sunnuntaina, tammikuuta 22, 2006

TULEHDUSKIPULÄÄKKEET JA NIVELRIKKO

RikkiMikolle tuli taas viikon aikana runsaasti uutisia uusista tutkimustuloksista, joista ajan puutteen (ja laiskuuden) vuoksi on poimittu vain tämä seuraavanlainen uutinen, jonka alkuperä löytyy täältä: http://www.glucosamine-arthritis.org/arthritis/nsaids-harmful.html

On olemassa yleinen luulo, että halvat ja helposti saatavat lääkkeet, kuten aspiriini ja ibuprofeeni olisivat tehokkaita ja turvallisia keinoja päästä eroon nivelrikon kivuista lopullisesti. Emme missään tapauksessa halua vihjata, että aspiriinin tapaisten käsikauppalääkkeiden nauttiminen olisi liian vaarallinen käytäntö silloin, kun kyseessä on tilapäinen kivun lievitys. On hyvä pitää kuitenkin mielessä, että asiaan liittyy monia tulehduskipulääkkeen nimellä kulkeviin lääkkeisiin liittyviä, mahdollisesti vakavia pitkäaikaisvaikutuksia (kuten vatsaan kohdistuva myrkyllisyys). Tällaisiin lääkkeisiin kuuluvat aspirin, ibuprofeiini ja naprokseeni1). Ne saattavat jopa aiheuttaa tai kiihdyttää nivelvauriota! 2) Jopa asetaminofeenilla (toiselta nimeltään parasetamoli), vaikkei teknisesti olekaan tulehduskipulääke, voi olla hyvin haitallinen vaikutus keholle, mikäli sitä otetaan säännöllisesti pitkiä aikoja kyllin suurina annoksina tai yhdessä muiden lääkkeiden tai alkoholin kanssa. Niinpä ei ole olemassa mitään todellista tietoa, mikä osoittaisi laajalti käytössä olevien tulehduskipulääkkeiden ja nykyisin niin suosittujen selektiivisten COX-2 estäjien suotuisista vaikutuksista rustokudokselle3).

Ne saattavat lievittää kipua lyhyellä aikavälillä, mutta millä hinnalla niveltesi suhteen pitkään käytettynä?

Lääkärit kirjoittavat yleensä käsikauppalääkkeitä, kuten aspiriinia, lievittämään nivelrikkokipuja. Oksentamisen ja pahoinvoinnin ohella suuret tulehduskipulääkkeiden tai parasetamolin pitkäaikaisannokset saattavat aiheuttaa vakavia munuaisvaurioita, maksan toiminnan häiriöitä sekä yhtä hyvin aiheuttaa vatsan tai suoliston sisäpinnan kudosvaurioita. Tutkimusyhteisön jäsenillä on vain yksi sana sanottavana: myrkyllisyys. Olemme jo kauan turvautuneet aspiriinipurkkiin silloin, kun meillä on joku vähäpätöinen kipu, mutta meidän tulisi olla varovaisia, jotta ymmärtäisimme pitkän aikavälin seuraamukset siitä, mitä kehomme sisään laitamme. On olemassa muita luonnollisempia aineita (joita luonnostaan esiintyy kehossamme), joiden on havaittu olevan aivan yhtä tehokkaita (jollei tehokkaampia, aivan niin, nivelrikon tyypistä riippuen), joilla on monin verroin vähemmän sivuvaikutuksia.
Ole hyvä vieraile ”Glucosamine Information Center”:in sivuilla saadaksesi lisätietoa (englanninkielinen kaupallinen sivusto):

Viitteet:
1)Pharmacological Research. 46(1):1–6, 2002 Jul.
2)American Journal of Medicine. 83 (5A):29-34, 1987 Nov 20.
3)Inflammation. 26(3):139–42, 2002 Jun.

RikkiMikko haluaa muistuttaa siitä jo useammassa aikaisemmassa postissa esiin tulleesta riskistä, minkä on todettu aiheutuvan tulehduskipulääkkeiden, myös modernien koksiibien pitkäaikaiskäytöstä, nimittäin kohonnut veren seerumin homokysteiini, joka puolestaan on jokaisen aivo- ja sydäninfarktin taustalla. Onhan sanottu, että homokysteiini, tuo kehon itsensä tuottama aminohappo on jopa suurempi vaaratekijä kuin kohonnut kolesteroli. Se saattaa selittää monta nuorehkolla henkilöllä puhkeavaa infarktia silloin, kun on jälkeenpäin todettu, että kolesterolitaso on ollut suositusrajan (5,0 mmol/l) alapuolella, ja silti henkilö sairastui infarktiin.

Lue lisää homokysteiinistä (klikkaa)

VIOXX (rofecoxib) ja Bextra on vedetty pois markkinoilta, koska niiden käyttö aiheutti niin monia kuolemantapauksia. Syynä olivat lähinnä niiden aiheuttamat aivo- ja sydäninfarktit.
Sitten vielä: näitä luonnollisia ja kehossa itsessään olevia vaarattomia, mutta usein tehokkaita aineita on myös MSM (puhtaimmassa muodossaan OptiMSM), jota on luonnollisessa muodossaan ihmiskehossa eniten äidinmaidossa. Tämä todistaa hyvin sen tärkeyden pienokaisen kehityksen kannalta. Luonto on halunnut taata vauvalle mahdollisimman hyvät edellytykset saada parasta mitä tarjolla voisi olla!
MSM yhdessä glukosaminin kanssa on eräs varteenotettava yhdistelmä nivelkipujen hoidossa.
Tuotteita myy Suomessa FinnMSM Oy
Ystävällisin terveisin RikkiMikko