljettaa ja varastoi typpeä lihaskudoksessa.
- Voi lisätä kasvuhormonin vapautumista.
- Ammoniakki (joka on maksan vahingollisimpia myrkkyjä) muuttuu arginiinin vaikutuksesta ureaksi.
- Edistää kollageenisynteesiä ja nopeuttaa kirurgisista toimenpiteistä johtuvan kudosvaurion paranemista.
- Lisää siittiöiden määrää ja niiden liikkuvuutta.
- Lisää typpioksiidin määrää, joka helpottaa erektiota.
Ei saa käyttää:
- Aktiivisen herpesinfektion aikana.
- Skitsofreniaa sairastavalle.

HAAROITTUNEET AMINOHAPOT:
BCAA:
Leusiini, isoleusiini, valiini.
BCAA muodostavat n. kolmanneksen lihaskudoksesta ja niiden tarve lisääntyy lihaksia rasitettaessa (esimerkiksi painoharjoittelu)
- BCAA voidaan käyttää vaihtoehtoisena energianlähteenä lihasten glykogeenin kuluttua loppuun.
- Lihashermotauteja sairastavat hyötyvät BCAA: sta, koska se parantaa lihasvoimaa ja motorisia toimintoja (esim. ALS, MS).
- Kyky estää maksan vaurioita näyttää johtuvan proteiinisynteesin lisääntymisestä maksakudoksessa (maksakirroosi).

L- GLUTAMIINI:
Läpäisee veri-aivoesteen ja muuttuu glutamiinihapoksi, aivojen pääasialliseksi energianlähteeksi
- On suolen sidekudoksen tärkeinpiä rakenneosia. Sen käytön on osoitettu estävän ja jopa parantavan liiallista suolen läpäisevyyttä ("vuotavan suolen syndrooma")
- On luurankolihasten kaikkein yleisin aminohappo. Lihastressi, kuten rankka harjoitus lisää sen tarvetta.
- Kliinisten tutkimusten mukaan sillä on vaikutus aivojen kemiaan, vähentäen näin alkoholin himoa.
- On ruuansulatuskanavan pääasiallinen rakenneosa ja näin ollen nopeuttaa maha-suolialueen haavaumien paranemista.

LINKIT:
http://www.pihtipudas.net/kuntositi/sivu.php?ID=12
www.biovita.fi

Arginiin kohdalla RikkiMikko haluaa lisätä vielä erään tärkeän näkökohdan: Hajotessaan elimistössä sitrulliiniksi, kreatiiniksi ja typpioksidiksi, arginiini mahdollistaa juuri typpioksidin avulla verisuonten ympärillä olevien, normaalisti supistuneessa tilassa olevien sileiden lihasten rentoutumisen. Näin verisuonen kapasiteetti suurenee, ja henkilön joutuessa ponnistelemaan, tuo arginiinin hajoaminen tapahtuu erinäisten stimuloivien tapahtumaketjujen vaikutuksesta. Tällöin lihasten ja aivojen tarvitsema lisääntynyt verimäärä mahtuu kulkemaan laajentuneissa suonissa. Seurauksena suorituskyky paranee, eikä verenpaine silti kohoa liikaa, mikä tapahtuisi, jos suoni ei pääsisi laajenemaan.
Arginiinilla on siis tärkeä verenpainetta alentava tehtävä elimistössä. Luonnosta arginiinia saa parhaiten pähkinöistä ja riisistä. Kaukoidän maissa, joissa riisi on kansalaisten jokapäiväistä ravintoa, verenpainetauti on huomattavasti harvinaisempi kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Lääkäri Jyrki Penttinen on laskeskellut, että jos ne 500 miljoonaa markkaa, jotka KELA maksoi verenpainelääkkeiden korvauksina vuonna 1995 kansalaisille, olisi käytetty pähkinöiden ostoon ja jaettu ne kohonneesta verenpaineesta kärsiville, olisi saatu parempi hoitovaste kuin niillä verenpainelääkkeillä, joista KELA maksoi korvauksia.
Mitä se parantunut verenkierto voikaan saada aikaan tietyissä paikoissa ihmiskehon intiimeissä osissa, sekä naisilla että miehillä, jääköön lukijan arvattavaksi. Siispä korvatkaamme viikon pari peruna-ateriaa riisillä, mutta kannattaa käyttää kokojyväriisiä.

RikkiMikko

tiistaina, marraskuuta 29, 2005

Medical News Today kertoi 26.11.2005 seuraavaa:

Ihmiset eivät ole tietoisia särkylääkkeiden vahingollisista vaikutuksista, tutkimus

Category: Pain/Anesthetics News
Article Date: 26 Nov 2005

AGA:n (American Gastroenterological Association) tukeman tutkimuksen mukaan käsikauppalääkkeitä ja lääkärin määräämiä kipulääkkeitä käytetään usein tarkoitukseen sopimattomasti, ja on olemassa hälyttävä joukko ihmisiä, jotka eivät ole tietoisia niiden mahdollisista sivuvaikutuksista. Tämä on ensimmäinen useasti särkylääkkeitä käyttävän väestönosan kannalta asiaa tarkasteleva tutkimus, ja se tutkii myös näiden ihmisten asenteita ja heidän käyttäytymistään. Ensimmäinen siitäkin huolimatta, että sekä näiden vapaasti myytävien että myös reseptilääkkeiden, jotka tunnetaan myös tulehduskipulääkkeen nimellä (englanniksi NSAIDs, non-steroidalanti-inflammatory drugs) käyttö on levinnyt laajalle. Tutkimuksen julkaisi marraskuun numerossaan The Journal of Rheumatology.

”Tämä tutkimus osoittaa, kuinka yleistä tällainen lääkityksen käyttö on ja tähdentää sitä näkemyksen puutetta, joka on vallalla niiden mahdollisista vaaroista,” sanoo C. Mel Wilcox, lääketieteen tohtori Alabaman yliopistosta Birminghamista. ”Löydökset maalaavat selkeän kuvan potilaihin ja lääkäreihin kohdistuvien ponnistelujen ja asiaan puuttumisen tärkeydestä, jotta voitaisiin auttaa ehkäisemään tarpeettomia kipulääkkeistä johtuvia komplikaatioita.”

Valtakunnallisen aikuisväestöä koskevan tutkimuksen päämääräksi Yhdysvalloissa asetettiin tulehduskipulääkkeiden käyttäjien kohdalla todeta lääkkeiden tehokkuus ja turvallisuus sekä käsikauppa- ja reseptilääkkeiden käyttöön liittyvien lääketieteellisten komplikaatioiden esiintyvyys. Tulehduskipulääkkeiden käyttäjät määriteltiin tutkimusta varten niihin, jotka käyttivät resepti- tai käsikauppalääkkeitä vähintään kahtena viiden päivän jaksona tutkimusta edeltäneen vuoden aikana.

Viisikymmentäneljä (54 %) prosenttia 807 tutkitusta henkilöstä ei ollut tietoinen näiden lääkkeiden mahdollisista sivuvaikutuksista, ja 18 % oli kokenut aikaisemmin sivuvaikutuksia. Ne, jotka käyttivät käsikauppalääkkeitä, kokivat sellaisia sivuvaikutuksia kuin mahakipua, sisäistä verenvuotoa ja mahahaavoja. Sen lisäksi lähes 30 % näistä henkilöistä ei tuntenut olevansa minkäänlaisen särkylääkkeiden käyttöön liittyvän sivuvaikutusuhan alainen. Sama määrä henkilöitä, jotka käyttivät lääkärin määräämiä tulehduskipulääkkeitä, oli tietämätön omasta riskistään, ja hekin kärsivät komplikaatioista.

Joka päivä enemmän kuin 30 miljoonaa amerikkalaista nauttii käsikauppalääkkeitä ja lääkärin määräämiä tulehduskipulääkkeitä kivun lievitykseen, päänsärkyyn ja nivelrikkoon. Vaikka pitkäaikainen, suurten annoksien tulehduskipulääkkeiden käyttö saattaa tuottaa suurta apua tulehduksen torjunnan, kivun lievityksen ja sydäntoiminnan suojelun (cardioprotective effects) (?) kannalta, on olemassa suurentunut riski maha-suolialueen komplikaatioihin, jotka vaihtelevat mahakivusta haavaumiin, peräpukamiin ja mahdollisesti kuolettaviin maha-suolialueen ongelmiin.
Pitkäaikaisen tulehduskipulääkkeiden käytön sivuvaikutukset aiheuttavat joidenkin arvioiden mukaan joka vuosi lähes 103,000 sairaalassa käyntiä ja 16,500 kuolemantapausta.

Vuonna 2003 AGA (American Gastroenterological Association) käynnisti R.E.D.U.C.E. (Risk Education to Decrease Ulcer Complications and Their Effects fromNSAIDs) Riskienhallinta tulehduskipulääkkeiden vaikutuksesta syntyvien mahahaavatapausten vähentämiseksi, eli kampanjan, joka auttaisi selvittämään tulehduskipulääkkeiden mahdollisia haitallisia vaikutuksia, ja kuinka amerikkalaiset voisivat alentaa riskejään vakaviin maha-suolialueen ongelmiin.

Lähde: American Gastroenterological Association, 2005

maanantaina, marraskuuta 28, 2005

Kampaajien astmariski

Tänään tuli MedPageTodayn seuraavansisältöinen opetuskirje (TEACHING BRIEFTM)
http://www.medpagetoday.com/Pulmonary/Asthma/tb/2206

Kampaajilla riski saada ammattitaudiksi astma

MedPage Today on julkaissut tutkimuksen, jonka tuloksena on todettu, että kampaajilla diagnosoitiin persulfaatin suoloista johtuva astma ammattitautina.

Samaa kertoo Akuutin Arkistosta poimittu artikkeli 5.3. 2002:
http://www.yle.fi/akuutti/arkisto2002/050302_d.html

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja työhön liittyvä stressi ovat kampaajien yleisiä työstä johtuvia vaivoja. Iho- ja hengityselinoireet ovat kolmas yleinen vaiva. Peräti jopa kolmannes kampaajista joutuu luopumaan ammatistaan allergian tai astman takia. Työlääketieteen erikoislääkäri Timo Leino Työterveyslaitokselta tutki vuosina 1994 - 2000 kampaajien terveyttä ja työoloja ja teki aiheesta väitöskirjan. Väitöskirjatutkimus paljastaa, että kampaajien riski sairastua
astmaan on kaksinkertainen verrattuna muihin naisiin. Kampaajilla on astmaa suunnilleen saman verran kuin leipureilla ja eläintenhoitajilla eli muilla suuren astmariskin ammatin harjoittajilla. Työn osuus kampaajien astman syntyyn on merkittävä.

RikkiMikon kommentti:

MSM:n on todettu auttavan astman ja allergioiden torjunnassa. Voit tarkastella seuraavien artikkeleiden antia klikkaamalla alleviivattua osoitetta. Ellei linkki avaudu, paina Ctrl- näppäintä samalla kun klikkaat.

http://www.kolumbus.fi/lootuskirja/tuotteet.htm
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=97&conference=1500000000000142&posting=22000000003041285
http://www.violetlight.fi/Ravinto%20ja%20terveys/astma.htm
http://www.finnmsm.fi/Edut_MSM4.htm
http://www.crohnjacolitis.fi/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?board=suolistovaivat_area;action=display;num=1121212184
http://ssl.terveysasema.com/index.php?main_page=product_info&cPath=96&products_id=442


Terveisin RikkiMikko