keskiviikkona, marraskuuta 11, 2015

Osaatko hämmästyä?Minua hämmästyttää, kuinka maailmassa voikaan olla ihmisiä, jotka eivät osaa aidosti hämmästyä. Olen päätynyt johtopäätökseen, tällainen henkilö ei ole kovin hyvä keskustelukumppani. Sekä empatian että hämmästelykyvyn puute kulkevat ilmeisesti käsi kädessä; hyvä keskustelija ottaa huomioon vastapuolen argumentit, kun taas hämmästelemään kykenemätön etenee omaa rataansa välittämättä siitä, mitä toinen sanoi. Kysyttäessä ”Mitä kuuluu?”, vastauksena saattaa tulla pitkä litania omien vaivojen valittamista sekä oman ja jälkikasvun uran ja saavutusten kehumista, mutta ei missään vaiheessa ”Mitäs sinulle?”
Frans Halsin maalaus René Descartesista.

Nyt löysin selityksen siihen miksi näin on asianlaita. Filosofi René Descartes (31. maaliskuuta 1596 La Haye en Touraine11. helmikuuta 1650) on lausunut asiasta seuraavanlaisesti: "Tunteista tärkein on ihmettely.  Näin siksi, että se on tila jossa voimme kohdata jotakin, joka ei sovi ennakko-odotuksiiimme ja arvojärjestelmäämme. Ihmettelyyn kykenevä pystyy siis havaitsemaan kaiken sen, mitä ei osannut odottaa eikä ennakoida, sekä sellaisen, minkä otaksui toisenlaiseksi."

Kyky ihmettelyn on Descartesin mukaan kaiken oppimisen ja maailmaa koskevan tiedon ehto. Descartes uskoi ettei kaikilta ihmettely onnistu: "Vaikka asianlaita onkin niin, että vain tylsät ja typerät eivät taivu ihmettelyn, on toisaalta totta, etteivät kaikkein henkisimmätkään ole siihen taipuvaisimpia. Taipumusta ihmettelyyn on parhaasta päästä niissä, joissa on varsin terve järki, mutta jotka eivät silti ole kovin omahyväisiä."

Edellä olevan tekstin lainasin Janne Virkkusen teoksesta "PÄIVÄLEHDEN MIES".

Olen huomannut myös omien tuttujeni piirissä henkilöitä, joilta ei tuota hämmästymisen kykyä juuri löydy. Keskustelu (jos sitä keskusteluksi edes voi sanoa, se on pikemminkin heidän kuuntelemistaan) heidän kanssaan on usein väkinäistä, ja monta kertaa tunnen itseni tyhmäksi heidän seurassaan. He tuovat keskustelussa esiin vain oman näkökulmansa, unohtaen että maailmassa on muitakin kuin hän itse, ja että muutkin osaavat ajatella! Siis omahyväisyys paistaa selkeästi läpi. Mutta ei hätää, ystäväpiirini koostuu suurimmaksi osaksi empatiakykyisistä ihmisistä, jotka osaavat myös hämmästellä maailman menoa ja sen ilmiöitä.
Hyvää syksyä ja empatiaa kaikille lukijoilleni toivottaen RikkiMikko