torstaina, joulukuuta 20, 2012

Molybdeeni

 

Mineraalit luokitellaan kahteen ryhmään niiden tarvemäärien mukaan. Niitä mineraaleja, joita tarvitaan vain hiven, kutsutaan hivenaineiksi. Molybdeeni on tällainen hivenaine. Monet hivenaineista toimivat elimistössä entsyymien kanssa koentsyymeinä.

Kasvien molybdeenin puutosoireet ovat Suomessa viljoilla ja öljykasveilla harvinaisia. Molybdeenin puute aiheuttaa typen puutteen kaltaisia oireita. Kasvit kasvavat heikosti ja lehdet ovat normaalia vaaleampia väriltään. Puutosoireet näkyvät ensimmäisenä kasvin nuorissa lehdissä. Sen sijaan ihmisillä saattaa syntyä puutosoireita, jos nautitaan säännöllisesti ja pitkiä ajanjaksoja ravintolisänä MSM-tuotteita (MetyyliSulfonyyliMetaani)

Monet ihmiset käyttävät MSM-tuotteita (MetyyliSulfonyyliMetaani) niveltulehduksen hoitoon. Vaikka teho eri henkilöiden kesken vaihtelee, useimmat sitä kokeilleet ovat huomanneet niveltulehdusten oireiden vähentyneen. 

Pinnallisesti tarkasteltuna MSM näyttää olevan tehokas ja täydellisen turvallinen aine. Tuore Tutkimus 1.(vuodelta 2006) osoittaa, että se vähentää nivelkipua ja toiminnallista heikkoutta. Tutkimukset eivät näyttäisi myös kertovan mistään sivuvaikutuksista lyhyehköjen käyttöjaksojen puitteissa, siis noin muutamien kuukausien tai jopa vuoden kestävien jaksojen kyseessä ollen. 

Tutkijat kehottavat kiinnittämään huomiota turvallisuuteen, kun MSM:ää käytetään pitkiä ajanjaksoja, mutta mikään ei osoita, että se olisi haitallista. Edes parinkymmenen vuoden yhtäjaksoisesta päivittäisestä suurten annosten (4 - 8 grammaa/vrk) nauttimisesta ei ole raportoitu minkäänlaisista ongelmista.

Mutta MSM ei ehkä olekaan niin harmitonta kuin näyttäisi. On olemassa ainakin yksi pitkäaikainen vaikutus, joka on teoreettisesti mahdollinen: välttämättömän hivenaineen, molybdeenin ehtyminen. Molybdeeni on välttämätön ihmisen ja eläimen kehossa, jotta rikin turvallinen ja täydellinen prosessointi voisi tapahtua.  MSM sisältää noin 30 % rikkiä. Tyypillisesti paljon rikkiä sisältävät ruoka-aineet, kuten liha, kala, kana, kananmunat, maito ja palkokasvit sisältävät luonnostaan riittävästi välttämättömiä ravintoaineita sisältämänsä rikin täydelliseen aineenvaihduntaan. 

Päinvastoin kuin luonnolliset ravintoaineet, MSM -lisäravinteet eivät sisällä mitään muita avainravinteita, niitä joita tarvitaan runsasrikkisen MSM:n aineenvaihduntaan. MSM:n rikki on siis tavallaan ”alaston aine”, koska siinä ei ole sisäänrakennettuna runsasta vitamiini- ja hivenainepitoisuutta.

Noin vuosisata sitten tämä ei olisi ollut mikään suuri ongelma, koska ihminen olisi saanut riittävästi molybdeenia muista nauttimistaan ruoka-aineista MSM:n sisältämän rikin aineenvaihduntaan. Mutta tällä hetkellä asia ei ole enää sama. Vaikka pavut, kokojyvävilja, pähkinät ja lukuisa joukko muita ruoka-aineita saattaisivat olla hyviä molybdeenin lähteitä, niiden sisältämä molybdeenimäärä riippuu siitä, kuinka paljon niiden kasvualusta on sisältänyt molybdeenia Ikävä kyllä, useimmat viljelysmaat sisältävät huomattavasti vähemmän molybdeenia ja muita välttämättömiä hivenaineita kuin silloin sata vuotta sitten. 

Asiaa vielä pahentaa se, että ruoka-aineiden prosessointi ja puhdistus poistaa suuren osan jäljellä olevasta molybdeenistä ja myös muista hivenaineista. Niinpä vaikka syöt pääasiassa luomuruokaa, saat paljon, paljon vähemmän molybdeenia kuin isovanhempasi tai heidän vanhempansa.

Jos nautit suuria määriä MSM:ää, sen sisältämän rikin aineenvaihduntaan tarvittava molybdeeni täytyy ”varastaa” nauttimastasi jo valmiiksi molybdeeniköyhästä dieetistä. Onneksi kehossasi saattaa olla MSM:n lyhytaikaisen (muutaman viikon tai kuukauden) käytön kannalta riittävästi molybdeenia.

Saatat ehkä ihmetellä, miksi olen edelleen huolissani MSM:n käytön turvallisuudesta. Vielä kerran, minua ei huolestuta, jos aiot käyttää MSM:ää vain muutaman kuukauden. Jos sen sijaan alat käyttää sitä viisi- tai kuusikymppisenä, ja se auttaa kipuihisi, saatat käyttää sitä vaikkapa seuraavat 20 -30 vuotta. Silloin kysymys kuuluu: Mahtaako kehossasi olla riittävästi molybdeenia käsittelemään kaiken sen ylimääräisen ”alastoman” rikin kaikki nuo vuodet? En voi sanoa aivan ehdottomasti, mutta oletan, että useimmissa tapauksissa vastaus on: Ei taida olla! 

Niinpä jos suunnittelet nauttivasi MSM:ää useita vuosia eteenpäin, koska se auttaa niveliäsi (tai jostain muusta syystä), sinun pitäisi syödä pelkästään luomuruokaa varmistaaksesi riittävän molybdeenin saannin MSM:ssä olevan rikin kompensoimiseksi. Tiedän, että luomuruoat voivat olla hyvin kalliita, minkä vuoksi pelkän luomuruoan syöminen ei ehkä ole mahdollista. Silloin etsi sellainen MSM-tuote, joka sisältää 50 mikrogrammaa molybdeenia jokaista MSM:n 1000 mg kohti.   

Lopuksi, suosittelen keskustelemaan taitavan, asiaansa perehtyneen ja ravitsemuksesta sekä luonnonlääketieteestä tietävän lääkärin kanssa, joka voisi tarkkailla vuosien saatossa myös kehosi molybdeenitasoa.

1 Kim LS, Axelrod LJ, et al. "Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: a pilot clinical trial." Osteoarthritis Cartilage 2006 Mar;14(3):286-94. Epub 2005 Nov 23.
Tämä artikkeli julkaistiin Dr. Jonathan V. Wright's Clinical Nutrition & Healing -tiedotuslehden  huhtikuun 2006 numerossa.

RikkiMikon huomautus:
Kala Health Internationalin tuotevalikoimassa on myös tablettivalmiste, joka sisältää MSM:n lisäksi glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, Ester-C vitamiinia ja molybdeenia (neljässä tabletissa on sitä 60 mikrogrammaa), siis ihanteellisessa tasapainossa kaikkia niitä aineita, joita nivelten hoitamiseen tarvitaan! Lue tablettivalmisteesta lisää täältä: Linkki


 FinnMSM Oy:n myynnissä oleva NaturaMedian  Molybdeeni