perjantaina, syyskuuta 21, 2007

Mikä kotiniini?

(Muistathan: RikkiMikon ilmainen puhelinnumero löytyy tämän linkin kautta. Soita, jos on asiaa!)


RikkiMikko seurailee säännöllisen epäsäännöllisesti Tiede-lehden viikkokirjeitä (tilaa viikkokirje ), jotka putkahtavat aivan ilmaiseksi perjantaisin sähköpostilaatikkoon. Mielenkiintoista ajankohtaisuudessaan! Kotiin kannettava paperiversio kun ilmestyy turhan harvoin (Tilaa Tiede Tällä hetkellä on voimassa edullinen erikoistarjous).

Luettuani artikkeleita, silmiini putkahti sana kotiniini. Mietin tietämättömyyksissäni ensin, että varmaankin painovirhepaholainen on vieraillut kirjoittajan työhuoneessa, mutta aina tehokas Google antoikin yllättävän monta viitettä, joiden perusteella saatoin selvittää, että kotiniini on nikotiinin metaboliitti eli aineenvaihdunnassa syntynyt yhdiste, josta usein syntyy edelleen muita yhdisteitä, ja että sitä esiintyy elävien olentojen verenkierrossa sen jälkeen, kun asianomainen on altistunut tupakansavulle. Kotiniini on siis merkkiaine, jonka avulla voidaan määritellä esimerkiksi henkilön altistumista tupakansavulle. Kotiniinin määrä korreloi myös lapsilla keuhkojen muuttuneeseen toimintaan ja riskiin saada keskikorvantulehdus tai keuhkoputkentulehdus. Tupakoimattomien aikuisten osalta on saatu vastaavanlaisia tuloksia sepelvaltimotaudin suhteen. Sitä hämmästelin, että kukaan ei ole vielä tehnyt suomalaiseen Wikipediaan artikkellia kotiniinista!

Viimeisimmässä Tiedekirjeessä oli 19.09.2007 julkaistu juttu skotlantilaisesta tutkimuksesta, joka oli otsikoitu seuraavasti:

Kuvapörssi.

"Tupakkalaki puree savuttomiin
Tupakoinnin kieltäminen julkisissa tiloissa ja työpaikoilla ei ole pelkkää tupakoitsijoiden kiusaamista, vaan se näkyy tupakoimattomien veriarvojen paranemisena, osoittaa skotlantilainen seurantatutkimus".


Aiheeseen liittyviä uutisia Tiede.fi- lehdessä:
- Sauhuttelu edesauttaa dementiaa
- Tupakka vaurioittaa spermaa jo kohdussa
- Tupakka muuttaa aivoja
- Kaikki tupakka on riski sydämelle
- Tupakka latistaa erektion
- Tupakka yhä ykköstappaja
- Tupakka heikentää jälkeläisten perimää
- Passiivinen tupakointi turmioksi lapselle

Erityisesti viimemainittu otsikko toi ainakin RikkiMikolle uuden näkökulman tupakointiin liittyviin asioihin; "Passiivinen tupakointi turmioksi lapselle". Vain parin kerran viikkoannos on riittävä tekijä riskin lisääntymisen kannalta, sanoo British Medical Journalissa julkaistu toinen tukimus.
11.03.2005 julkaistu Espanjalaistutkimus taas kertoo, että Tupakka heikentää jälkeläisten perimää. Tupakansavun sisältämät yhdisteet aiheuttivat muutaatioita erityisesti kromosomi 11:ta pitkän varren geenialueeseen (11q23), joka on aiemmin liitetty mm. verisyöpiin, kuten lasten leukemiaan.


Akuutin Arkisto

17.5.2005

Passiivinen tupakointi vaarallista lapsille

Passiivien tupakointi aiheuttaa lapsille monenlaisia terveysvaikutuksia. Siihen on liitetty muun muassa infektioherkkyys, lisääntynyt karies, ruokatorvitulehdus, huonommat ruokatottumukset ja huonompi vitamiinien saanti. Riski sairastua astmaan ja sydäntauteihin on myös todellinen.


Saattaa olla, että monet vielä syntymättömät sikiöt jäävät saamatta tuon altistuksen, koska tupansavulla on myös erektiota lamauttava vaikutus; yksinkertaisesti niitä alkioita ja niistä sikiöitä ei synny, koska niiden tekemiseen tarvittavista välineistä ei löydy potkua. Näin kertoi 28.03.2006 julkaistu australialaistutkimus:
Kuva: NIH.
Tupakka latistaa erektion
Tupakointi lisää roimasti impotenssia, osoittaa tutkimus johon osallistui yli kahdeksantuhatta 16-59-vuotiasta australialaista miestä.

RikkiMikon oma tupakointi loppui jo vuosikymmeiä sitten, joten pahin uhka lienee takana. Olen silti hiukan katkera itselleni, koska lupaava juoksijan ura katkesi uhmakkaaseen tupakoinnin aloittamiseen sinä päivänä syksyllä 1955, kun Lyseomme rehtori ilmoitti aamuhartauden yhteydessä: "Tupakanpoltto koulun alueella on tästä päivästä lähtien kielletty. Tätä kieltoa vastaan rikkovalle langetetaan kahden tunnin lälki-istunto ja käytösnumero alenee numerosta 10 kahdeksaiseen". Neljäntoista ikäisen urheilu-ura alkoi hiipua, ja parhaaksi tulokseksi 400 m matkalla jäi 56 sek., mikä ei ollut siihen aikaan ollenkaan huono tulos.

RikkiMikko toivottaa lukijoilleen hyvää syksyn jatkoa. Ai niin, RikkiMikko on perustanut Seniorien kivunhallintaa pohtivan foorumin.

Ikääntyvä keho saa joskus rasitteekseen erilaisia kiputiloja; polvea kolottaa, selkä on jäykkä, niska ei taivu. Myös jotkut lääkärin määräämät todella tarpeelliset lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksina lihaskipua tai päänsärkyä. Keskusteluissa voitaisiin tuoda esiin keinoja, joilla näistäkin voisi päästä eroon. Esimerkiksi riittävä B-vitamiinien tai kalaöljyn saanti voi joskus olla tarpeen, jotta vaikkapa kolesterolilääkkeen sivuvaikutuksena ilmenevä lihaskipu saataisiin hallintaan. Ota rohkeasti osaa keskusteluun! Osoitteen löydät täältä.