torstaina, helmikuuta 24, 2011

Se ei olekaan sitä mitä sen pitäisi olla!

Totuus kaupan kinkkupitsoista paljastui

 Ohjelmassa puhuttiin myös lisäaineista. 


Tämä YLE Areenan lähetys pitäisi jokaisen katsoa aivan ehdottomasti. On aivan käsittämätöntä, kuinka elintarviketeollisuus voi kohdella asiakkaitaan. Lisäaineita kylvetään miltei kaikkiin einestuotteisiin. Kun lisäaineluettelo laaditaan niin pienellä fontilla, ettei normaalilla näköaistilla varustettu henkilö voi ilman suurennuslasia ottaa selvää tekstistä, kuinka voi olettaa, että harkitsevakaan kuluttaja voisi tietää mitä on suuhunsa panemassa. Ja mitä sitten, jos saakin selvän; kuka muistaa näiden E-merkittyjen aineiden merkityksen. Tuon kapulakielen taakse on kätketty sellaista salakieltä, ettei siitä ota välttämättä selvää, vaikka teksti olisi luettavan kokoistakin. 

Mihin voi luottaa, jos valtiovallan tuella ja viranomaisten siunauksella syötetään ala-arvoista ravintoa jo esikoulusta ja päiväkodeista alkaen läpi koko nuoruusiän! Tässä sitaatti YLE:n Aaamu-TV:n haastattelusta:
- "E-aineita esiintyy suuria määriä esimerkiksi koulu- ja laitosruoassa. Jos kotona vielä jatketaan eineslinjalla, lapsi saa ruoasta kymmeniä eri lisäaineita. Siitä tulee soppa, josta eivät kemistitkään ota selvää". Näin kertoi asiantuntijana kuultu Avire-Kuntoutuksen ylilääkäri Veli-Pekka Valkonen.

Todellisesta petoksesta voidaan jo puhua, jos Silminnäkijä-ohjelmassa esitetty väite pitää paikkansa, että "esimerkiksi kinkkupitsassa ei todellisuudessa ole kinkkua".

Ohjelmassa tuotiin esille myös joitakin lisäaineista ihmisen terveydelle johtuvia haittoja. Kun vaarana on esimerkiksi vaikutukset, hormonitoimintoihin tuntuu ihmeelliseltä, että jo lapsesta lähtien meillä saa tyrkyttää kouluissa lisäaineilla terästettyjä ruoka-aineita. Taipumus liikalihavuuteen ja sitä kautta jopa ykköstyypin diabetekseen saattaa lisääntyä joidenkin lisäaineiden pitkäaikaisen ja runsaan nauttimisen seurauksena. Se on aika kallis hinta siitä, että ruoka saadaan säilymään muutaman päivän sijasta muutamia vikkoja, tai että se maistuu koululaisen suussa paremmalta. Kukaan ei pysty kertomaan mikä on usean lisäaineen yhteisvaikutus, kun aina ei voi tietää edes yksittäisenkään komponentin vaikutuksia.
Evirakin näyttää nostaneen kätensä pystyyn, kun sen sivuilta ei löydy noita ohjelmassakin mainittuja E-koodeja. Etsiessäni näistä asioista tietoa, päätin mennä Eviran sivuille, koska siellähän sen tiedon pitäisi olla. Haulla  "elintarvikkeet E-merkintä" löytyikin Eviran sivusto nopeasti, mutta mitä siellä olikaan?  Siellä on teksti:  
"Nimen pitää kuvata elintarviketta niin hyvin, ettet sekoita sitä muihin tuotteisiin. Joskus nimen määrittelee laki, kuten esim. leikkelemakkara, täysmehu ja mehu, hillo, suklaa ja luontainen kivennäisvesi. Useimmiten se kuitenkin muodostetaan elintarvikkeen koostumuksen perusteella. Pelisäännöt tiettyjen nimien käytölle löydät täältä".

Napsauttamalla yllä olevaa linkkiä, avautuu uusi sivu ja siinä ylimpänä teksti:
"Sivua ei löydy"
"Evira.fi on uudistunut 30.9.2010. Pahoittelemme uudistuksen myötä rikkoutuneita linkkejä ja tästä teille koituvaa hankaluutta". 

Mistäköhän sitä tietoa näistä E-merkinnöistä olisi lähdettävä etsimään? Eikö Eviralla ole esittää jotain vaihtoehtoa palvelemaan tiedonjanoista asiakastaan. Siellä vain pahoitellaan tapahtunutta hankaluutta! Ja tämä tapahtui jo yli viisi kuukautta sitten. Hitaita ovat joidenkin kiireet!

Tässä vielä linkki siihen  YLE Areenan lähetykseen, joka on nähtävissä vielä vajaan kuukauden ajan:


Myrkkyjen poistamiselle näköjään syntyy perusteluja. Eräs keino niistä eroon pääsemiseksi voisi olla myrkytön OptiMSM.
  
28.2.2011:
Tänään saamani asiallinen palaute on kiitoksen arvoinen. Koska kyseinen purnaukseni aihe on edelleen voimassa (mainitsemani  Eviran linkki ei edelleenkään  toimi, kokeile vaikka), en suostu tunnustamaan lukutaitoni puutteellisuutta. Internet- maailmassa pätee edelleen sääntö, jonka mukaan haetaan helpoimman kautta. Nyt esillä oleva tieto ei siirtynyt luettavaksi mainittua linkkiä napsauttamalla, koska Eviran sivusto on syyskuussa pirstaloitunut eikä sitä ole vielä korjattu, joten lukutaidon puutteesta minua ei voida syyttää. Jos linkki ei toimi, niin se ei toimi. Olisi kai hienoa löytää tieto myös etsimällä sitä suoraan meidän tämän alan korkeimman auktoriteettimme sivuilta, nimellä.

Google on erittäin elävä hakumedia. Edellä mainittua sivua ei enää löydy hakemallakaan suoraan Googlesta, paitsi mainitsemaani, tässä kirjoituksessa olevaa linkkiä napsauttamalla. Sinne on muutamassa päivässä syntynyt kymmeniä uusia kirjoituksia näistä llisäaineista, minkä vuoksi se sivu, johon juttua kirjoittaessani viittasin, on siirtynyt tosi kauas näiden uusien tieltä. 

Tässä sitten se toimiva linkki, jonka nimimerkki endar ystävällisesti (hiukan piikitellen, ja aiheellisesti) lähetti Evira - Lisäaineet
Suuret kiitokset palautteesta vielä kerran! 

Kaikesta huolimatta, käykää katsomassa se YLE Areenan ohjelma! 

Terveisin RikkiMikko