lauantaina, tammikuuta 12, 2008

Jyväskylä sinfonia: Konsertit

Muistathan: RikkiMikon ilmainen puhelinnumero löytyy tämän linkin kautta. Soita!

Jyväskylä sinfonia: Konsertit

RikkiMikko haluaa muistuttaa, että Jyväskylässä toimii huippuammattilaisista koostuva sinfoniaorkesteri, jonka ylikapellimestarina on jo muutaman vuoden toiminut maailmanluokan huilisti-kapellimestari. Siteeraan tähän Jyväskylä Sinfonian esitteestä seuraavaa (Olen lisännyt sitaattiin muutamia linkkejä, jotta olisi helpompi saada kuva Patrickin lukuisista maailmankuuluista yhteistyökumppaneista. Napsauta tummennettua alleviivattua nimeä, niin uusi ikkuna avautuu!):

Patrick Gallois


Patrick Gallois aloitti huilunsoiton opintonsa 17-vuotiaana Pariisin konservatoriossa Jean-Pierre Rampalin johdolla. Kaksi vuotta myöhemmin hänet kiinnitettiin Lillen filharmonikkojen ensimmäiseksi huilistiksi ja jälleen kahden vuoden kulutta Orchestre National de France'n, ensimmäiseksi huilistiksi. Vuonna 1984 hän päätti keskittyä solistiseen uraan.

Patrick Gallois on esiintynyt huilusolistina ahkerasti maailman arvostetuimpien orkesterinjohtajien (mm. Sir Neville Marriner, Leonard Bernstein, Seiji Ozawa, Lorin Maazel, Antal Dorati, Leif Segerstam) sekä kamarimuusikkona kuuluisien taiteilijoiden (Yuri Bashmet, Natalia Gutman, Peter Schreier) kanssa. Hän on Euroopan ja Aasian merkittävimpien orkesterien sekä kansainvälisten kamarimusiikkifestivaalien vakituinen solistivieras.

Gallois'n ohjelmisto on erittäin monipuolinen sisältäen niin barokin, klassismin ja romantiikan ajan kuin nykymusiikkiteoksiakin. Hän on kantaesittänyt lukuisia nykysäveltäjien huilukonserttoja kuten Eric Tanguyn toisen konserton ja Aulis Sallisen huilukonserton. Syksyllä 2001 hän kantaesitti Italiassa Kai Niemisen huilukonserton. Lisäksi mm. Krzysztof Pendereckin ja Einojuhani Rautavaaran huilukonsertot kuuluvat hänen vakio-ohjelmistoonsa. Lukuisat nykysäveltäjät ovat myös omistaneet hänelle sävellyksiään.

Vuosina Gallois levytti yksinoikeudella Deutsche Grammofon Gesellschaft -yhtiölle, joka on julkaissut laajan valikoiman hänen soolo-, kamari- ja konsertto-ohjelmistoaan. Viime aikaisista levytyksistä on syytä mainita Einojuhani Rautavaaran huilukonsertto Ondine-yhtiölle. Nykyään Gallois tekee levytyksiä Naxos-yhtiölle.

Viime vuosina Patrick Gallois on niittänyt mainetta myös etevänä kapellimestarina. Hän on vieraillut johtamassa orkestereita Suomen ja Ranskan lisäksi mm. Italiassa, Japanissa, Ruotsissa, USA:ssa, Potugalissa, Israelissa ja Romaniassa sekä Bulgariassa. Kapellimestarin uransa hän aloitti Ranskassa johtamalla omaa orkesteriaan the Académie de Paris'ia. Syyskuussa 2003 hän aloitti työnsä Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina. Patrick Gallois kiinnitettiin toiselle kolmivuotiskaudelle vuoden 2006 syksystä lähtien.

Mainittakoon vielä, että Jyväskylä Sinfonian huilun äänenjohtaja Esa-Veli Riuttamäki on opiskellut Pariisissa Patrick Gallois'n oppilaana vuosina 1986-87. Heidän ensi tapaamisensa oli 1985 Karjaan kansainvälisillä kitarafestivaaleilla, ja siitä alkoi myös Patrickin säännöllinen Suomen vierailujen sarja -- mm. esiintymisiä Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla, solistitehtäviä Helsingin, Oulun ja Turun kaupunginorkesterien kanssa -- joka sitten huipentui siihen, että hän otti erääksi tukikohdakseen Suomen, ensin Jyväskylän ja myöhemmin Lievestuoreen. Onneksi olkoon Lievestuore!

RikkiMikko haluaa toivottaa kaikki musiikin ystävät tervetulleiksi musiikin suuriin tunnelmiin ja nautintoihin. Lipunmyynnistä saat tietoja täältä.