torstaina, helmikuuta 27, 2014

Tulehduskipulääkkeet, nivelreuma ja nivelrikko, päivitetty versio

Tämä kirjoitus on päivitetty versio artikkelista, jonka kirjoitin maanantaina, 21. heinäkuuta 2008, siis noin viisi ja puoli vuotta sitten. Olen tuonut tähän viime aikoina TV:ssä ja muissakin medioissa esillä olleita tärkeitä näkökohtia, jotka sisältävät nivelrikon hoitoon läheisesti liittyviä asiantuntijalausuntoja. Etenkin lääkäri Jukka Pekka Kourin vastaukset tärkeisiin kysymyksiin nivelreumasta ja nivelrikosta, jotka avautuvat hänen kuvansa alla olevasta linkistä, ovat lukemisen arvoisia.
maanantaina, heinäkuuta 21, 2008
maanantaina, heinäkuuta 21, 2008
 
RikkiMikko haluaa muistuttaa jälleen eräästä tärkeästä seikasta, nimittäin käsikauppalääkkeiden avulla suoritettavaan itselääkitykseen liittyvistä yllättävistä vaaroista; yhteiskuntamme hyvinvoinnin turvaamiseksi luotu apteekkilaitos tuottaa erinomaisia keinoja omatoimisen itsensä hoitamisen välineitä. Ne saattavat kuitenkin väärin käytettyinä osoittautua erittäin kohtalokkaiksi, nimenomaan silloin, kun niihin turvaudutaan väärin perustein.

Jos houkutus turvautua näihin keinoihin ajaa ohi suositusten, toisin sanoen, jos ei noudateta esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden käyttöön annettuja ohjeita, vaan jatketaan vastoin suosituksia näiden sinänsä erinomaisten tuotteiden nauttimista senkin jälkeen, kun ohjeissa annettu määräaika on kulunut umpeen, saattaa edessä olla todella vakavia ongelmia.

Nivelrikko vai nivelreuma?

Lue lääkäri Jukka Pekka Kourin vastaukset


Tulehduskipulääkkeet ja nivelrikko
Nykyisin on vielä vallalla yleinen ajatus, että nivelkipua olisi hyvä hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Ajatus on perusteltu silloin, kun on tarkoitus tuottaa nopeasti lievitys akuuttiin ongelmaan. 

Jos kyseessä on pidempiaikainen, yli kaksi viikkoa kestävä kiputila, on tulehduskipulääke huono vaihtoehto sen vuoksi, että esimerkiksi aspiriini ja ibuprofeeni eivät ole tehokkaita ja turvallisia keinoja päästä eroon nivelrikon kivuista lopullisesti. On hyvä pitää mielessä, että asiaan liittyy monia tulehduskipulääkkeen nimellä kulkeviin lääkkeisiin liittyviä, mahdollisesti vakavia pitkäaikaisvaikutuksia (kuten vatsaan kohdistuva myrkyllisyys). Tällaisiin lääkkeisiin kuuluvat aspiriini, ibuprofeiini ja naprokseeni1. Ne saattavat jopa aiheuttaa tai kiihdyttää nivelvauriota! 2 Jopa asetaminofeenilla (toiselta nimeltään parasetamoli), vaikkei teknisesti olekaan tulehduskipulääke, voi olla hyvin haitallinen vaikutus keholle, mikäli sitä otetaan säännöllisesti pitkiä aikoja kyllin suurina annoksina tai yhdessä muiden lääkkeiden tai alkoholin kanssa. Niinpä ei ole olemassa mitään todellista tietoa, mikä osoittaisi laajalti käytössä olevien tulehduskipulääkkeiden ja nykyisin niin suosittujen selektiivisten COX-2 estäjien suotuisista vaikutuksista rustokudokselle3
Nämä lääkkeet saattavat lievittää kipua lyhyellä aikavälillä, mutta millä hinnalla niveltesi suhteen pitkään käytettynä?

Lääkärit kirjoittavat yleensä käsikauppalääkkeitä, kuten aspiriinia, lievittämään nivelrikkokipuja. Oksentamisen ja pahoinvoinnin ohella suuret tulehduskipulääkkeiden tai parasetamolin pitkäaikaisannokset saattavat aiheuttaa vakavia munuaisvaurioita, maksan toiminnan häiriöitä sekä yhtä hyvin aiheuttaa vatsan tai suoliston sisäpinnan kudosvaurioita. Tutkimusyhteisön jäsenillä on vain yksi sana sanottavana: myrkyllisyys. Vähäpätöisen vaivan hoitaminen käsikauppalääkkeellä voi olla houkutteleva vaihtoehto, mutta meidän tulisi olla varovaisia, jotta ymmärtäisimme pitkän aikavälin seuraamukset siitä, mitä kehomme sisään laitamme. On olemassa muita kehossamme luonnostaan esiintyviä aineita, joiden on havaittu olevan aivan yhtä tehokkaita, jollei tehokkaampia - nivelrikon tyypistä riippuen - joilla on monin verroin vähemmän sivuvaikutuksia.

Viitteet:

Haluan vielä muistuttaa siitä riskistä, minkä on todettu aiheutuvan tulehduskipulääkkeiden, myös modernien koksibien pitkäaikaiskäytöstä, nimittäin kohonnut veren seerumin homokysteiini, joka puolestaan on lähes jokaisen aivo- ja sydäninfarktin taustalla. Onhan sanottu, että homokysteiini, tuo kehon itsensä tuottama myrkyllinen aminohappo on jopa suurempi vaaratekijä kuin kohonnut kolesteroli. Se saattaa selittää monta nuorehkolla henkilöllä puhkeavaa infarktia silloin, kun on jälkeenpäin todettu, että kolesterolitaso on ollut suositusrajan (5,0 mmol/l) alapuolella, ja silti henkilö sairastui infarktiin. Lue lisää homokysteiinistä (Hcy):
Tri Tolonen: Berberiini, foolihappo ja C-, E-, B6- ja B12-vitamiinit sekä kalaöljyn (tai krilliöljyn, RikkiMikon huomautus!) omega-3-rasvahapot ehkäisevät homokysteiinin kertymistä elimistöön ja suojaavat siten sydän- ja verisuonitaudeilta, luukadolta, masennukselta, syövältä, munuaistaudeilta, muistihäiriöiltä, dementialta, Parkinsonin taudilta ja ennenaikaiselta synnytykseltä ym.


Sitten muutama sana niistä vähemmän vaarallisista keinoista, joilla voi hallita kipuja tuottamatta ikäviä tai vaarallisia sivuvaikutuksia. Eräs sellainen aine on MSM, puhtaimmassa muodossaan OptiMSM:n nimellä tunnettu lisäravinne, jota luonnossa esiintyy kaikissa elävissä soluissa, suurimpana pitoisuutena äidinmaidossa. MSM:n on todettu alentavan homokysteiinin pitoisuutta veren seerumissa.
Yhdistelmävalmiste OptiMSM + glukosamiini +  kondroitiini, joka lisäksi sisältää vielä Ester-C-vitamiinia ja pienen määrän molybdeeniä, on tehokas apu nivelvaivoihin, tehokkaampi kuin tämän yhdistelmän kunkin aineosan yhteenlaskettu vaikutus erikseen nautittuna. OptiMSM tuottaa synergiaetua, kun halutaan edistää tuotteen muiden aineiden imeytymistä ja hyödyntämistä.

MSM:n on todettu alentavan merkittävästi veren seerumin homokysteiinitasoa.
(Secondary outcomes included significant reductions in serum homocysteine and urine malondialdehyde in those taking MSM compared to placebo).

Valmista MSM-voide hyvinvointisi tueksi!

Osta luontaistuotekaupasta tai apteekista tuubi (75 ml) Tri Tolosen Bio Carnosin- voidetta. Varaa sopiva, noin kolmen – viiden dl puhdas astia, johon laitat vajaan desilitran (75 ml) puhdasta, haaleaa vettä. Lisää veteen noin 15 g (pari – kolme kukkuraista teelusikallista) MSM- jauhetta ja sekoita hyvin. Purista Bio Carnosin- voide syntyneeseen liuokseen ja sekoita hyvin. Hyvälle tuoksuva voide (lotion) on valmis! Voit käyttää myös jotain muutakin vesiliukoista lotion- tyyppistä tuotetta MSM- voiteen pohjana.

MSM:n maku
Alussa MSM saattaa maistua karvaalta. Voit välttää mahdollisen epämiellyttävyyden nauttimalla jauhe esimerkiksi appelsiini- tai greippimehun kanssa. Suositeltavaa on nauttia myös C-vitamiinia MSM:n kanssa. Tällöin raikkaan makuinen pore C-vitamiini on ihanteellinen kyytipoika, koska MSM:n maku peittyy lähes täydellisesti porejuoman vaikutuksesta.

Rikkiä nivelrikkoon?

Kannattaa käydä katsomassa  YLE 1:n lähetys tänään torstaina klo 9:30 ja ensi sunnuntaina, 2.3.2014 klo 13.30 Yle TV1.
Tänään keskiviikkona 26.2.2014 klo 20:00 televisiossa oli mielenkiintoinen lähetys, jossa käsiteltiin  tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja niiden ehkäisemiseen ja hoitoon käytettäviä erilaisia keinoja ja menetelmiä.
    
Erikoislähetys tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Leikataanko polvia ja olkapäitä turhaan? Liike on lääke moneen vaivaan. Osteoporoosin hyvä hoito. Rikkiä nivelrikkoon? Lisätietoja: teksti-TV s. 374.

Pääset katsomaan lähetyksen myös täältä seuraavien 28 vuorokauden ajan: http://areena.yle.fi/tv/2150918

Asiantuntijana ohjelmassa oli liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander
Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander

Millaista liikuntaa suosittelisit nivelrikkopotilaalle?Nivelrikkopotilaalle varsinkin sellaista pehmeää liikuntaa, jossa niveliin ei tule iskua tai tärinää, kuten juoksua. Kaikki vesiliikuntamuodot ovat aivan loistavia, uinti, vesijuoksu, vesijumpat, pyöräily yleensä käy hyvin, hiihtokin ja kuntosalilla sopivasti räätälöidyt liikkeet. Mutta nivelrikossakin kannattaa muistaa se ennaltaehkäisy, että tekee ajoissa oikeita asioita, ja välttää niveliä liikaa kuormittavia juttuja. Ylipaino on yksi ongelma, eli jos ylipainoa saa pois, niin se toimii nivelrikon ennaltaehkäisyssä että hoidossa.

Tämä vastaus ja monenlaista muuta tietoa tästä etenkin vanhusväestöä haittaavasta oireilusta löydät tästä erinomaisesti toimitetusta ohjelmasta. Mainittakoon tässä vaikkapa ylipainon, tupakoinnin, valkoisen vehnän ja sokerin haitat tuki- ja liikuntasairauksien provosoijina, ja toisaalta riittävän liikunnan merkitys näiden sairauksien torjujana. Yksinkertaisia, mutta erittäin tehokkaita menetelmiä, joihin meillä jokaisella on mahdollisuus ja varaa.
  
Sitten se terveyden kannalta merkittävä seikkakin tuli ohjelman lopussa esiin: MSM eli bioaktiivinen rikki on monissa tapauksissa erinomainen aine kivun hallinnan kannalta; myrkytön ja suhteellisen edullinen keino päästä jälleen liikkumaan, kun nivelten kipu ei enää aseta rajoituksia. Ohjelmassa olisi voinut mainita senkin, että monet urheilijat parantavat hapenottokykyään ja palautumista intensiivisistä harjoituksistaan MSM:n (OptiMSM) avulla. Siitä kertoo sekin, että monet kuntosalit ovat ottaneet valikoimiinsa OptiMSM:n


msm methylsulfonylmethane