keskiviikkona, lokakuuta 31, 2007

Detoksifikaatiosta
Kehon myrkkyjen poisto eli detoksifikaatio
Mitä kehoon piiloutuneet myrkyt voivat aiheuttaa ihmisen terveydelle? Mistä niitä myrkkyjä tulee?

Siinä pari kysymystä, joihin voi helposti löytää hyvinkin dramaattisia ja yllättäviä vastauksia. Eräs sellainen yllätys varmaankin useammalle meistä on tieto, että saamme ympäristöstämme tällä hetkellä noin 20 000 erilaista vierasainetta, yhdisteitä, jotka eivät oikeasti kuuluisi nautittavaksemme. Määrä on moninkertainen verrattuna tilanteeseen viisikymmentä vuotta sitten. Saamme niitä mm. "sairas rakennus"- oireyhtymäksi kutsutun ilmiön kautta, tupakan savusta (ympäristön tupakansavun terveysriskit johtuvat tupakansavun sisältämistä kemiallisista yhdisteistä, joihin kuuluu 40 - 50 syöpävaarallista ainetta, ja tupakansavu sisältää yhteensä yli 4 000 erilaista kemikaalia), autojen pakokaasuista, liikennepölystä ja tehtaiden päästöistä, maatalouden ylilannoituksen aiheuttamista vaikutuksista vesistöön ja maaperään.
Mitä nuo myrkyt sitten vaikuttavat ihmisen terveyteen? Nykyään ympäristöstä ihmiseen kulkeutuvien myrkkyjen arvellaan aiheuttavan monia sairauksia kuten erilaisia syöpiä, aineenvaihduntasairauksia, lihavuutta, hedelmättömyyttä ja sydän- ja verisuonitauteja. Vastausta voi hakea vaikka Wikipedian artikkelista Toksikologia. Erikseen voidaan mainita vielä hormonaaliset haitta-aineet.
Lainaus Eeva Aholan artikkelista "Kuka tuntee kemikaalit?", joka on julkaistu Euroopan tiede & teknologia -lehdessä No 2/2005
"Hormonaalisiksi haitta-aineiksi kutsutaan ympäristöstä ihmiseen kulkeutuvia yhdisteitä, jotka vaikuttavat elimistön sisäeritykseen, johon kuuluvat esimerkiksi kilpirauhanen, sukupuolirauhaset ja lisäkilpirauhaset. Rauhaset tuottavat hormoneja, jotka ohjaavat ihmisen kehitystä, kasvua, lisääntymistä ja käyttäytymistä, joten niitä ja niiden toimintaa häiritsevät haitta-aineet voivat aiheuttaa esimerkiksi epämuodostumia, syöpää, lisääntymishäiriöitä ja käyttäytymismuutoksia. Ihmiset altistuvat hormonaalisille haitta-aineille suoraan työssään tai elintarvikkeiden, joidenkin muovien, maalien, pesuaineiden ja kosmetiikan kautta. Hormonitoimintaan vaikuttavia yhdisteitä on myös ilmassa, vedessä ja maaperässä". Aihetta tutkivat EU-projektit: http://europa.eu.int/comm/research/endocrine/index_en.html
Kuten monien muidenkin terveyttämme uhkaavien seikkojen kohdalla, myös myrkkyjen kyseessä ollen voimme taistella uhkia vastaan ainakin kahdella tavalla.
Paras keino välttyä haitallisilta vaikutuksilta olisi eliminoida myrkkyjen lähteet; tupakoinnin lopettaminen ja oleskelun välttäminen tupakansavussa estää jo monelta harmilta, mutta kaikelta saasteelta ei teollistuneessa yhteiskunnassa voi päästä kokonaan eroon. Onneksi lainsäädäntöä kehitetään jatkuvasti; savuttomia vyöhykkeitä tulee yhä lisää, USA:n Kalifornian osavaltion Belmontissa jopa kotona tupakoiminen ollaan kieltämässä. Hyvä niin. Onneksi myös teknologia tulee avuksemme, ja yhä vähemmän saastuttavia koneita ja laitteita voidaan valmistaa. Toivottavasti myös niiden käyttöönotto on tulevaisuudessa turvattu lainsäädännöllisin keinoin, ja painopistettä esimerkiksi vähäpäästöisten liikennevälineiden verotuskäytännön avulla ohjataan oikeaan suuntaan. Autoverotuksen kehittäminen saattaa muutaman vuoden viiveellä vaikuttaa hyvinkin paljon.
Toinen ja tällä hetkellä varmasti paljon tärkeämpi keino on saada ajoissa jo kertyneet myrkyt pois kehosta. Niitä voidaan poistaa tehokkaasti erilaisin keinoin, joista mainittakoon munuaispotilaiden dialyysihoito, johon turvaudutaan silloin, kun potilaan oma koneisto, munuaiset eivät enää toimi. Jokapäiväisessä elämässä ja niin sanottujen terveiden ihmisten kohdalla voidaan turvautua ravitsemuksen antamiin keinoihin.
Eräänlaisena välimuotona edellä mainituista voidaan mainita Metabolic Typing. Siinä ensin suunnitellaan sopiva ruokavalio, ja varsinainen puhdistus aloitetaan noin neljän viikon kuluttua ruokavalion aloituksesta. Jotta elimistö kestäisi puhdistuksen, täytyy kehon ravitsemukselliset puutteet ensin korjata. Puhdistusohjelmia ei voi toteuttaa ennen kuin keho on tarpeeksi vahva.
Myös lisäravinteilla sekä vitamiini- ja antioksidanttiterapioilla voidaan ongelmaa lähestyä erittäin tehokkaasti. Ubikinonia ei pidä unohtaa eräänä tärkeänä tukiaineena. Niiden ja eräiden orgaanista rikkiä sisältävien aminohappojen avulla kehoon kertyneitä myrkkyjä sidotaan uusiksi yhdisteiksi, ikään kuin neutraloidaan ne ja poistetaan luonnollista tietä maksan ja munuaisten kautta Tavoitteena on tukea elimistön omia puolustus- ja korjausmekanismeja sairauksia vastaan. Tavallisimpia antioksidantteja ovat A-, B-, C-, ja E- vitamiinit. Myös hivenaineita, mineraaleja ja rasvahappoja käytetään tähän tarkoitukseen. Ravitsemusterapian yhteydessä näitä kaikkia antioksidantteja tavallisesti käytetään, mutta annokset ovat yleensä hyvin pieniä.
On mainittava myös otsoniterapia tässä yhteydessä. Tällä hoitomuodolla veren happipitoisuutta voidaan lisätä, jolloin myrkyllisten aineiden muutos niitä hapettamalla vähemmän myrkyllisiksi tuottaa halutun tuloksen. Esimerkiksi tulehdusta edistävien sytokiinien määrän on havaittu laskevan, ja toisaalta interferonien ym. "parantavien" sytokiinien määrän usein nousevan. Hyviä tuloksia on saatu mm. erektiohäiriöiden hoidossa, vain erään lukuisista vaivoista mainitakseni.

Seuraavassa RikkiMikon oppi-isä Karl Loren kertoo omasta detoksifikaatio kokemuksestaan. Lainaus on hänen artikkelistaan Viewpoint, jonka olen suomentanut hänen luvallaan.
Karl Loren:

Oma henkilökohtainen kokemukseni oli, nyt kun katson sitä jälkeenpäin, hyvin dramaattinen. Aikoinaan ajattelin, että se oli ”normaalia.”

Annapa hetki aikaasi, jotta kerron kuinka ensin kiinnostuin ”vitamiini- bisneksestä” kun menin luennolle, jossa kerrottiin loisista – ja siitä kuinka melkein jokaisen kehossa on niitä. Näin nuo inhottavat kuvat lapamadoista, jotka olivat kolme metriä pitkiä – jotka oli ajettu ulos kehosta. Hyi!
Luento kannusti minut ostamaan tätä yrttiyhdistelmää, joka tappaisi tai irrottaisi näiden loisten otteen – olin vakuuttunut.
Ei ole harvinaista, että joudut viettämään tunteja kontallasi tähyillen WC- pönttöön ja tiirailet noita heiluvia otuksia! Minulle kävi näin. En koskaan löytänyt yhtä ainoaa heiluvaa otusta, mutta yrtit varmaankin löysivät, koska suoli löystyi ja vatsa mourusi.
Mainitsen tämän, koska pahinta mitä vitamiini voi tehdä sinulle on ”ei mitään”, mitä voit tarkastella. Nielaiset tämän pillerin – etkä havaitse mitään tapahtuvan. Sitten se siirtyy uskon asiaksi tai tekniseksi tietämykseksi. Otan CoQ10 teknisen ymmärrykseni perusteella. Henkilökohtaisesti en tunne mitään erityistä kun otan sen, mutta uskon kirjallisuudesta lukemani perusteella että se on hyvin tärkeä ravinne nautittavaksi.
Olen ollut ”myrkynpoistouskovainen” (”believer of detoxification”) monia vuosia, ja uskon myös, että mikä tahansa vaikutus, minkä voin havaita on parempi kuin se, ettei ole mitään vaikutusta havaittavissa – ja katson tätä vaikutusta erillisenä siitä, onko olemassa jotain, vai eikö mitään vaikutusta.
Toisin sanoen, kun koen jotain vaikutusta kehossani, (ihottumaa, esimerkiksi), totean ensimmäiseksi ja ennen kaikkea, että siellä on jotain, mutta pidättäydyn arvioimasta sitä, onko vaikutus hyvä vai paha.
Sitten teen erillisen arvion vaikutuksen hyvyydestä tai pahuudesta.
Koska uskon niin vahvasti detoksifikaation merkitykseen, olen taipuvainen pitämään hyvänä mitä tahansa vaikutusta, joka voisi olla myrkynpoistumisvaikutus.
Ymmärrät, että tämä on taipumus käsittää asioita, ei tiedettä.
Niin, tässä on minun henkilökohtainen kokemukseni MSM:stä.
Ensinnäkin, vastustin sen nauttimista joitakin vuosia sen jälkeen kun olin kuullut siitä. Jutut jotka kuulin siitä kuulostivat liian hyviltä ollakseen totta, joten en yksinkertaisesti uskonut niitä enkä ostanut tai kokeillut sitä.
Sitten kuulin tarinan taas kerran ja sattui olemaan sopiva hetki ostaa pieni pullo kapseleita – ja päätin kokeilla. Ne olivat 500 mg kapseleita pelkkää MSM:ää – ilman mitään lisäaineita.
Sitten, toinen ”taipumus ajatella”, mikä minulla on, ei välttämättä hyvä, on että ”enemmän on aina parempi” Niinpä aloitin noin neljällä kapselilla. Nautin ne puolen päivän aikaan – vuonna 1998.
No niin, pian huomasin, että minulla alkoi olla valtavasti lisääntyvä määrä elinvoimaa. Muutaman tunnin kuluttua huomasin, että oli vaikeata kävellä – tuntui, että oli pakko juosta. Juoksin portaat ylös ja lauleskelin itsekseni. Minusta oli vaikeaa uskoa, että MSM saattoi tehdä tämän, mutta MSM oli ainoa, jota olin käyttänyt.
Tuona yönä en saattanut mennä nukkumaan. Olin täysin valpas, täynnä energiaa ja lopulta luovuin nukkumisesta ja työskentelin suurimman osan yöstä tietokonetehtävieni parissa. Minulla oli paljon töitä tehtävänä!
En ajatellut, että tuo energiataso voisi kestää, mutta olin halukas kokeilemaan. Otin seuraavana päivänä vähemmän kapseleita, mutta silti minulla oli sama uskomaton energiataso – kuitenkin samalla olin hiukan vetämättömissä. Kenties se oli unen puutetta.
Ei unta sinä yönä.
Niinpä seuraavan päivän kaksi kapseliani otin aamulla – en enempää koko päivän aikana. Tunsin silti oloni suurenmoiseksi, ja nyt saatoin nukkua täyden yön.
Hämmästyttävää kyllä, huomasin, että uneni olivat värikkäitä kuin Technicolor- elokuvissa ja nukuin hyvin sikeästi, eihän minulla ole ollut vaikeuksia aikaisemminkaan unen saamisessa, mutta nyt se oli ehdottomasti mukavampaa unta.
Tämä energisyys ja hyväunisuus kesti vielä joitakin päiviä − vaikutuksen vähitellen häipyessä – kun otin yhä isompia annoksia MSM:ää nähdäkseni voisinko ylläpitää tuota tunnetta.
Muutaman viikon kuluttua otin noin 12 kapselia päivässä (6 grammaa) mutta enää ei tuntunut samaa energisyyden vaikutusta – kuitenkin sain nukuttua sikeästi.
Sitten, tuona ratkaisevana päivänä hoksasin syyn tarmokkuuteeni.
Se ei ollut muuta kuin lääkehumala. Tulin vakuuttuneeksi että se oli totta.
En ollut koskaan koko elämäni aikana käyttänyt ”katuhuumeita”, mutta olin ottanut jokseenkin normaalisti joitakin lääkkeitä ja jopa laihdutuspillereitä. Erittelin reaktioitani näihin MSM kapseleihin ja päättelin, että minulla oli lääkehumala – hyvin nopea myrkynpoistumistila (detoksifikaatio), kyllin kevyt tasoltaan, jotta soluista poistuvat myrkyt eivät aiheuttaneet unista tai väsynyttä tunnetta.
Nyt kun nuo myrkyt olivat poistuneet, olin kenties siinä vaiheessa, jossa prosessi, jos sitä yleensä oli, eteni hitaahkonlaisesti eikä kovin dramaattisesti.
Asia oli varmaankin juuri näin.
Oli kulunut noin 5 viikkoa ensimmäisen MSM:n ottamisesta kun aloin saada ihottumaa.
Ensimmäinen pieni ”muhkura”, ”näppylä”, ei ollut muuta kuin jotain jonka juuri ja juuri huomasi – se oli vain pieni punainen läikkä rinnassani – joka vähän kutisi kuten pieni itikan pisto.
Sitten muutamassa päivässä tuo läikkä tuli suuremmaksi kutisi kovasti, ja niitä alkoi olla jo useita muitakin pieniä lisäksi.
Olen pahoillani, jos tämä tuntuu sinusta inhottavalta, mutta tämä saattaa tapahtua myös sinulle ja siksi sinun tulisi tietää tämä.
Nuo läiskät muuttuivat hyvin epämukaviksi – kutiaviksi! En voinut lopettaa niiden raapimista. Kun tein niin, tuli verta, Se ei suorastaan vuotanut, vaan oli hiukan verinen siitä, missä oli ollut rupi. Ne eivät olleet tavallisia rupiakaan – vain pieniä pahkuroita, jotka kutisivat. Jos niitä raapi, ne tulivat verille.
Niin, tuo kutiseva tunne muuttui hyvin epämukavaksi – mutta nyt tiesin, että olin täydessä myrkynpoistotilassa ja että sain tuon epämukavuuden myrkynpoiston ansiosta.
Mutta yritin löytää keinon lievittää tätä kutinaa! Tavallinen ihovoide ei auttanut. Lopulta löysin MSM- lotionin ja se vei kutinan pois välittömästi. Mutta kutina pysyi poissa vain tunnin pari.
Niin, tämä ihottuma kesti rinnassani muutamia kuukausia – laajentuen suuremmiksi ja suuremmiksi pahkuroiksi ja leviten yhä pitkin rintaani.
Sitten se alkoi hävitä. Hurraa! ajattelin.
Mutta sitten aloin tuntea pahkuroita (kutiavia kohtia) selässäni.
Kyllä, ihottuma siirtyi selkääni. Noihin aikoihin menin Saksaan kymmenen päivän matkalle ja vein mukanani paljon MSM:ää – jatkaakseni myrkkyjen poistoprosessia. Vein myös MSM lotionia helpottamaan kutinaa.
Vietin pitkiä aikoja seisoen selkä ovia ja nurkkia vasten voidakseni hangata selkääni – saavuttaakseni ne kutiavat kohdat, joihin en voinut ulottua käsin.
Sitten ihottuma alkoi lähteä selästäni – rintani oli jo täysin puhdas – mutta se siirtyi pakaroihin ja nivusiin!
Jos aivan ensiksi saat ihottuman nivusiisi, et luultavasti halua kertoa siitä kenellekään – saatat piilotella sitä jopa puolisoltasi. Minulla ei koskaan ole ollut sukupuolitautia, mutta oletan sen näyttävän jossain kehitysvaiheessaan juuri tällaiselta.
Jos haluat tietää mitä epämiellyttävä kutina on, hanki se nivusiisi.
Niin, onneksi se ei kestänyt kovin kauan, mutta sitten se levisi käsiin ja jalkoihin.
Kokonaisuudessaan sitä kesti yhdeksän kuukautta. Voit tuskin uskoa, että kukaan voi suoriutua tällaisesta – mutta uskon niin vahvasti detoksifikaation voimaan, että kävin sen läpi ja haluan kannustaa sinuakin samaan. Koko sen ajan otin MSM:ää sekä kapseleina että jauheena – yhteensä noin 10–15 grammaa päivässä. Noiden yhdeksän
kuukauden jälkeen ihottuma oli kokonaan pois – ja sen jälkeen olen vapautunut kaikista MSM:n epämiellyttävistä vaikutuksista.
Oletan saaneeni lievitystä kipuihinikin tuona aikana, mutta se ei noussut oikeastaan tietoisuuteeni – niin dramaattinen oli ihottuma.
Nyt kun mikään ihottuma ei enää valtaa mieltäni, huomaan että MSM antaa minulle hyvin nopean selkäkivun lievityksen.
Usein unohdan ottaa ainetta – ja olen joskus muutaman päivän ilman kokonaan.
Sitten, jostain syystä, herään aamulla niska jäykkänä tai selkä kipeänä. Silloin riennän MSM purkilleni ja otan kukkuraisen teelusikallisen ja huuhdon sen alas vedellä.
Huomaan kivun hävinneen noin tunnissa. Aikaisempina vuosina selkäkipu tai jäykkä niska näyttivät vaivaavan minua kunnes saatoin mennä vuoteeseen illalla.
Niin, MSM on pysyvä osa elämääni – otan 10–20 grammaa päivässä, aina en muista, mutta sitten muistan heti kun minulla on kipua jossain.
Kun aloin myydä tätä ainetta, erikoisesti bulkkimuodossa, oletin että jokaisen on käytävä läpi detoksifikaatio prosessi. Olen ihastellut siitä, kuinka harvalla ihmisellä on ollut sama kokemus kuin minulla.
Suuri enemmistö asiakkaistani, jotka kertovat minulle kokemuksistaan puhuvat välittömästä lievityksestä nivelkivussa ja niin edelleen.
Olen arvioinut, että vain noin 10 % raportoi ihottumasta ja jopa vielä harvemmat kertovat minulle lääkehumalareaktiosta, joka minulla oli ensimmäisellä viikolla.
Niinpä kuulut luultavimmin ihmisten enemmistöön, etkä kenties koe dramaattista puhdistautumista (detoksifikaatiota).
Olen vakuuttunut että MSM jatkaa puhdistusprosessia lievemmällä tasolla aina kun otat sitä – tehden yksittäiset solut läpäisevämmiksi – niin että solu voi helpommin huolehtia kuonan poistosta ja imeä ravinteita.
Noille alkukirjaimille on hieno nimi, mutta salli minun kutsua sitä yksinkertaisesti ”eläväksi rikiksi”. Näyttää siltä että sadevesi sisältää tätä ainetta, ja että kaikissa kasveissa ja eläimissä on sitä. Myös ihmisissä, paitsi jos sattuu syömään ruokansa keitettynä!
Kuten oletitkin, varastointi ja keittäminen eliminoi MSM:n ruoasta.
Kyllä, voit arvata että jos juot sadevettä tulet saamaan MSM:ää, sitä on siinä. Mutta jos kaupunkiveden tuottaja lisää veteen klooriansa ja muita mömmöjä, MSM muuttuu käyttökelvottomaksi!
MSM on yhdenlainen rikkiyhdiste. Et ehkä hämmästy saadessasi tietää että tärkein vaikuttava aine oral chelation formulassa, josta olen kirjoittanut paljon, on kysteiini, rikkiä sisältävä aminohappo.
Et myöskään hämmästyne todetessasi, ettei lääkäri käske sinun syödä kananmunia, erikoisesti, jotta pysyisit erossa munankeltuaisesta. Miksi?
Hän väittää munien aiheuttavan sydäntautikuoleman. Mutta se on valhe!
Totuus on, että keltuainen sisältää hyvän määrän kysteiini- nimistä aminohappoa, joka koostuu rikistä, ja rikkiä tavallisesti puuttuu kovastikin kehosta. Miksi!
Jälleen, koska kenties syöt keitettyjä ruokia!
Niinpä voit ajatella, että MSM on eräs laji rikkiä jota voit löytää tuoreista, keittämättömistä hedelmistä ja vihanneksista ja raa’asta lihasta. Et kenties saa kovin paljon tätä MSM- ainetta ruokavaliostasi.

RikkiMikko lisää tähän vielä MDD:n sivuilta löytämäsnä tekstin, jossa kerrotaan maksan tehtävästä myrkkyjen poistamisessa.

Maksalla on tärkeä tehtävä kehon luonnollisessa puolustussysteemissä, jossa se muuntaa ja tekee vaarattomaksi kehoomme tulevat vierasaineet (ksenobiootit), kehon omat hormonit ja monet fenoliset yhdisteet turvalliseen kemialliseen muotoon (detoksifikaatio), jonka jälkeen ne voidaan erittää pois virtsan ja ulosteen mukana. Detoksifikaatiolle välttämättömien ravinteiden riittämätön saanti johtaa lisääntyneeseen myrkkyjen kertymiseen kehoomme ja siten erilaisiin sairauksiin. Toksiset aineet lisäävät vapaiden radikaalien tuotantoa, jotka voivat vaurioittaa kehoa, jos elimistön antioksidanttivarastot ovat vähissä. Tilanne saattaa johtaa erilaisiin häiriöihin kuten valtimoiden kovettumiseen, allergioihin, niveltulehduksiin, neurologisiin tauteihin, fibromyalgiaan ja krooniseen heikkouteen. Lisääntynyt altistus toksiineille voi kuluttaa glutationia (joka on eräs rikkipitoinen aminohappo), sulfaatteja ja muita tärkeitä aineita, joita tarvitaan detoksifikaatiossa. Toksisten välituotteiden muodostuminen saattaa johtaa krooniseen väsymysoireyhtymään, herkistymiseen ympäristötoksiineille ja eräisiin kroonisiin sairauksiin.

RikkiMikko toivottaa hyvää syksyn jatkoa. Pitäkää itsenne pystyssä myös alkavien liukkaiden kelien aikana, mutta ennen kaikkea: pitäkää huolta kunnostanne. Päivittäinen 15 minuuttia kestävä kuntopyörän polkeminen ja kävelylenkki kolme kertaa viikossa antaa lihaskuntoa, joka on tarpeen tasapainon säilyttämisen kannalta silloin, kun jalka uhkaa livetä. Vaikka refleksit toimisivat kuinka hyvin, on mahdotonta tehdä tasapainon korjausliikettä, jos lihaksissa ei ole riittävästi voimia. Näin se on!