perjantaina, elokuuta 28, 2009

Statiinien aiheuttamat lihasvauriot

RikkiMikko lainaa tähän taas Mike Adamsin kirjoitusta statiineista:
The statin scam

(NaturalNews) Jos Big Pharman rahantekolääkkeiden listalta halutaan valita ykkönen, Superstar, se saattaa olla lääkeryhmä, joka tunnetaan nimellä statiinit. New York Times raportoi viime vuonna (2008) että statiinit ovat parhaiten myyvä lääkeryhmä maailmassa. Näiden statiinien nimet, kuten Lipitor ja Crestor ovat tuttuja lukemattomista televisio- ja aikakauslehtimainoksista (Suomessa tunnetuimmat: Atorvastatiini, Fluvastatiini, Lovastatiini, Pravastatiini, Rosuvastatiini, Simvastatiini Zocor ja Lipcut), ja melkein jokainen tuntee jonkun, joka käyttää jotain näistä.

Turvalliseksi mainostettuina ne kuitenkin aiheuttavat joukon mahdollisia sivuvaikutuksia. Esimerkiksi the National Institutes of Health:in (NIH) nettisivulla huomautetaan, että yksi tuhannesta statiineja käyttävistä kärsii lihaskivuista. Tavallisesti nämä kivut menevät ohi, mutta eivät aina. Nyt uusi tutkimus osoittaa, että joillekin statiinit aiheuttavat vakavia rakenteellisia lihasvaurioita.

Lipitor and Other High-Potency Statins May Increase Diabetes RiskÄskettäin aikakauslehti CMAJ: ssa (the Canadian Medical Association Journal) julkaistu tutkimus toteaa, että statiineja nauttineista potilaista ne, jotka valittivat lääkärilleen lihasarkuudesta tai -kivusta saattoivat hyvinkin kuvailla vakavia lääkkeiden (drugs) aiheuttamia lihasongelmia. Vaikka lihasten vauriot tavallisesti liitetään kreatiini fosfokinaasi- entsyymin kohonneeseen tasoon (Kreatiinikinaasitaso on korkealla fyysisten suoritusten jälkeen), CMAJ- tutkimus osoittaa, että näin ei asianlaita aina olekaan. Tämän seikan todistamiseksi voidaan ottaa lihasnäytteitä (biopseja), joilla osoitetaan taustalla oleva rakenteellinen vaurio.

Tutkimusta johtivat sveitsiläisen Bernin yliopiston ja Bostonissa Masschusettsissa sijaitsevan Tufts-New England Medical Centerin tiedemiehet. Tiedemiesrymä tutki 83 potilaan lihasnäytteet. Heistä kaksikymmentä ei ollut koskaan nauttinut statiineja. Tulokset osoittivat merkittäviä lihasvaurioita ainoastaan niillä potilailla, jotka olivat nauttineet statiinilääkkeitä. Kenties hämmästyttävintä kuitenkin oli se, että useiden niistä henkilöistä, jotka eivät enää nauttineet statiineja havaittiin edelleen kärsivän merkittävistä lihasvaurioista.

"Vaikka kliinisen kokemuksen perusteella voidaan todeta, että suurin osa lihasoireisista potilaista palautuu nopeasti hoidon päättämisen jälkeen, löydöksemme tukevat näkemystä, että olemassa oleva alaryhmä potilaista osoittautuu alttiiksi statiineihin liittyvään lihasmyrkytykseen (myotoxicity) ja kärsivät itsepintaisesta rakenteellisesta lihasvauriosta," kirjoittaa CMAJ artikkelissa tri Annette Draeger ja hänen kanssaan yhteistyössä toimineet kirjoittajat Bernin yliopistosta.

Artikkelissa ei osoitettu sitä seikkaa, saattaisivatko statiinit aiheuttaa muita merkittäviä kehollisia vaurioita. Kuitenkin on mielenkiintoista havaita, että juuri se elin kehossamme, jota statiinien oletetaan suojelevatn, sydän, on lihas. Tämä nostaa esiin kysymyksiä mahdollisista, vielä toistaiseksi tuntemattomista pitkäaikaiseen käyttöön liittyvistä sivuvaikutuksista, joita statiineilla saattaa olla itse sydämelle.

RikkiMikko haluaa lainata tähän vielä tohtori Matti Tolosen lausuntoa:

"Kolesterolilääkitys on lääketieteen historian suurin rahastus ja suurimmaksi osaksi se on turhaa. BBC:n TV-ohjelma "Totuus ruoasta", osoitti, kuinka kohonnut kolesteroli saadaan alenemaan normaaliksi 12 päivässä ruokavalion avulla. Kaiken lisäksi verisuonitautien aiheuttaja ei ole useimmiten kolesteroli, vaan kalkin kertyminen suonten seinämiin, vapaat radikaalit, tulehdus (inflammaatio) ja omega-3-rasvahappojen puute, joka vaurioittaa solunsisäisiä mitokondrioita, kirjoittavat amerikkalaiset tutkijat johtavassa tiedelehdessä Naturessa. Jos nyt kuitenkin käytät statiineja, ota ihmeessä samalla E-EPAa ja D-vitamiinia, ne parantavat merkittävästi ennustettasi (lue lisää). Sydänlääkärien American Journal of Cardiology -lehtikin suosittaa statiinien rinnalle omega-3:n käyttöä. Se ei aiheuta sivuvaikutuksia lihaksistossa eikä sydämessä, kuten statiinit, eikä edellytä mitään lisätutkimuksia laboratorioissa, korostaa lehti elokuun numerossaan".

"Yli 470 000 suomalaista syö kolesterolilääkkeitä, suurin osa ihan turhaan. Kenenkään ei pitäisi syödä statiineja ilman E-EPAa, sillä niillä on monia ns. pleiotrooppisia haittavaikutuksia (joita E-EPA ehkäisee). Toisin sanoen lääkkeet vaikuttavat ihan muuhun, kuin mihin ne on tarkoitettu, esimerkiksi ne voivat rappeuttaa sydänlihasta. Tällaisia rabdomyolyysitapauksia on raportoitu myös Suomen Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin. Rabdomyolyysin ilmaantuvuus statiinien käyttäjillä on keskimäärin 3.4 per 100,000 henkilövuotta ja kuolleisuus siihen 10 %. Rappeuman riski kasvaa 10-kertaisesti, kun statiineihin liitetään gemfibrotsooli (American Journal of Cardiology 2006)".

Tällaista tällä kertaa. Lisää Mike Adamsin ja muidenkin terveyspoliisien juttuja on luvassa myöhemmin, joten kannattaa pysyä kanavalla. Muuten, Miken terveysuutiset on helppo tilata omaan sähköpostiin maksutta (englanninkielisenä) napsauttamalla tätä linkkiä.
Onhan kai sinun terveytesi sinulle ja läheisillesi se kaikkein tärkein asia. Pidä siis huolta siitä!


Tätäkin juttua kirjoittaessaan RikkiMikko nautti Last.fm:n musiikkiannista.
Kolmen euron kuukausimaksulla voi kuunnella juuri sitä musiikkia, josta eniten pitää ja torjua kaikenlaisen joutavanpäiväisen renkutuksen! Voit kertoa Last.fm:lle kuuntelusi lomassa siitä, mistä pidät. Mitä enemmän Last.fm oppii tietämään mieltymyksistäsi, sitä paremmaksi se muuttuu. Saat musiikkiin, videohin, maksuttomiin MP3-äänitteisiin ja konserttilistauksiin liittyviä suosituksia — kaikki mieltymystesi pohjalta! Voit myös selailla esiintyvien taiteilijoiden ja säveltäjien elämäkertoja, kuva-albumeita, diskografioita jne... Mikä parasta, voit myös ostaa ihan oikeita levyjä tai ladata musiikkitiedostoja maksua vastaan.

keskiviikkona, elokuuta 26, 2009

Ärtyneen paksunsuolen hoito MSM:n avulla

Erään asiakkaan ärtyneen paksunsuolen hoitoa koskevan tiedustelun johdosta RikkiMikko lainaa tähän tri Nance Leighton:in artikkelia, joka on julkaistu sivustolla Articlesbase:


"Valitessasi elämäntapaasi ja dieettiisi metyylisulfonyylimetaanin eli MSM:n, olet tehnyt monien tämän ajan ihmisten suosiman ratkaisun, joka on vaihtoehto monia terveydellisiä häiriöitä ja uusia sairauksia aiheuttavalle ja ankaraan kemialliseeen tai lääkkeisiin perustuvalle hoitotavalle. MSM tabletit (ja –jauhe) ovat tulleet kasvavassa määrin suosituiksi, koska on helppoa nauttia pikku pilleri (tai lusikallinen jauhetta) lisäravinteena.

Tiedon löytäminen MSM tableteista (ja –jauheesta) ei ole nykyään kovinkaan vaikeata. Tosiasiassa Internetistä on tullut metyylisulfonyylimetaanista (MSM), tuosta mitä moninaisimpiin vaivoihin apua antavasta aineesta kertovan tiedon pesäpaikka. Kuitenkaan laajoja, MSM:n vaikutuksia tarkasti määritteleviä tutkimuksia tämän ravintolisän pitkäaikaisista vaikutuksista ei ole tehty.

Samalla kun on helppoa havaita, että MSM saattaa olla suureksi avuksi nivelrikkoon sekä ihon, hiusten, kynsien ja arpikudosten hoidossa, on olemassa myös toisen tyyppisiä vaivoja, joihin MSM:stä on raportoitu olevan apua käytettäessä metyylisulfonyylimetaania osana ruokavaliota.

Tarkastelkaamme muutamia noista tiloista, ja kuinka MSM- tabletit muuttavat tilannetta.

Ärtynyt paksusuoli (IBS) on usein vammauttava ruoansulatuskanavan sairaus. Tautia potevat henkilöt havaitsevat usein olevansa herkkiä lääkkeille, lisäaineille, säilöntäaineille, makeisille ja kaikille ruoansulatuskanavaa ärsyttäville aineille. MSM:n on havaittu olevan vaikutuksiltaan todella hyvä herkkävatsaisille..

Kuitenkin on suositeltavaa, että aloitat MSM:n nauttimisen tavallista pienemmällä annostuksella (250 mg) päivässä, lisäten vähitellen annostusta noin kahteen grammaan/vrk. Jos kärsit ärtyneestä paksusta suolesta, tunnet kyllä kehoasi tarkkailemalla, milloin annostus on liian suuri".

RikkiMikko voi omakohtaisena kokemuksenaan ja ärtyneelle paksusuolen vaivalle läheistä sukua olevaa Crohnin tautia sairastavana kertoa, että suoli on pysynyt jo vuosikausia hyvin rauhallisena. Tulehdus-, veri ja maksa-arvot ovat viimeisten kuuden vuoden aikana parantuneet kaiken aikaa, vointi on ollut erinomainen ja mieli reipas kuin pikku pojalla.

Hyvää syksyä toivottaen RikkiMikko