lauantaina, marraskuuta 19, 2005

Purukumi nopeuttaa leikkauksesta toipumista

Purukumi nopeuttaa leikkauksesta toipumista

Potilaat, jotka jauhoivat purukumia, pääsivät päivää aikaisemmin kotiin suolistoleikkauksen jälkeen

Torstai lokakuun 27 (HealthDay News) –
Uusi tutkimus on antanut lääkäreille ja heidän potilailleen uutta purtavaa: Ne potilaat, jotka käyttivät purukumia, viettivät lyhyemmän ajan laparoskooppisen*) suolistoleikkauksen jälkeen kuin ne jotka eivät käyttäneet purukumia.

Laparoskooppisessa leikkauksessa kirurgi käyttää videokameralla varustettua leikkausvälinettä, jolla suorittaa pienen viillon tietylle alueelle.

*)laparoskopia (< kreik.), vatsaontelon tähystys (laparoskoopilla vatsanseinämään tehdyn aukon kautta).

Tiedämme, että potilaat, jotka käyvät läpi laparoskooppisen suolistoleikkauksen, toipuvat nopeammin ja kokevat vähemmän kipua kuin perinteisellä tekniikalla leikatut. Me halusimme nähdä, voisimmeko tehdä vielä paremmin. Nykyään ihmiset haluavat päästä kotiin mahdollisimman pian, takaisin normaalielämään ja perheittensä pariin,” toteaa tri James McCormick, Länsi Pennsylvanian Sairaalan laparoskopiakirurgi Pittsburgissa ja tämän tutkimuksen johtaja.

”Jokin niin yksinkertainen kuin purukumi saattaa auttaa tämän todeksi” hän sanoo.

Tutkimuksessa 102 potilasta, jotka joutuivat valikoivaan suolenpoistoleikkaukseen, oli jaettu kahteen ryhmään. Kontrolliryhmään kuuluvat saivat normaalia ruokaa vatsaleikkauksen jälkeen – siemailla kirkasta liemiruokaa. Tutkimusryhmän potilaille annettiin lisäksi purukumia aterioiden välillä.

Tutkijat huomasivat, että ne potilaat, jotka pureskelivat purukumia, pääsivät keskimäärin päivää aikaisemmin kotiin kuin ne jotka eivät saaneet purukumia.

Tutkimuksen tekijät sanoivat, että purukumin pureskelu leikkauksen jälkeen saattaa ehkäistä tai vähentää leikkauksen jälkeisen ileuksen syntyä [(ileus [i:-] (lat.), suolentukkeuma tai suolen lamaantuminen (paralyyttinen ileus)], tilan, jossa ruoansulatusjärjestelmä jää laiskaksi leikkauksen jälkeen. Ileus on leikkauksen jälkeisten ongelmien ja pitkittyneiden sairaalassaolojen suurimpia aiheuttajia ja aiheuttaa USA:ssa jopa miljardiluokan kustannukset vuosittain, tutkijat painottavat.

”On olemassa niukasti tieteellisiä teorioita, jotka voisivat selittää, miksi tämä ongelman lähestymistapa toimii. Vallitseva käsitys on, että kyseessä on ’syömisen huijaaminen’ ” McCormick sanoi.

”On normaalia istahtaa ruoka-aikana ja pureskella ja niellä varttitunnin ajan,” hän selvittää. ”Purukumin pureskelu stimuloi tätä aktiviteettia mukavasti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa keho ajattelee sen olevan normaalia, sitä nopeammin se alkaa toimia normaalisti. Ja sitä nopeammin hän pääsee kotiin.”

Tutkimus esiteltiin tällä viikolla (viikko 43/2005)Amerikan kirurgikorkeakoulun (American College of Surgeons) vuosikokouksessa San Franciscossa.

Katso animaatio: http://www.healthscout.com/animation/1/37/main.html

keskiviikkona, marraskuuta 16, 2005

Uusi tutkimus MSM:stä

Lue ensin tämän linkin kautta avautuva artikkeli! 

Oheisena myös uutta tutkimustietoa MSM:n (OptiMSM:n) vaikutuksista.
Alkuperäinen artikkeli löytyi viime viikolla seuraavasta osoitteesta:
 http://www.nutraingredients-usa.com/news/ng.asp?id=62843-cardinal-nutrition-mintel-vioxx-glucosamine-joint-health

Tämä linkki johtaa alustavaan tiedotteeseen asiasta, ja varsinainen tutkimusraportti julkaistaan myöhemmin. Tässä tiedotteessa kerrotaan myös muista uusista innovaatioista nivelvaivojen hoidossa ja eräistä kipulääkkeiden aiheuttamista sivuvaikutuksista. Aikaisemmin on luultu, että kipulääkkeiden ainoa vakava vaara on vatsan ärsytys, mutta näköjään muita vielä vakavampiakin haittoja on olemassa. Alustavat tiedot tutkimuksesta esitettiin USA:n ArthritisFoundationin marraskuun alun 2005 kokouksessa.

Lainaus: "Also this month the results of the first US double-blind, placebo-controlled study into the safety and efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) were announced. Sulfur, the main active component, is known to be beneficial for the body's connective tissue".

"The study at the Southwest College of Naturopathic Medicine in Arizona and the Arthritis Health Center in Arizona, involved 50 men and women, all aged between 40 and 76 years, and measured the effects of three grams of OptiMSM taken twice a day over a 12-week period, compared to a placebo.

The MSM was found to have a statistically significant effect on pain and stiffness, as measured by the WOMAC scale. This result was expected, but a secondary measurement of homocysteine levels threw up more surprising results.
Those who took the MSM had "significant reductions" in plasma homocysteine, an amino acid thought to cause damage to the lining of arteries, increase clotting of the blood, and cause blockages in the arteries when it occurs at high levels.

Vapaa suomennokseni:
"Myös tämän kuun (marraskuu 2005) kokouksessa noteerattiin amerikkalainen lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus, joka koskee MSM:n turvallisuutta ja tehokkuutta. Rikki, MSM:n pääkomponentti, tiedetään hyödylliseksi kehon sidekudoksen kannalta.

ArizonanSouthwest College of Naturopatic Medicine'ssä ja Arizonan Arthritis Health Centerissä suoritetussa tutkimuksessa, joka käsitti 50 naista ja miestä, iältään 40 - 76 vuotta, mitattiin kaksi kertaa päivässä 12 viikon aikana annetun kolmen gramman MSM- annoksen vaikutusta verrattuna lumeainetta nauttineiden ryhmään.

MSM:llä todettiin olevan tilastollisesti merkittävä vaikutus kipuun ja jäykkyyteen, kun käytettiin WOMAC- asteikkoa. Tämä vaikutus oli odotettavissa, mutta sivutuotteena mitatut homokysteiini-pitoisuudet (veren seerumissa) herättivät hämmästyttävämpiä tuloksia.
Individual Pain Profile (WOMAC Pain)

Niillä, jotka olivat saaneet MSM:ää, todettiin "merkittävää alenemista" seerumin homokysteiinitasossa, aminohappo, jonka ajatellaan aiheuttavan verisuonten sisäpinnan vaurioitumista, lisäävän veren paakkuuntumista ja aiheuttavan verisuonten tukkeutumista silloin kun sitä esiintyy runsaasti veren seerumissa".
Eräs toinen tutkimus, jonka suuret uutistoimistot julkaisivat viime kesäkuun 10 - 11 päivänä kertoo, että on kantautunut melko hälyttäviä tietoja NSAID-lääkkeiden, joita on mm Burana ja Voltaren, tosi merkittävästä roolista sydän- ja aivoinfarktin riskitekijänä. Viime kesäkuussä julkistettiin laaja brittiläinen tutkimus (9218 henkilöä, ikähaarukka 25 - 100 vuotta, muistaakseni) (Linkki), jossa todettiin että yli kolme kuukautta säännöllisesti ibuprofeenia (Burana) nauttineilla henkilöillä sydäninfarktin riski kohosi 24%, ja diklofenaakkia (Voltaren) nauttineilla vastaava luku oli 55%.
Selitys näyttäisi olevan siinä, että nuo tulehduskipulääkkeet nostavat veren seerumin homokysteiinitasoa, joka taas vaurioittaa verisuonen sisäpinnan rakennetta siten, että sen pintaan tarttuu helpommin plakkia. MSM puolestaan tekee verisuonen pinnan sileämmäksi, jolloin plakki ei siihen tartu. Lisäksi homokysteiini muuttaa veren koostumusta tekemällä sen helpommin paakkuuntuvaksi, jolloin tukosvaara entisestään lisääntyy. MSM sen sijaan tekee veren paremmin juoksevaksi.

Oma maallikon johtopäätökseni on, että jos on aivan pakko ottaa tulehduskipulääkettä, silloin olisi erittäin tärkeää nauttia samanaikaisesti MSM:ää, mieluiten puhdasta OptiMSM:ää, ilman lisäaineita, jotta seerumin homokysteeinitaso saataisiin pysymään kipulääkkeestä huolimatta tasapainossa. Jäämme odottamaan, minkälaisia johtopäätöksiä asiantuntijat näiden tutkimustulosten perusteella tekevät.

Vielä haluan muistuttaa, että MSM on myrkytön kivunhallinnan vaihtoehto. Ihmiskeho tarvitsee MSM:n orgaanista rikkiä paitsi kaikkien solujensa rakennusaineena, myös useiden hormonien ja entsyymien tuotantoon. Kehon jokaisessa solussa on orgaanista rikkiä, eniten äidinmaidossa, mikä todistaa, että se on todella tärkeä osa kehoamme. Luonto haluaa varmistaa näin, että kehittyvä pienokainen saa parhaat mahdolliset eväät kehittymiselleen.

Kaikki elävät solut sisältävät orgaanista rikkiä, olipa kyseessä kasvi- tai eläinsolu. Meidän tulisi saada tarvitsemamme rikki ruoka-aineista, joita syömme. Nykyisin kuitenkin maan köyhtyminen ja ruoan valmistusprosessi vaikuttavat siihen, että niin ei aina tapahdu. Puutos ilmenee usein siten, että iho alkaa muuttua elottomaksi, niveltemme saamat pikku kolhut eivät parane, vaan alkavat oireilla synnyttämällä myrkyllisiä entsyymejä rikkoutuneisiin kohteisiin, jotka taas viestittävät kipua aivoihin. Myös hiukset ja kynnet kärsivät rikin puutteesta. Kun vaje korvataan MSM:n avulla, saattavat nuo oireet väistyä. Lisänä kannattaa nauttia vielä glukosamiinisulfaattia jakondroitiinisulfaattia.

Ystävällisin terveisin RikkiMikko