perjantaina, huhtikuuta 30, 2010

Tupakoinnista

Aivan viime päivinä on julkaistu useitakin tupakointiin ja sen aiheuttamiin vaaroihin ja harmeihin liittyviä artikkeleita. Tiede- lehden viimeisimmässä verkkojulkaisussa mainitaan seuraavaa (artikkelin löydät osoitteesta: http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=4161)

25.04.2010
Kuva: Kuvapörssi.
Nelikymppiset tupakoitsijat kannattaisi lähettää keuhkotutkimuksiin

Mahdollisesti jopa viidennes yli nelikymppisistä tupakoitsijoista sairastaa tietämättään keuhkoahtaumatautia. Havainnon tehneet kanadalaistutkijat uskovatkin, että tässä potilasryhmässä rutiininomaiset keuhkotutkimukset voisivat paljastaa taudin jo varhaisessa vaiheessa. Tauti voidaan pysäyttää, jos se todetaan varhain ja sairastunut lopettaa tupakoinnin.

Toinen aika erikoinen juttu koskee tupakointiluvan myöntämistä rippikoululeiriläisille (”Lupalapulla sai polttaa”); tuntuu erikoiselta sallia rippileirillä sellainen toiminta, joka on lain mukaan kielletty rippikouluikäisiltä (oikeastaan siis tupakkatuotteiden myyminen on heille kiellettyä), eikä kai ole kasvatusmielessä muutenkaan linjassa yleisen järkeilyn kanssa! Täytyy vähän ihmetellä kirkon toimia, mutta siellähän tuntuu tapahtuvan kaikenlaista muutakin huolestuttavaa, nimenomaan nuoriin kohdistuvaa, kuten lauantain (1.5.2010) Helsingin Sanomista sai lukea. Eiköhän olisi ryhdistäytymisen paikka? Linkki

Edelliseen liittyen muistuu mieleeni vierailu paikallisen huoltoaseman yhteydessä olevassa ravintolassa pari päivää sitten. Ruokahalu meni sen tien, kun olin kävelemässä pääovesta puolisen tusinaa nuorta käsittävän joukon ohi. Valtava tupakantumppimatto ja räkälammikko oli kierrettävä, jottei kengänpohjat olisi saaneet ylimääräistä kuljetettavaa sisälle. Kaiken lisäksi eräs näistä sankareista katsoi oikeudekseen lennättää suustaan savupilven seasta aimo annoksen limakalvojensa tuotteita suoraan housunlahkeitani kohti. Onneksi ehdin hiukan väistää!
Aika erikoista oli havaita, että kaikki nämä nuoret olivat aika hyvässä lihassa; tuskin intin Cooperin testissä tulisi hyväksyttävää tulosta!
Jos tupakointi aloitetaan jo ennen rippikoulua, saatttaa terveys olla uhattuna jo parikympisenä.
Kunhan nuoret ymmärtäisivät vaikka erään seikan, johon tupakalla on suuri vaikutus; heidän tuleviin onnen hetkiinsä (lainaus sivustolta Tohtori.fi):

Tupakan vaikutukset seksielämään ja hedelmällisyyteen

MiesJotkut miehet tupakoivat osoituksena miehekkyydestään. Tupakoinnin miehisiä ominaisuuksia vahvistava vaikutus on kuitenkin harhaluulo, sillä tupakointi on päinvastoin miesten potenssin heikkenemisen keskeisimpiä aiheuttajia.

Tupakka heikentää erektiota. Erektiohäiriö johtuu nikotiinin vaikutuksesta autonomiseen hermostoon, josta puolestaan seuraa veren virtauksen väheneminen siittimen paisuvaiskudokseen.

Uusi Suomi kertoo aika jännittävän tupakoinnin seuraamuksista kertovan uutisen tämän vuoden helmikuun 25. päivän nettilehdessään: "Mitä enemmän poltat, sitä matalampi älykkyysosamääräsi on - jos on uskominen Tel Hashomerin Sheba Medical Centerin tutkijoita".

Julkaistu: 25.2.2010 17:12

Löydät tämän jutun osoitteesta: http://www.uusisuomi.fi/viihde/86064-tutkimus-tupakoijilla-matalampi-ao

Alkuperäisen, 20 221 (18-vuotiasta) miestä koskevan israelilaistutkimuksen abstraktin voit tarkistaa osoitteessa: http://www3.interscience.wiley.com/journal/122685664/abstract

Tupakointiin liittyen olen pohtinut niitä keinoja, joita lopettamisen tueksi on esitetty. Lääketehtaat markkinoivat nikotiinivalmisteita. Minusta tuntuu vähän siltä, että keino on suunnilleen saman arvoinen kuin oluen tai viinin suositteleminen alkoholistille riippuvuutensa nujertamiseksi. Lienee kohtalaisen hyvä bisnes tämä purkkakauppa?! Nikotiinipurkkakin saattaa koukuttaa (linkki). Viisas ei kuitenkaan mene vipuun.
Mikäli aavistukseni edes lähentelevät totuutta, tuon edellä mainitun tutkimuksen vihjailut tukevat tältäkin osin ajatusta, joka esitettiin tutkimusabstraktin lopussa: "Tutkijoiden mukaan matalamman ÄO:n omaavat ovat taipuvaisempia aloittamaan tupakoinnin".


RikkiMikko toivottaa hauskaa Vappua kaikille!