perjantaina, kesäkuuta 18, 2010

Kuinka maksasi voi?

Tunnistatko kuuluvasi johonkin seuraavista ryhmistä?

Testaa tilanteesi, suorita painoindeksitesti: Napsauta tätä! Saadun tuloksen perusteella voit todeta, että
- Olet alipainoinen, jos painoindeksisi on alle 18,5
- Painosi on terveellisen rajojen sisällä, jos painoindeksisi on 18,5 - 25
- Olet ylipainoinen, jos painoindeksisi on alle 30, mutta yli 25.
- Olet liikalihava, jos painoindeksisi on yli 30?
Tee sitten pieni mittauskoe: Kuinka vyötärösi ja lantiosi mitat suhtautuvat toisiinsa: Napsauta tätä!

Painoindeksin arvot:
Alle 18,5: alipaino
18,5 - 25: terveellinen paino
Yli 25: ylipaino (200 %)
Yli 40: sairaalloinen lihavuus (400 %)
Prosenttiluvut kahden luokituksen perässä osoittavat maksan tuhoutumisriskiä. (1) (Viittausten lähteet sivun alareunassa)
Seuraava teksti perustuu Tri Al Searsin minulle lähettämän sähköpostin tekstiin. Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä (linkki).
Monet ihmiset kuvittelevat, että mikäli heidän alkoholin tai lääkkeiden käyttönsä ei ole liiallista, heidän maksaansa ei uhkaa suuri vaara, se on turvassa.
Alkoholi ei kuitenkaan ole se suurin vaara, eikä lääkkeiden käyttökään välttämättä. Alkoholin sanotaan edustavan vain noin 6 % riskin nousua.
Sen sijaan liikalihavuus on tekijä, jonka aiheuttama maksaan kohdistuva kokonaisriskin lisäys edustaa jopa 52 %.(2) Kun liikalihavuuteen taipuvainen henkilö ryyppää, hänen riskinsä sairastuttaa maksaansa lisääntyy dramaattisesti. Liikapaino ja alkoholi eivät sovi yhteen!
Esimerkkinä voidaan mainita, että jos normaalipainoinen henkilö nauttii päivittäin kaksi tai useampia drinkkejä, hänellä on kaksinkertainen riski sairastua maksasairauteen. Kun liikalihavan kohdalla sama juomiskulttuuri johtaa 5,9 kertaiseen riskiin.
Tuo tarkoittaa lähes 600 kertaista maksasairauden riskin lisäystä!
Maksasi
  • Valmistaa päivittäin litran verran sappinestettä hajoittaakseen rasvoja. Sappineste on kellertävänvihreää nestettä, jota maksasi tuottaa ja joka varastoituu sappirakkoon. Sappineste esittää olennaista roolia syömiesi rasvojen emulgoinnissa tai hajoittamisessa. Sappinesteen voi ajatella olevan puhdistusaine, joka huolehtii kehosi ihran poistosta!

  • Suodattaa vertasi lähes 400 litraa joka päivä ja poistaa siitä haitallisia myrkkyjä ja muita aineita (mukaan luettuna alkoholi), ja mahdollistaa ravinteiden pääsyn soluihisi.
  • Tuottaa yli 13,000 ratkaisevan tärkeää kemikaalia ja hormonia, mukaanlukien kolesteroli, testosteroni ja estrogeni. Lisäksi maksasi huolehtii yli 50,000 entsyymistä, jotka puolestaan huolehtivat kehosi terveydestä.

  • Säätelee veren sokerin tasoa ja estää vaarallisten sokerihuippujen ja liian alhaisten sokeritasojen syntymistä.
  • Varastoi tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja - mukaan lukien A-, D-, K- ja B12- vitamiinit huolehtien siitä, ettei luustosi haurastuisi.
  • Poistaa sisäisiä ja ulkoapäin tulevia ympäristömyrkkyjä. Mikäli maksasi ei jatkuvasti poistaisi aineenvaihdunnan tuloksena syntyviä hajoamistuotteita ja myrkkyjä, kuolisit muutamassa tunnissa.
Paljon tärkeämpää kuin se mitä maksasi tekee, on se mitä tapahtuu, kun maksasi ei toimikaan oikealla tavalla.

Päästäkseen eroon kaikesta kuona-aineesta, maksasi synnyttää rasvapallosia, jotka keräntyvät sinne maksaan (Tämä on "rasvamaksan" synnyn alku). Nuo rasvapallot sitten virtaavat verenkiertoosi triglyseridin muodossa, joka sitten lisää sydänkohtauksesi riskiä.

Maksasi siirtää myös noita myrkkyjä eri paikkoihin kehossasi, mukaanlukien ihosi. Itse asiassa monet iho-ongelmat, hilseily ja psoriasis juoruavat sairaasta maksasta.

Kaikki tämä edistää osaltaan järjestelmällistä kehon myrkyttymistä, joka nitistää voimiasi, vitaalisuuttasi - jopa seksuaalista viettiäsi. Krooninen heikkous, korkea verenpaine, autoimmuunisairaudet ja "makuuhuoneongelmat" liittyvät usein hitaaseen tai sairaaseen maksaan.
Ellet ole vielä aloittanut painonhallintaohjelmaa, aloita se nyt heti. Sen ei tarvitse olla vaikeaa. Tärkein sääntö painon pudottamisessa on yksinkertaisesti syödä luonnollisessa muodossa olevia ruoka-aineita, siis sellaisia, joita ei ole prosessoitu. Mukaan voi ottaa punaista lihaa, kalaa, kanaa, kananmunia, useimpia vihanneksia, hedelmiä ja pähkinöitä. (3)

Vältä kaikkia prosessoituja ja raffinoituja ruoka-aineita. Aloita sydämen terveysohjelma esimerkiksi tri Al Searsin PACE- ohjelma, josta tietoa löydät täältä. Voit aloittaa kevyesti, vain muutamalla kävelyretkellä korttelin ympäri - vaikka vain kymmenen minuuttia aluksi vaihdellen rasitustasoa päivittäin.

Kaiken lisäksi, voit puhdistaa maksaasi!


Maksaasi ei suunniteltu toimimaan myrkkyjä ja muita tappavia aineita täynnä olevaan maailmaan. Sinun täytyy suoda sille hyvä puhdistustoimi vähintään kaksi kertaa vuodessa, myös silloin kun maksasi on täydellisen terve.

Tri Michael Cutlerilla on tehokas maksanpuhdistusvaihtoehto nimeltään Liver & Kidney Cleanse™.
Tällä Liver & Kidney Cleanse™- ohjelmalla saat ainutlaatuisen, tieteellisin menetelmin laaditun 10 vahvan ravinteen muodostaman yhdistelmän, joka auttaa poistamaan vaarallisia myrkkyjä, ... alkoholin, lääkkeiden, kotitalouskemikaalien, prosessoitujen ruoka-aineiden ja monien muiden aineiden jäämiä kehosta.
Liver & Kidney Cleansen™ aineosat on kliinisesti tutkittu siten, että ne auttavat maksaasi. Tri Al Sears suosittelee sitä täysin sydämin, koska hän tuntee tuon yhdistelmän tehokkuuden ja sen, että se vaikuttaa sillä tavalla kuin sen pitääkin... puhdistaa ja suojelee maksaasi ja munuaisiasi.
Tri Al Sears kannustaa hankkimaan lisätietoa suoraan tri Michael Cutlerilta Napsauta

RikkiMikko Toivottaa lukijoilleen aurinkoista Juhannusta. Pitäkää jalat kuivina, jos nautitte alkoholia! Älkää menkö yksin uimaan!


1 Obesity is the Cause of Most U.S. Liver Damage: Risk of Disease Fourfold Higher in Obese. Mitchel L. Zoler. Family Practice News. July 1, 2004.
2 Ibid.
3 Sears, A. The Doctor’s Heart Cure Book. Dragon Door Publication: Minnesota. 2004.

torstaina, kesäkuuta 17, 2010

Melatoniini

Kun kävin joitakin aikoja sitten omalääkärini vastaanotolla, pyysin samalla häntä uusimaan pari lääkereseptiä; verenpainetta on hoidettu jo monia vuosia lievällä lääkityksellä, lähinnä kai siinä on kyse jonkinlaisesta varmistamisesta, ei niinkään korkean verenpaineen alas hinaamisesta. No joka tapauksessa se lääkemääräys uusittiin.

Oli vielä toinenkin resepti, melatoniini, josta viisas tohtorini lausui seuraavaa: Tämä lääke on eräs niitä, joita mielihyvällä kirjoitan varsinkin ikääntyneille, koska aine alunperin on ihmiskehon omaa tuotantoa ja vaikuttaa juuri siihen asiaan johon sen pitääkin vaikuttaa, rauhallisen unen saantiin.

Uni on tunnetusti sellainen asia, jonka puutteesta monet vanhukset kärsivät ja jota vastaan taisteleminen kuluttaa nykymaailmassa ihmisten resursseja aivan liian paljon. Myös ne keinot, joilla perinteisesti unettomuutta torjutaan, hävittävät luvattoman paljon niin sanottua "hiljaista tietoa", niitä voimavaroja, jotka oikein käytettyinä loisivat hyvinvointia myös nuorempien ikäluokkien piirissä. Ajatellaanpa vaikka sitä, kuinka mummit ja vaarit voisivat siirtää lapsenlapsilleen omaa kokemustaan, sitä maailmaa, josta he ovat ammentaneet oman henkisen pääomansa. Jos kuitenkin vanhuksen kokemusmaailma sumennetaan synteettisillä unilääkkeillä, tuo tiedon ketju saattaa katketa vain sen vuoksi, että vanhus unilääkkeeitten vuoksi on siinä määrin sekava, ettei pysty muistamaan. Kuinka silloin siirtää tietoa eteenpäin!

Mitä se melatoniini sitten on? Lainaan tähän tietoa lääketehdas Leiraksen sivuilta:

"Melatoniini on ns. yöhormoni, jota erittyy aivoissa sijaitsevasta käpyrauhasesta. Melatoniini auttaa elimistön sisäistä kelloa pysymään ajassa säädellen vuorokausirytmiä ja edistäen unensaantia. Sen eritys on suurimmillaan yöllä pimeän aikaan ja huipussaan keskiyön jälkeisinä tunteina. Melatoniinilla on vuorokausirytmin säätelyn ohella muitakin vaikutuksia. Se vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää ja vaikuttaa vireystilaan".
Tuohon voisin lisätä vielä sen, että melatoniini on hormoni, joka säätelee myös muiden hormonien tuotantoa. Esimerkkinä tästä naissukupuolihormoni.


Tuosta puolustusjärjestelmään vaikuttamisesta kirjoittaa amerikkalainen fil.tri David W. Gregg omassa arikkelissaan mm. siitä, kuinka melatoniini saattaa auttaa muutamissa autoimmuunisairauksissa, kuten Crohnin taudissa
elimistön puolustusjärjestelmän tasapainottamisessa.

Kun ihminen kärsii stressistä tai käyttää liikaa alkoholia, hänen melatoniinin tuotantonsa heikkenee. Samoin vaikuttaa ikääntyminen; keho ja sen käpylisäke ei jaksa enää tuottaa riittävästi melatoniinia, jolloin uniongelmat puskevat esiin. Lapsilla on tunnetusti kaikkein suurin melatoniinin tuotanto, mutta myös pisin yöuni.
Masentununeen henkilön uniongelmat saattavat selittyä vähentyneen melatoniinin tuotannon kautta. Tilanteissa, joissa yritetään päästä eroon unilääkkeistä, melatoniinilla on tutkimusten mukaan saatu käyttöön kannustavia tuloksia.

Eräiden tutkimusraporttien mukaan muutamissa tautitiloissa on havaittu alentuneita melatoniinitasoja. Tällaisia ovat esimerkiksi naisten rintasyöpä, miehillä eturauhasen syöpä. Joissakin tapauksissa taas eräät lääkkeet saattavat selittää melatoniinin alentunutta tasoa. Näin saattaa tapahtua kun nautitaan pitkäaikaisesti esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä (NSAIDS).

Johtopäätösten teko melatoniinilääkityksen käyttöönottamiseksi on aina asiantuntevan lääkärin tehtävä. On kuitenkin hyvä tuoda esiin myös tämä vaihtoehto, jota uniongelmista kärsivä ikääntynyt henkilö voisi ehdottaa lääkärilleen erääksi vaihtoehdoksi, ihan vaan noiden turruttavien unilääkkeiden tilalle.

Kauniita unia toivottaen RikkiMikko

sunnuntaina, kesäkuuta 13, 2010

Migreenin hoidosta, artikkelin päivitys 7.3.2014

Migreenin hoidosta, artikkelin päivitys 7.3.2014: muutama lisätieto migreenin hoitoon.

Tänään sunnuntaina 13.06.2010 Tri Al Sears lähetti jälleen jokaviikkoisen yhteenvedon edellisen viikon uutiskirjeistään. Siellä oli mukana mielenkiintoinen artikkeli migreenin hoidosta: Migreenini hävisi minuuteissa.

Jyskyttääkö? Näin tunnistat migreenin


Migreeni on periytyvä aivojen sairaus, joka johtuu hermosolukeskusten toiminnan häiriöistä. Migreeni ei tarkoita pelkkää päänsärkyä, vaan kyseessä on koko elimistön kohtauksellinen tila, jossa oireet alkavat aivoista. Oireena saattaa esiintyä palelu, ruokahalun muutos, haukottelu ja esimerkiksi kirkas näköhäiriö. Keskushermosto toimii poikkeavasti kohtauksen aikana. Useat aistit, kuten näkö, kuulo ja haju herkistyvät, iho kalpenee, suoliston toiminta hidastuu, nestettä kertyy elimistöön ja lopuksi potilas voi pahoin tai oksentaa kovan, sykkivän päänsäryn jälkeen. Kohtauksen jälkeen aivosolutoiminta palautuu vähitellen normaalitilaan, eikä migreeniin tavallisesti liity pysyviä aivovaurioita tai riskiä lisääntyneestä suonen puhkeamisesta ja aivoverenvuodosta.
Tri Al Sears selvittää artikkelissaan, kuinka hoitaa luonnonmukaisesti, siis ilman varsinaisia lääkkeitä, niitä vaivoja, joita migreenikohtaukseen saattaa liittyä.

Aikaisemmissa kirjoituksissani olen kertonut Ubikinonin eli CoQ-10:n, tuon vitamiininkaltaisen aineen hyödyllisistä vaikutuksista fibromyalgiaan. Nyt on myös tutkimuksin osoitettu, että Q-10 on erittäin tehokas myös migreenin hoidossa.
Ubikinoni eli koentsyymi Q10 kannattaa ottaa esimerkiksi oliiviöljyn tai krilliöljykapselin kanssa, jotta keho voisi hyödyntää sen mahdollisimman tehokkaasti. Krilliöljy sen vuoksi, että siinä oleva omega-3 rasvahappo on valmiiksi sellaisessa muodossa, että aivot voivat käyttää sen hyödykseen sellaisenaan.

Kun nautittavien aineiden palettiin lisätään vielä riboflaviini eli B2- vitamiini ja magnesium, ollaan Tri Al Searsin artikkelin mukaan hyvin pitkällä migreenin luonnonmukaisen eli lääkkeettömän hoidon tiellä. Edellä mainitut kolme ainettahan eivät ole lääkkeitä, vaan ne on pikemminkin luokiteltava lisäravinteiksi. Joka tapauksessa niiltä puuttuvat lääkkeille tyypilliset "myrkylliset" ominaisuudet. Ubikinonin, B2- vitamiinin ja magnesiumin hyvistä vaikutuksista kertoo myös seuraava suomenkielinen sivusto: Käypähoito/suositukset

Muista migreeniin ja sen kohtausten tiheyteen liittyvistä seikoista voisi tässä mainita ravitsemuksen; punaviini ja muutkin alkoholituotteet, suklaa ja jotkut juustot sekä keinotekoisia väri- tai lisäaineita sisältävät ravintoaineet ovat hyvin usein se laukaiseva tekijä, joka panee alulle myrskyn aivoissa. Niinpä kannattaa varoa nauttimasta ainakaan saman istunnon aikana edellä mainittuja nautinto- ja ruoka-aineita.


Myös säännöllinen ateriointi ja oikein rytmitetty nukkuminen vähentävät migreenikohtausten esiintymistä. Rentoutuksesta voi olla hyvä apu erityisesti stressiin liittyvästä migreenistä kärsiville. Sopiva säännöllinen kevyt liikunta tai esimerkiksi jooga voivat auttaa kohtausten estossa. Toisinaan myös akupunktiosta tai siihen verrattavista hoidoista voi olla apua. Viileä, hämärä ja rauhallinen paikka, jossa voi levähtää tunnin tai kaksi helpottaa usein kohtauksia, samoin viileä kääre otsalla.


Nykyisin katsotaan, että aktiivinen aurallinen migreeni on aivoinfarktille lievästi altistava tila. Sen vuoksi aurallista migreeniä sairastavien tupakoivien naisten ei pitäisi käyttää lainkaan e-pillereitä, varsinkaan jos heillä on riskitekijöinä myös esim. korkea verenpaine tai korkea veren kolesteroli.


Päivitys 7.3.2014: Kannattaa kokeilla myös OptiMSM:n vaikutusta migreenikohtauksia estävänä joitona, koska sillä on lihasjännitystä rentouttava vaikutus. Omekohtainen kokemukseni yli kymmenen vuoden ajalta on erittäin myönteinen; ei ainuttakaan migreenikohtausta!