torstaina, lokakuuta 25, 2007

Kaksitoista vinkkiä kipua lievittävistä lääkkeistä


Poliklinikan uutiskirje 25.10.2007 kertoo näistä vinkeistä seuraavaa.


Poliklinikka.fi
Tilaa poliklinikkan viikkokirje!

Viimeisimmässä viikkokirjeessä on tärkeää tietoa kipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjille. Muutama poiminta aiheesta:

1. Parasetamoli voi aiheuttaa maksavaurion.
" Alkoholia säännöllisesti käyttävät tai maksasairauksista kärsivät ovat muita herkempiä parasetamolin vahingollisille vaikutuksille".
"Parasetamoli ei ole NSAID-lääke. Se ei vähennä tulehdusta, vaan lievittää kipua toisenlaisella mekanismilla".

3. Kaikki NSAID-lääkkeet voivat kohottaa sydäninfarktin riskiä.
"Suomalaistutkijat raportoivat vuonna 2006 kaikkien NSAID-lääkkeiden, siis myös perinteisten, kohottaneen sydäninfarktin riskiä. Aikaisempi tanskalaistutkimus oli päätynyt samoihin johtopäätöksiin".
" Kun kaksi australialaistutkijaa yhdisti 23 tutkimuksen tulokset, näytti siltä, että diklofenaakki, indometasiini ja rofekoksibi aiheuttivat NSAID-lääkkeistä eniten sydämeen ja verenkiertoon kohdistuvia haittavaikutuksia. Ibuprofeeni ja piroksikaami kohottivat riskiä vain vähän ja naprokseeni ei lainkaan".

RikkiMikon kommentti: NSAID-lääkkeet saattavat nostaa veren seerumin homokysteiinitasoa. Tämä myrkyllinen aminohappo saattaa aiheuttaa verisuonten endoteelin tulehduksia, jotka vuorostaan johtavat verisuonten ahtautumiin. On sanottu, että korkea homokysteiini on huomattavasti suurempi aivoinfarkti- ja sydänkohtausriskin aiheuttaja kuin korkea kolesteroli. Homokysteiinitason määritys: Klikkaa Terveystalon sivustoon (lainaus: "Sydän- ja verisuonitautien riski kasvaa liukuvasti plasman homokysteiinitason kohotessa").Lisäksi tulehduskipulääkkeet aiheuttavat noin 10 % astmaatikoista eriasteisen keuhkoputkien supistumisen.
Eräiden tutkimusten mukaan NSAID- eli tulehduskipulääkkeet voivat jopa pahentaa nivelrikkoa. Entsyymien estäjänä ne saattavat vaikuttaa myös niiden tarpeellisten entsyymien estoon, joita keho tarvitsee kudoksien uudistamiseen. Kun lääkekuuri on ohi, saattaa nivel olla huonommassa kunnossa kuin ennen lääkitystä!

10. Munuaisiin kohdistuviin haittavaikutuksiin kannattaa suhtautua vakavasti. "NSAID-lääkkeet, koksibit mukaanluettuina, voivat vaurioittaa munuaisia. Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa. Riski on tässä suhteessa ehkä pienempi käytettäessä aspiriinia, ibuprofeenia ja ehkä myös sulindaakkia".

RikkiMikko: Kivun hallinnassa saattaa joillakin vaihtoehtoisilla keinoilla olla hyvä vaste: Kalaöljykapselit, liikunta, käsipainoilla harjoittelu, riittävä uni ja tupakoinnin lopettaminen sekä runsaasti kuituja sisältävä ravitsemus ovat erinomaisia keinoja, joita kannattaa kokeilla. Ne ovat edullisia sekä lompakon, että terveyden kannalta - ja lisäksi helppoja toteuttaa.
Vielä eräs merkittävä myrkytön vaihtoehto täytyy mainita:
MSM joko kapseleina tai jauheena. MSM:n on todettu vähentävän tulehduksia, poistavan turvotusta (joka usein on kipujen taustalla), sekä toimivan erilaisten vitaaliaineiden kuljettajana solun sisään (hivenaineet, vitamiinit, lääkeaineet) ja kuona-aineiden poistajana soluista (detoksifikaatio), sekä relaksanttina eli rentouttavana vaikuttajana. MSM estää myeliinitupettomien hermosäikeiden (C-säikeet) kautta välittyvien kipusignaalien välittymistä aivoihin; kipu jää aistimatta ja mahdollinen immobilisaatio eli liikkumattomuus ei enää ehkä rajoita jokapäiväistä lihasten toimintaa, jolloin keho voi itse alkaa parantaa itseään!