lauantaina, heinäkuuta 15, 2017

Huolehdi hampaistasi - ehkäise dementiaa


14. heinäkuuta 2017


Lääketieteen tohtori Al Sears lähetti eilen (13.7.2017) seuraavansisältöisen viestin luettavakseni:

Mikä on tärkein elimesi?
Minulle tärkein on aivoni.
Me kaikki haluamme pysyä terävinä. Jotta itse voisit pysyä, minulla on vinkki, joka saattaa yllättää sinut ...
Huolehdi hampaistasi.
Jo varhain lääketieteellistä praktiikkaa harrastaessani huomasin, että monilla dementiapotilaillani oli myös purentasairaus. Näyttää siltä, että tiede on vihdoin huomannut havaintoni ...
Tutkimus osoittaa, että krooninen iensairaus voi edeltää Alzheimerin tautia jopa vuosia. Se on yhteydessä hampaiden lukumäärään; ne joilla on vähemmän hampaita, heillä on suurempi dementian riski! 
Ja uusi brittiläinen tutkimus osoittaa, että tulehdus voi nopeuttaa dementian etenemistä. Itse asiassa he havaitsivat, että ikenien sairauteen liittyi kognitiivisten valmiuksien kuusinkertainen hidastuminen Alzheimerin taudin varhaisessa vaiheessa olevilla henkilöillä. 
Vaiva alkaa yksinkertaisella hammasplakilla. Tämä plakki luo kasvualustan bakteereille, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen. Se johtaa punaisiin, turvonneisiin ja verta vuotaviin ikeniin - tilaan, jota kutsutaan ientulehdukseksi.
Tämä voi muuttua toiseksi suun sairaudeksi, jota kutsutaan parodontiitiksi. Ikenet vetäytyvät alas hampaan juuresta. Infektio hyökkää kudokseen, joka kiinnittävät hampaat leukaluuhun. Hampaat alkavat löystyä ja putoavat pois.
Mutta tästä se pahenee. Kun ienkudos rappeutuu, bakteerit alkavat imeytyä verenkiertoon. Bakteerit ja tulehdus kulkevat kehosi kaikkiin osiin - myös aivoihisi.
Viesti on selvä. Pidä hampaita terveinä! Se auttaa pitämään mielen terävänä.
Harjaus ei kuitenkaan riitä. Sinun on suojauduttava tulehdukselta ja plakin muodostumiselta.

Ensimmäinen asia, mitä teen potilaan tavatessani on tarkistaa potilaiden CoQ10-taso.
CoQ10 on yksi tehokkaimmista ravintoaineistani, joita minä määrään potilailleni. Olet luultavasti perehtynyt käyttämään sitä sydänongelmien hoitamiseen ja ehkäisemiseen. Mutta huomasin jotain uskomattomia seikkoja potilaillani, jotka nauttivat CoQ10:n.
Kaikilta parani ikenien sairaus.
Niinpä aloin tarkastella alaan liittyviä tutkimuksia ja löysin useita, jotka yhdistävät CoQ10: n ikenien sairauden parantumiseen.
Eräässä tutkimuksessa tarkasteltiin 40 ientulehdusta sairastavaa potilasta, ja useimmilla heistä oli CoQ10:n puutos.  Toinen tutkimus osoitti, että CoQ10-annokset 50-75 mg päivittäin pysäyttivät ikenien sairauden muutamassa päivässä. 

Tätä ravintoainetta on runsaasti kananmunissa, avokadoissa, manteleissa, rypäleissä ja seesaminsiemenissä. Mutta ei läheskään tarpeeksi.  Ainoa hyvä ruoka-aine on vapaasti kasvaneen karjan ja luonnonvaraisen riistan elimet. Mutta me emme juurikaan syö niitä enää nykyisin. Helpoimmin voit saada CoQ10 laitumella ruokituista naudoista tai puhvelin lihasta.
On vaikea saada CoQ10 tarpeeksi yksinomaan ruoasta. Otan 50 mg CoQ10:n ubiqinolia päivittäin.