sunnuntaina, helmikuuta 06, 2011

Lumosity


RikkiMikon uusin lelu tuotti melkoisen ketjureaktion; kännykkäkaupasta löytyi taskuun pantavaksi iPhone, ihan vaan ystävien innokkaiden esittelyjen perusteella siihen innostuin. Tämä epäisänmaallinen teko, siis vaihto Nokian N900:sta Applen tuotteeseen ei vielä toistaiseksi ole pahemmin tuottanut omantunnon tuskia, vaikka Nokian ongelmat ovatkin kasvaneet myös sinä aikana, jonka kuluessa tämä uusi kapine on ollut käytössäni. Nokialaisten olisi kannattanut paneutua enemmän  puhelimen käytettävyyteen ja ohjata resursseja uusien sovellusten suunnitteluun enemmän kuin kymmenien uusien mallien luomiseen vuosittain.

Se ketjureaktio on ollut seuraavanlainen: AppStoresta puhelimeen on tullut sisältönä monien hauskojen sovellusten ja myös useiden tärkeiden apuohjelmien (TomTom, monipuoliset sanakirjat, metronomi, viritysmittari, Fonecta yrityshaku, AccuRadio, Raamattu, jne) lisäksi Brain Trainer, Lumosity Labsin yhdessä Stanfordin yliopiston ja monien neurotieteen tutkijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt peli- ohjelmistokokoelma, jonka avulla voi harjoittaa aivojansa. 

Ohjelmisto on suunnattu erityisesti nuorille opiskelijoille, mutta myös ikääntyvät ja muistisairauksista kärsivät saavat siitä hyötyä. "Aivoja kannattaa käyttää, eivät ne siitä kulu", lausui edesmennyt isäni aikoinaan, kun olin tehnyt jotain hölmöä!

Kun sitten ryhdyin tekemään tuon ohjelman mukaisia harjoitteita, huomasin aika pian, että pari lasillista punaviiniä - se tavallinen ilta-annos - häiritsikin melkoisesti muuten hienosti etenevää kehitystä parempaan suuntaan; jo yksi lasillinen viiniä tuotti huiman hyppäyksen tuloksissa  - alaspäin! Kukapa viitsii sellaisia tuloksia katsella! Niinpä päätin jättää viinin niiltä päiviltä nauttimatta, joina olen suunnitellut tehdä harjoitteita.

Nyt tulokset ovat koko ajan parantuneet, ja kaiken kaikkiaan olo on huomattavasti parempi; uni on tasaisempaa ja aamulla on hauskempi herätä, jaksaa tehdä paremmin päivän työt ja mieli on iloisempi. Mikä parasta, maksa pärjää varmasti paremmin tämän uuden elämänjärjestyksen aikana. Olisikohan tässä ainesta alkoholismin hoitoon? Motivaatio alkoholista pidättäytymiseen ainakin lisääntyy.

Rahallinen säästökään ei ole ihan pieni; laskeskelin, että pidättäytymällä kymmenestä senttilitrasta illassa merkitsee 3650 cl vuodessa. Se on 36,5 litraa eli 12 hanapakkausta vuodessa. Kun tavallisesti olen ostanut noin vajaat 30 € maksavan viinipakkauksen, säästöä syntyy ainakin 350 €/vuosi. Lumosityn kurssin hinta on noin 60,00 € samalta ajalta. 

Ohjelmakokonaisuus opastaa päivittäisillä vinkeillään terveellisiin elämäntapoihin, kannustaa liikkumaan ja nauttimaan aivoja stimuloivia ravintoaineita, kuten kalaa. Merkittävin asia tässä on se, että säännöllisesti tehdyt harjoitteet ja niiden myötä selkeästi näkyvä edistys - pistesaldon karttuminen ja niitä kuvaavat käyrät - sekä elämäntapavinkit auttavat pysymään vauhdissa mukana. Vanhenemisen mukanaan tuoma taantuminen näyttäisi pysähtyvän tai ainakin hidastuvan. Jo mielihyvä siitä, että voi edes hiukan jarruttaa vanhenemista palkitsee.

Tämä ohjelma ei vaadi iPhonen kaltaista tietokonepuhelinta, vaan ihan tavallinen PC tai Mac käy jopa paremmin kuin pieninäyttöinen kännykkä. Ohjelman saa koekäyttöön maksutta, ja sinä aikana voi päättää maksullisesta jatkoajasta. Suosittelen lämpimästi kaikille, jotka haluavat kehittää itseään!.