lauantaina, tammikuuta 14, 2006

Kuinka alentaa kolesterolia

RikkiMikko löysi kolesteroliuutisen, joka koskettaa erityisesti meitä suomalaisia. Mukava lukea välillä tällaisiakin, Suomesta ja suomalaisesta tutkimuksesta ja tuotekehityksestä kertovia, maailmanlaajuisen levikin saaneita uutisia.

News Release
Friday 13 January 2006, 8:00 GMT

Benecol lanseeraa uusia Yksi-Päivässä- jogurtteja

Lontoo, tammikuun 13 2006/PRNewswire/

Benecol, kolesterolia alentavien ruoka-aineiden valmistajien edelläkävijä on julkistanut uusia Yksi-Päivässä- Jogurtteja, tarjoten kuluttajille jälleen yhden maistuvan ja helpon tavan alentaa kolesterolia.

Nyt saatavana olevat persikan ja mansikan makuiset kaksoispakkaukset ovat viimeisin lisäys tähän yksi annos päivässä nautittavien Benecol- tuotteiden valikoimaan, joka tarjoaa laajan valikoiman herkullisen makuisia keinoja alentaa kolesterolia. Benecol sisältää ainutlaatuista kasvistanolia, jonka on kliinisissä tutkimuksissa osoitettu vähentävän LDL-eli pahaa kolesterolia jopa 14 % jopa niin lyhyessä ajassa kuin kahdessa viikossa.[1] Aikaisemmin ainoastaan Benecol- jogurttijuomat sisälsivät ihanteellisen 2 g kasvistanoleita kutakin annosta kohti.

Kommentteja julkaisijoille:

─ Terveydenhuollon ammattilaiset ovat sitä mieltä, että kolesteroli on koholla silloin, kun se on yli 5.0 mmol/l.

─ Koholla oleva LDL- eli paha kolesterolitaso lisää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin, joka on Britannian suurin tappaja. Sepelvaltimotauti on yhtä hyvin naisia kuin miehiäkin koskeva kysymys – huolimatta yleisestä käsityksestä, että naiset kuolevat kolme kertaa useammin sepelvaltimotautiin kuin rinta-, munasarja- tai kohdunkaulan syöpään[4].

─ Ruokavalio on suositeltavin ensimmäinen vaihtoehto kohonneen LDL-kolesterolin hoidossa.

─ Benecolia myydään 20 maassa ympäri maailman, ja yli 100 miljoonaa pulloa Benecol Jogurttijuomaa on myyty Euroopan alueella kahden viime vuoden aikana.

─Benecol lanseerattiin ensimmäiseksi Suomessa vuonna 1995 osana suurta julkista sydämen terveyteen liittyvää aloitetta, jonka päämääränä oli alentaa kansakunnan kolesterolia. Benecolin teho on osoitettu yli kolmenkymmenen tutkimuksen avulla, jotka on julkistettu kliinisissä julkaisuissa, ja jotka osoittavat, että nauttimalla Benecolia sisältäviä ravintoaineita voidaan kolesterolia alentaa jopa 14 % osana terveellistä elämäntapaa.[1]

Kolesterolin alentaminen ei koskaan ole ollut herkullisempaa

Kaikki nämä ravintoaineet sisältävät Benecolin ainutlaatuista ainetta, kasvistanoliesteriä, joka tarjoaa valikoiman herkullisia vaihtoehtoja alentaa kolesterolia:

Benecol Yksi Päivässä Jogurtit (Benecol One-a-Day Yogurts):

Nauti vain yksi pieni purkillinen alentaaksesi maistuvalla tavalla kolesteroliasi. Saatavana persikan ja mansikan makuisena. (Suomessa on tarjolla ainakin mustikan-, mansikan-, aprikoosin- ja banaanin makuiset vaihtoehdot. RikkiMikon huomautus).

Benecol- Jogurttijuomat:

Juo vain yksi pieni pullollinen päivässä saadaksesi hyvältä maistuvalla tavalla alennettua kolesterolitasoasi. Saatavana persikan ja mansikan makuisena. (Suomessa on tarjolla useampia makuvaihtoehtoja).

Miksipä et kokeilisi kahta kolmea annosta päivässä tarjolla olevista muista Benecol- vaihtoehdoista?

Benecol Oliivilevite:

Kasviöljyn ja oliiviöljyn sekoitteesta valmistettu Benecol-levite on ihanteellinen leivän päällä, leipomisessa ja paistamiseen.

Benecol voinmakuinen levite:

Meidän alkuperäinen kermainen levitteemme, joka on lähes voinmakuinen, on herkullista leivän päällä ja myös erinomaista ruuanvalmistukseen.

Benecol Light Cream Cheese Style Spreads:

Ihanan pehmeä ja kevyt kermainen juustomainen levite, jota on saatavana sekä tavallisena, että valkosipulilla & yrteillä maustettuina.

Benecol vähärasvaiset Bio- jogurtit:

Cool, kermainen lusikallinen jogurttia, täynnä makuja. Saatavana toffeen & vaniljan makuisena, ja eri kokoisissa pakkauksissa.

Viitteet:

[1] Law, M. Plant sterol and stanol margarines and health. BMJ. 2000; 320: 861-864
[2] British Heart Foundation, 2005 Coronary heart disease statistics. June 2005, p167
[3] Health Survey for England (2003)
Alkuperäinen artikkeli Osoitteessa:
http://www.prnewswire.co.uk/cgi/news/release?id=161781

Suomessa Benecol- tuotteita valmistaa Raisio Yhtymä Oyj:n lisenssillä Valio.
Lisätietoja: Valion kuluttajapalvelu, puhelin: 0800-0825, www.valio.fi/benecol
Valio Oy, PL 116, 11101 RIIHIMÄKI

RikkiMikon kommentti vielä tähän loppuun:

Tuntuu jossain mielessä vähän oudolta, jos ei ihan luonnonvastaiselta, että hyviä ruoka-aineita muunnellaan siten, että keho ei ehkä osaakaan toimia tavalla, joka olisi tilanteen kannalta paras mahdollinen silloin, kun ihminen yrittää hyödyntää nauttimiaan ravintoaineita. Kun toimitetaan ruuansulatuskanavan "jalostettavaksi" sellaisia ravintoaineita, joihin keho ei ole sopeutunut, eikö ole vaara, että jokin menee ns. pieleeen? Jos juoksevia rasvoja "vedytetään", syntyy transrasvoja (jotka ovat periaatteessa myrkkyä ihmiselle, kuten monet margariinit), jos taas puhdistetaan luonnon sokeria ties minkälaisilla myrkyillä, saadaan raffinoitua valkoista sokeria (sitä tavallista), joka on periaatteessa vahingollista ihmiselle, koska siinä ei ole enää mitään muuta kuin hiilihydraattia (kaikki aminohapot on poistettu!), jos ravintoon lisätään jotain uutta, kolesterolia poistavaa "lisäainetta", eikö ole vaara, että jokin luontaisesti tärkeä aine, rasvaliukoinen vitamiini tai muu vastaava, jää elimistöltä kokonaan tai osittain hyödyntämättä? Nämä kysymykset odottavat vastauksia, joiden jälkeen vasta on hyväksyttävissä "tieteen hienot tutkimustulokset" ja niiden perusteella tehdyt kaupalliset ratkaisut!

Ystävällisin terveisin RikkiMikko

maanantaina, tammikuuta 09, 2006

Tri Tolonen kirjoittaa:

Särkylääkkeet lisäävät sydänkuolemia
RikkiMikko ottaa vapauden lainata ja kommentoida tri Matti Tolosen ansiokasta artikkelia, joka on julkaistu alla olevassa osoitteessa:
http://www.drtolonen.com/document.asp?id=90
Viime elokuussa alkoi paljastua, että nivelvaivojen hoitoon käytetyt ns. koksibilääkkeet (Vioxx, Bextra, Celebra) voivat lisätä kuolemaan johtavien sydän- ja verisuonitautien riskiä. Syynä on ilmeisesti se, että koksibilääkkeet estävät valtimoissa tulehdusta ehkäisevien eikosanoidien (prostasykliinin ja resolviinin) suojavaikutusta valtimoiden seinämissä. Vioxx ja Bextra on vedetty pois myynnistä ja myyntikieltoa esitetään myös Celebralle.
Uusi tutkimus koksibilääkkeiden sydän- ja verisuonikuolemista julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä. Siinä analysoitiin tuloksia 2 035 potilaan paksusuolisyövän ehkäisytutkimuksesta, jossa heille annettiin 200 mg tai 400 mg kahdesti päivässä selekoksibia (Celebraa) taikka vastaavaa plaseboa. Tutkimus keskeytettiin näiden lääkettä saaneiden ylimääräisten kuolemantapausten vuoksi.
Kaikki potilaiden keskuudessa seuranta-aikana (2,8–3,1 vuotta) sattuneet kuolemantapaukset tutkittiin tarkoin. Sydän- ja verisuonitautiin (sydän- tai aivoinfarktiin taikka sydämen toiminnanvajauteen) kuoli 7 plaseboryhmästä (n=679) eli 1 %, mutta 16 potilasta 200 mg:n lääkeryhmästä (n=685) eli 2,3 % ja 23 potilasta 400 mg saaneista eli 3,4 %.
Johtopäätös: Selekoksibin käyttöön liittyi annoksesta riippuvainen kuolemaan johtavien sydäninfarktien, sydämen toiminnnanvajavuuden ja aivohalvausten riski. Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tämä havainto vahvistaa käsitystä, jonka mukaan COX-2-estäjät voivat lisätä vakavien sydän- ja verisuonitautien vaaraa.
Tohtori Tolosen kommentti
Koksibilääkkeet estävät elintärkeän resolviini E1:n suojavaikutuksen verisuonissa. Uuden tutkimuksen mukaan valtimoiden sisäsenämän endoteelisolut tuottavat tulehdusta aiheuttavaa proteiinia, CRP:tä. Sen vähäinenkin lisääntyminen jäykistää ja tulehduttaa verisuonen sisäpinnan ja alkaa jäykistää valtimoa. Aikaisemmin on luultu, että endoteelisolut suojaavat CRP:ltä. Uusi käänteentekevä havainto julkaistiin huhtikussa 2005 arvostetussa tiedelehdessä American Journal of Pathology.
Näiden uusien tietojen valossa suosittelen käyttämään turvallisia luonnontuotteita nivelvaivojen ehkäisyyn ja hoitoon. Ne antavat suojaa myös lääkkeiden haittoja vastaan. Erityisen suuressa sydäntaudin vaarassa ovat nivelreumaa sairastavat potilaat, joiden tulisi ehdottomasti ottaa ruoan lisänä suojaravinteita.

(RikkiMikon kommentti: Tutkimusten mukaan myös sydän- ja aivoinfarktien taustalla aina esiintyvä veren seerumin kohonnut homokysteiinipitoisuus johtuu edellä mainittujen tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaisesta nauttimisesta, ja joukkoon kuuluvat myös mm. ibuprofeeni ja diklofenaakki. Homokysteiinitasoa nostaa myös runsas eläinproteiinien nauttiminen).

Jos välttämättä tarvitset särkylääkkeitä, ota suojaksi karnosiinia, sillä se laajentaa valtimoita ja suojaa sydäntä. Myös kalaöljyn omega-3-rasvahapot sekä foolihappo ovat hyväksi sydämelle ja verisuonille. Ikävä kyllä koksibilääkkeet – mutta ei aspiriini – kumoavat omega-3:n suotuisia vaikutuksia. Aspiriini tehostaa EPA-rasvahapon tulehdusta ehkäisevää vaikutusta.

(RikkiMikon kommentti: Suojaravinteina kannattaa käyttää foolihapon lisäksi myös B6- ja B 12-vitamiineja sekä MSM:ää. Lue lisää marraskuun postistani tai osoitteesta: http://www.nutraingredients-usa.com/news/ng.asp?id=62843-cardinal-nutrition-mintel-vioxx-glucosamine-joint-health).

RikkiMikko jatkaa: Sunnuntain 8.1.2006 Daily Mail- aikakauslehden internetversiosta osui silmiini tätä samaa asiaa koskeva aivan uusi uutispommi: Uusi niveltuleduskipulääkkeitä koskeva varoitus! Siinä kerrottiin yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden kehottavan lääkäreitä pidättäytymään kokonaan koksibilääkkeiden määräämisestä potilailleen, koska kuolemantapauksia on sattunut niin paljon juuri näiden lääkkeiden käyttäjien kohdalla. http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/health/healthmain.html?in_article_id=333553&in_page_id=1774.

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney'n sairastuminen ei ehtinyt panna vauhtia tämän suosituksen julkaisemiseen juuri nyt, vaikka hän sairastui nimenomaan tulehduskipulääkkeiden aiheuttamien sivuvaikutusten vuoksi, ja hänet kiidätettiin sairaalaan maanantaina 09.01.2006. Mutta tämä tapahtui siis vasta sen jälkeen, kun suositus oli jo annettu. Oheisista linkeistä saat lisätietoa asiasta:
http://kyw.com/seenon/local_story_009155828.html

The diagnosis turned out to be an easily fixable side effect of painkillers Cheney was taking for a foot ailment: The anti-inflammatory drug caused his body to retain fluid, leading to swelling around the lungs. Given a diuretic to flush out the fluid, Cheney headed home and by afternoon was back at work.
http://www.forbes.com/work/feeds/ap/2006/01/09/ap2438534.html


Ystävällisin terveisin RikkiMikko