keskiviikkona, syyskuuta 06, 2006

Hyvää oloa kuntosalilta

RikkiMikko on nyt käynyt kuntosalilla jo toista vuotta enemmän tai vähemmän säännöllisesti, viime aikoina ehkä säännöllisemmin kuin kesän kuumimpaan aikaan. Ikään suhteutettu kunto on amerikkalaisten viitearvoaineistojen (American College of Sports Medicine 1995) http://ffp.uku.fi/clinic/cooper.htm perusteella korkea. Näin ei ole ollut suinkaan aina. Silloin, kun kipulääkkeet olivat jokapäiväistä "herkkua", kuntoni oli todella huono, jopa niin, että työterveyslääkäri epäili suuresti voinko osallistua Merikosken kuntoutuslaitoksen TYKY- kuntoutukseen http://www.merikoski.fi/mktk/index.html silloin joskus 90-luvun lopulla. Sain kuitenkin yrittää, ja tulokset olivat aluksi masentavia; alun kuntotesteissä en saanut kaikista osatesteistä tulosta ollenkaan, mutta yhteensä yli kuukauden kestäneiden jaksojen jälkeen testit näyttivät sellaisia tuloksia, että asteikkoja oli jatkettava, toisin sanoen ikätasoitetut asteikot loppuivat kesken.

Sitten tapahtui jälleen kunnon laskua, kun ei ollut oikein motivaatiota hoitaa itseään. Kivut lisääntyivät ja heikensivät osaltaan halua lähteä salille tai lenkille. Hyvien ystävien avulla www.lauttamus.fi olen saanut jälleen uuden halun pitää huolta fysiikastani, ja hyvin tuloksin ovat Jyväskylän Elixiassa http://www.elixia.fi/ vietetyt tunnit kohentaneet sekä suorituskykyä että mielialaa. Osaltaan asiaan on vaikuttanut myös MSM:n vaikutus; se on piristänyt ja vienyt pois kivut. Enää ei ole tarvinnut turvautua kipulääkkeisiin, mikä on myös vaikuttanut yleiseen tervehtymiseen. Fibromyalgia ja vaikea-asteinen kaularangan nivelrikko ovat pysyneet aisoissa MSM:n avulla.

Mielestäni kaikenlainen liikkuminen on tarpeellista, ja siihen motivoitumiseen on äärimmäisen tärkeätä, että on joku hyvä kaveri, jonka kanssa harrastaa. Voi käynnistää pienimuotoista kilvoittelua, kisata leikkimielisesti saavutuksissa, mutta paras kilpakumppani olen minä itse. Sen vuoksi juoksen säännöllisesti ainakin kerran viikossa Cooperin testiä http://ffp.uku.fi/clinic/cooper.htm vastaavan ajan juoksumatolla. Se ei tietenkään vastaa normaalia Cooperia, mutta on vertailukohtana edellisiin suorituksiin. Kaiken lisäksi sen avulla on hyvä lämmittää lihakset muita harjoitteita varten.

Parasta on kuitenkin harjoituksen jälkeinen saunominen ja kahvi- tai teehetki.

Kuntoiluterveisin RikkiMikko