torstaina, helmikuuta 19, 2009

Rannekanavan ja käden jänteiden ongelmista

Karpaalitunnelisyndrooma

RikkiMikko löysi hienoja "Terveysvideoita", joissa erityyppisiä kehon toimintoja havainnollistetaan erittäin perusteellisesti. Ensimmäiseksi valitsin rannekanavan ahtautta kuvaavan animaatiofilmin sen vuoksi, että oma kokemus ajalta ennen MSM:ää oli lähestulkoon analoginen tuon rannekanavaoireilun kanssa. Erona vain se, että vaiva oli kämmenissä ei niinkään rannekanavassa.

Seuraavan linkin kautta avautuvassa artikkelissa kerrotaan muistakin pehmytkudossairauksista. Tämä ansiokas artikkeli on Mikko Mäyränpään toimittama ja se kuuluu Therapia Fennica.fi:n sarjaan, jota julkaisee
Kandidaattikustannus Oy.

Niin, joskus vuonna 1999 tai 2000 juteltiin työterveyslääkärin kanssa kämmenpohjani kummallisista jänteiden turpoamisista. Jänteet olivat jo riesaksi asti kohollaan ja haittasivaat kovasti ammattini harjoittamista eli kontrabasson soittoa. Sormia ei saanut suoriksi ja kipuakin oli suorastaan jatkuvasti.

Tämä vaiva paljastui nyt aivan muutama päivä sitten (12.3.2009) erään asiakkaani kanssa käymämme keskustelun perusteella Dupuytrenin kontraktuuraksi eli kämmenen kalvokutistumaksi. Kiitos vain vihjeestä Iikka! Sainpahan nimen tälle edesmenneelle vaivalleni. Jos napsautat edellistä linkkiä, saatat lukea, että ainoa hoito vaivaan olisi lääkärien mukaan leikkaus. Suosittelen vastaavanlaisesta vaivasta kärsiviä kuitenkin kokeilemaan omaa selviytymisstrategiaani eli MSM:n nauttimista suun kautta ja voiteena suoraan iholle.

Kysyin silloin vuosia sitten lääkäriltäni, voisiko jonkinlainen jännekanavien puhdistus eli siis operaatio tulla kyseeseen. Hän totesi vaivan olevan aivan ilmeinen ja johtuvan kudosten tulehduksen aiheuttamasta turpoamisesta, jolloin hermosäikeet joutuvat liian ahtaaseen tilaan ja lähettävät aivoihin kipusignaaleja. Samalla hän korosti sitä, että mahdollinen leikkaus saattaisi tuoda eteen uusia ongelmia, kun syntyneet haavat umpeutuessaan arpeutuvat. Joissakin tapauksisa arvet saattavat paksuuntua ja alkavat sitten kiristää. Syntyvä tilanne saattaisi olla vielä pahempi, kuin sen hetkinen oli. Niinpä katsoin parhaaksi päättää keskustelun siihen ja kärsiä vaivan.

Kun sitten muutaman vuoden kuluttua tuon lääkärin konsultaation jälkeen aloitin MSM- jauheen nauttimisen, aloin huomata hidasta mutta jatkuvasti tapahtuvaa muutosta kämmenissäni; kohoumat pienenivät ja sormet alkoivat muuttua paitsi jotenkin notkeammiksi, myös herkemmiksi ja ennen kaikkea ne suoristuivat vaivattomammin. Tällä hetkellä kämmenissä ei ole minkäänlaista ylimääräistä jänteiden kohdalla. Myös muutamat pikkupoikana saadut arvet ovat ikäänkuin sulaneet ja aikaisemman kiiltävän juosteen tilalle on ilmestynyt aivan selviä sormenjälkiuurteita.

Mainittakoon, että olen jälleen samanlaisten rasitusten alaisena kuin silloin vuosia sitten; orkesteriharjoituksia, henkilökohtaisia sormiharjoituksia, konsertteja ja operettiesityksiä sekä soittimen kantamista esiintymispaikalle tai harjoituksiin vain on huomattavasti enemmän kuin silloin, kun olin sinfoniaorkesterin palveluksessa. Näin ollen voisi ajatella, että MSM:n nauttiminen on se vaivan vähenemisen todellinen vaikuttaja, ei niinkään rasitus tai sen puuttuminen.

Tutustu oheiseen videoon, jossa jänteiden "voitelu" tuodaan esille havainnollisesti.
Dealing with Carpal Tunnel Syndrome
Animaatiovideo

Seuraavalla kerralla käsitellään sitten sydäntä ja siihen liittyvää anatomiaa, kunhan aikaa kirjoitteluun taas jostain liikenee!

Terveisin RikkiMikko