keskiviikkona, lokakuuta 08, 2014

OptiMSM jauhe, molybdeeni ja C-vitamiiniViime viikolla sain puhelinsoiton, jonka aikana minulle tuntematon mieshenkilö tiedusteli kokemansa ongelman syytä. Hän kertoi nauttineensa OptiMSM jauhetta ja kysyi heti alkuun, että voiko tämä aine aiheuttaa veristä ripulia. Vastaukseni oli suoralta kädeltä: ”Ei voi!” Lievensin hiukan sanomaani, ”minun tiedossani ei ole ainuttakaan tapausta, ja kokemukseni sentään perustuu yli kymmenentuhannen asiakkaan potentiaaliin yhdentoista vuoden ajalta.”

Keskustelumme jatkui, ja tiedustelin häneltä vielä mistä hän oli OptiMSM:n ostanut, kuka on maahantuoja jne. Samalla ehdotin, että hän heti lopettaisi varmuuden vuoksi kokonaan OptiMSM:n nauttimisen ja menisi välittömästi lääkäriin. Sain hänen vastauksestaan tiedon maahantuojasta ja myös siitä, että tuo OptiMSM ei ollutkaan pelkkää MSM jauhetta, vaan siihen oli sekoitettu C-vitamiinia ja molybdeenia. 

Tässä vaiheessa ongelman todennäköinen aiheuttaja alkoi selvitä. On nimittäin niin, että askorbiinihappo eli C-vitamiini jauhemaisena ei välttämättä sekoitu OptiMSM:n kanssa tasaisesti; jos näiden kahden jauheen raekoko ja ominaispaino eivät ole täysin samat, niistä on todella haastavaa saada homogeeninen kokonaisuus. Painavampi aine painuu pakkauksessa pohjalle ja kevyt tietysti nousee pinnalle. Tämä henkilö on siis saattanut saada erittäin vahvan annoksen C-vitamiinia, kun luuli saavansa tasapainotettua hyvää MSM-tuotetta.

Molybdeenin kohdalla tilanne on vielä paljon haastavampi, koska se määrä, joka tarvitaan elimistössä rikin aineenvaihdunnan tehostamiseen, on todella pieni. Puhutaan mikrogrammoista suhteessa grammoihin. Yksi mikrogramma (µg) on miljoonasosa grammasta (g)! Kun ottaa huomioon, että molybdeeni on suurina määrinä nautittuna myrkyllinen aine, on todella tärkeää, että annettuja suosituksia ei ylitetä missään tapauksessa. Se aiheuttaa ripulia, anemiaa ja väsymystä, ja suurilla määrillä sillä on toksinen vaikutus myös maksaan ja munuaisiin.


Kun molybdeeni ja C-vitamiini (Ester-C) otetaan erikseen tabletteina, voidaan hyvin luotettavasti varmistaa turvallinen ja silti riittävä saanti.


Kerroin tästä tapauksesta ystävälleni Paul Klein Bretelerille, joka on Kala Health Internationalin omistaja (FinnMSM Oy:n tuotetoimittaja). Hän vastasi minulle tiistaina 7.10.2014 seuraavasti:

Dear Mikko,
I agree with you. You can only properly mix different powders if they have the same structure and specific weight. If not, the larger and heavier particles tend to sink to the bottom, which would make a homogenous mixture almost impossible. This is the reason why I never mix powders in a bottle.
 MSM is not known for causing bloody diarrhea, this must have been caused by other reasons. Does this person react well on your OptiMSM? In this case if might be caused by impure other MSM (?), or by the improper mixture.
 A small percentage of people will not react well on (larger quantities of) MSM, either because of toxins that come free (MSM is a strong detoxifier) or because they for some reason do not metabolize MSM well. For this reason molybdenum is sometimes added, this mineral is supposed to support the sulfur metabolism in the body and thus might help metabolizing MSM. In our MSM/G/C tablets we have also added (amongst other ingredients) both vitamin C and molybdenum. But quantity is important here, which can be well arranged in tablets.  However, by mixing powder you never know what you get when you take a spoonful.

Sama teksti suomennettuna näyttää tältä:
Hyvä Mikko,
Olen samaa mieltä kanssasi. Erilaisia jauheita voidaan sekoittaa asianmukaisesti ainoastaan silloin, kun niillä on sama rakenne ja ominaispaino. Ellei näin ole, suuremmilla ja painavammilla osasilla on taipumus vajota pohjalle, minkä vuoksi tasalaatuisen sekoituksen aikaansaaminen on lähes mahdotonta. Tässä on syy siihen miksi en koskaan sekoita jauheita astiassa.
MSM:n ei tiedetä aiheuttavan veristä ripulia, vaan sen täytyy johtua muista syistä. Onko tämä henkilö reagoinut hyvällä tavalla sinun OptiMSM:n kanssa? (Jos ei, niin siinä tapauksessa reagoinnin on saattanut aiheuttaa epäpuhdas MSM (?), tai väärällä tavalla tehty sekoitus.
Vähäinen osa ihmisistä ei reagoi hyvällä tavalla (suurehkoihin) määriin MSM:ää, joko sen vuoksi, että kuona-aineet (kehon myrkyt) vapautuvat (MSM on voimakas myrkynpoistaja, detoxifier) tai sen vuoksi, että heidän kehonsa aineenvaihdunta ei kykene oikealla tavalla käsittelemään MSM:ää. Tästä syystä molybdeeniä joskus lisätään, koska tämän mineraalin oletetaan tukevan rikin aineenvaihduntaa kehossa, ja täten auttavan myös MSM:n aineenvaihdunnassa. Meidän Yhdistelmävalmisteeseen olemme myös lisänneet (muiden valmistusaineiden ohella) sekä C-vitamiinia että molybdeenia. Mutta määrä on tässä tärkeä seikka, mikä  kyetään tablettien kohdalla hoitamaan helposti. Kuitenkin, jos sekoitetaan jauheita, et koskaan voi tietää mitä saat suuhusi, kun otat lusikallisen.

Lisätietoa molybdeenistä löytyy täältä.
Molybdeeni on todella tärkeä aine, Josta Wikipedia kertoo seuraavaa:
Molybdeeni on ihmiselle välttämätön hivenaine, mutta sitä tarvitaan hyvin pieniä määriä. Suurina määrinä se voi aiheuttaa kuolettavia epämuodostumia. Eniten kärsivät luut, iho, maksa ja munuaiset.
Liika typpi poistuu ihmisen elimistöstä molybdeenin avulla virtsahappona. Molybdeenin avulla maksaan varastoitunut rauta lähtee liikkeelle ja kudokset saavat happea. Molybdeeni vaikuttaa kuparin imeytymiseen ja aineenvaihduntaan. Sen avulla poistuu maksaan kertynyttä kupariylimäärää.
Molybdeeni alentaa kolesteroli-, triglyseridi- ja fosfolipiditasoja. Hiilihydraattiaineenvaihdunnassa tarvitaan molybdeenia, samoin alkoholin palamisessa maksassa. Molybdeenia tarvitaan sulfiittien muuttamiseen elimistössä sulfaateiksi, ja siksi sillä voi olla vaikutusta sulfiittiyliherkkyydestä johtuvan astman hoidossa.
Hammaskiilteessä on paljon molybdeenia, joka voi tehostaa fluorin hyväksikäyttöä hampaitten suojana. Molybdeeni nostaa elimistön emäksisyyttä, ja ainakin teoriassa siitä voi olla hyötyä syövän, virusten ja loisten hoidossa. Molybdeeni pystyy poistamaan syöpää aiheuttavia kemikaaleja, mikä on päätelty siitä, että alueilla, joilla maaperässä on vähän molybdeenia, pohjukaissuolisyöpää on todettu lähes kolmanneksen enemmän. Molybdeeni voi helpottaa unen saantia. Sen on todettu tehostavan elimistön antioksidanttimolekyylien aktiivisuutta.