lauantaina, toukokuuta 03, 2008

L-Lysiinistä

L-Lysiini on eräs kehon terveyden kannalta välttämätön aminohappo, mikä tarkoittaa, että keho ei osaa sitä itse valmistaa, vaan sitä on saatava ruokavalion osana tai ravintolisänä. Aminohapot (lue Wikipedian artikkeleita muista aminohapoista!) ovat kehon proteiinien rakennusaineita, siis niiden tehtävä on huolehtia kudosten kasvusta ja edistää niiden uudistumista oikealla tavalla sekä pitää huolta niiden hyvinvoinnista. Lysiinin sivuketjussa on primäärinen aminoryhmä, mikä tekee siitä emäksisen ja positiivisesti varautuneen. Elintarvikkeissa lysiiniä on esimerkiksi pavuissa ja linsseissä. Eri ravintoaineiden aminohappokoostumuksesta löytyy tietoa artikkelista "Ravitsemustieteen perusteita":

Proteiinit eli valkuaisaineet

Proteiineja viljavalmisteissa on keskimäärin 8-16 %. Proteiinien aminohappokoostumus ei täysin vastaa ihmisen välttämättömien aminohappojen tarvetta. Ns. rajoittavana aminohappona on vehnässä lysiini; rajoittavalla aminohapolla tarkoitetaan puuttuvaa tai niukasti ruoka-aineessa olevaa välttämätöntä aminohappoa. Viljan tavoin käytettävissä tattarissa, amarantissa ja kinoassa on muita viljoja enemmän lysiiniä. Ne ovat sopivat keliaakikoille kuten myös riisi, hirssi, maissi ja durra.

Mitä hyötyä L-Lysiinistä?

Lysiinin monista hyödyistä voidaan mainita, että se toimii tutkimusten mukaan vyöruusun (herpes zoster) hoidossa estämällä hermosoluihin pesiytyneiden pro-virusten aktivoitumista eli muuttumista varsinaisiksi kudosvaurioita aiheuttaviksi viruksiksi. Koska vyöruusun aiheuttaja on samaan ryhmään kuuluva virus kuin vesirokon (varicella zoster), sama lääkitys luultavasti toimii myös tähän vaivaan, eli kannattanee kokeilla L-Lysiiniä myös vesirokon hoidossa. Sitä ei ihme kyllä mainita missään suomenkielisissä käypä hoito- ohjeissa! Tosin suomalaisen lastenlääkärin, Mari Lukkarisen väitöstutkimuksessa asiaa on tuotu esiin, mutta hieman eri yhteydessä kuin juuri vyöruusua tai yleensä herpes-viruksia käsitellen: Edistysaskelia lysinuurisen proteiini-intoleranssin hoidossa (Väitös: LL Mari Lukkarinen, Perjantaina 6. lokakuuta 2006 kello 12).Mitä sitten aiheutuu L-Lysiinin puutoksesta?


Kun L-Lysiinistä on jostain syystä puutetta, saattaa esiintyä hyvinkin monenlaisia oireita ja vaivoja: väsymystä, pahoinvointia, anemiaa ja sen aiheuttamaa uupumusta, huimausta, ruokahalun vähentymistä, kasvuhäiriöitä ym.

Kuitenkin myös liika-annostelu saattaa aiheuttaa oireita. Sappikivien muodostuminen on niistä tärkeimpiä. Kannattaa siis olla varovoinen myös lisäravinteiden kanssa! Erityisesti raskaana olevien naisten kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta myös L-Lysiinin suhteen.

Olen käsitellyt herpes-asiaa ja siis L-Lysiiniä aikaisemminkin; ainakin 9.2.2007 ja 25.11.2007. Mainitut artikkelit löytyvät täältä.

Hyvää kevään jatkoa toivotellen RikkiMikko

P.S. Kun luet näitä juttuja, laita mielimusiikkisi soimaan taustalle!

Ei kommentteja: