lauantaina, marraskuuta 12, 2016

Älä missa yöuniasiÄlä missaa yöuniasi 

Saatat tehdä muutamia asioita, joista tiedät ettei pitäisi - me kaikki teemme joskus niin. Mutta jotkut näistä huonoista tavoista voivat tehdä tuhojaan aivoissa. Esimerkiksi unen puute voi olla dementian (mukaan lukien Alzheimerin tauti) syntymisen taustalla eräs tekijä.
 
On parasta noudattaa säännöllistä nukkumaanmenoa. Jos sinulla on ongelmia unen suhteen, sinun kannattaa välttää alkoholin ja kofeiinin nauttimista illalla, ja elektroniikan hyödyntäminen (tietokone, padit ja älypuhelimet) kannattaa jättää päivän hetkiin, sillä näytön sinertävä valo jarruttaa pimeähormonin (melatoniini) tuotantoa aivoissa. 

Sinun kannattaa elektroniikan hyödyntämisen sijaan kehittää rauhoittava nukkumaanmenorituaali. Tähän rituaaliin voisi kuulua lasillinen lämmintä maitoa ja ehkä banaani iltapalaksi. Myös jonkun kirjan lukeminen saattaa auttaa unen päästä kiinni saamiseen. Melatoniini nautittuna noin tunti ennen suunniteltua nukahtamisajankohtaa saattaa joillekin olla pelastus. 

Nukahtamis- ja unilääkkeisiin kannattaa turvautua vain niissä tapauksissa, joissa unettomuus on jatkunut pitkään, ja joissa edellä mainituista keinoista ei ole ollut apua. Riippuvuus, syöpäriski ja suurentunut kuolleisuuden riski ovat eräiden tutkimusten mukaan lisääntyneet pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön seurauksena. Tohtori. fi kertoo asiasta lisää.