maanantaina, syyskuuta 13, 2010

MOT: Rasvainen kupla. Vielä kerran kolesterolista ja eläinrasvoista

 RikkiMikko on tässä blogissa tuonut useita kertoja esiin nimen Uffe Ravnskov ja sanan kolesterolimyytti. Tänään 13.09.2010 YLE 1 lähetti mielenkiintoisen ohjelman, jossa käsiteltiin samaa asiaa varsin monipuolisesti; THL:n pääjohtajaa haastateltiin ja hänen lausuntojaan kuultiin useaan otteeseen ja välillä kerrottiin tieteellisistä tutkimuksista, joita asian tiimoilta on tehty jo vuosikymmenten ajan. Tämä ohjelma on nähtävissä YLEn Areenalla vielä viikon ajan, joten kannattaa klikata alla olevasta linkkiluettelosta No 3.

Mielenkiintoista, että YLE on vasta nyt uskaltanut lähettää katsottavaksi tämän ohjelman, jonka sisältämät totuudet ovat olleet asiantuntijoiden tiedossa jo vuosikausia! No 1 vie vuoden 2007 RikkiMikon artikkeliin ja No 2 YLEn Martti Backmanin blogin tämän aamun artikkeliin. Käykää lukemassa! Etenkin No 2:een liittyvät kommentit ovat mielenkiintoista luettavaa.
  Mitä voimme sitten oppia näiden tutkimusten tulosten julkaisemisen vaikutuksista? Ensinnäkin sen, että kannattaa ottaa selvää, onko jonkun tietyn suosituksen takana mahdollisesti jokin kaupallinen taho. Nyt tulee väkisinkin mieleen, että lääke- ja margariiniteollisuudella on sormensa pelissä, kun annetaan sellaisia suosituksia, joita maamme ylin terveydestä ja hyvinvoinnista huolta kantava taho on viime vuosina antanut. Kun mitään yksiselitteistä syy-seuraussuhdetta ei ole voitu osoittaa eläinrasvojen ja sydän- ja verisuonitautien välillä, tuntuvat nuo suositukset aika oudoilta. Eikö THL:ssä lueta mitä maailmalla kerrotaan?

Toiseksi voisimme oppia, että terveyttä voidaan hoitaa parhaiten nauttimalla elämästä: hyvään elämään kuuluu ennen kaikkea stressin välttäminen, nauttiminen jokapäiväisen elämän pienistä iloista, kuten hyvästä ruoasta ja juomasta sekä liikunnasta. Turhien murheiden välttäminen ja pienistä asioista iloitseminen ovat parasta terveydenhoitoa!

Näin ovat asiat tänään, mutta keskustelu rasva-asioista jatkuu, varmaankin viimeistään silloin,  kun  uusi MOT- ohjelma esitetään 25.10.2010 klo 20:00. Silloin käsitellään kolesterolilääkitystä -  statiineja ja niiden kansanterveydellisiä vaikutuksia.