keskiviikkona, marraskuuta 25, 2009

Ubikinoni

Tulipa ajankohtaiseksi urkkia lisätietoa ubikinonista, joka tunnetaan myös nimellä Co-entsyymi Q10. Aiheen esiin pulpahtaminen johtui hyvän ystäväni kanssa käydyn pitkän puhelinkeskustelumme pohjalta. Kyseinen henkilö on joutunut nauttimaan statiinilääkitystä sen ohella, että päällä on myös sekä diabetes- että verenohennuslääkitys. Tilanne on ajautunut siihen pisteeseen, että ajoittain jopa jatkuva lihaskipu vaivaa, ja ystäväni on miettinyt, voisiko jotain noista "myrkyistä" jättää pois.Tri Matti Tolonen ja monet muutkin toteavat, että "Ubikinonin (Q10) merkityksestä kiistellään lääkärilehdissä. Statiinilääkkeet estävät ubikinonin synteesiä maksassa, josta johtuen potilailla voi ilmetä lihaskipuja ja -heikkoutta sekä sydänlihaksen rappeumaa. Tapauksia on raportoitu myös Suomesta". (Linkki)

Kun asiaa tarkastelee myös joidenkin toisten asiantuntijoiden mielipiteiden valossa, voi tulla siihen johtopäätökseen, että keskenään ristiriitaisia vaikutuksia aiheuttavien lääkemääräysten taustalla on joko lääkärien tietämättömyys, heidän yksisilmäinen asioiden tarkastelunsa tai lääketehtaiden talutusnuoraan kytketty lääkärikunta. Nimittäin jos lääkereseptin kirjoittamisen aiheena on aikaisemmin määrätyn lääkkeen haittavaikutusten eliminointi, ollaan mielestäni pahasti liukkaalla tiellä, joskus jopa tien vieressä. Kolesterolilääkitys määrätään erittäin usein aivan liian heikoin perustein, ja seurauksena saaattaa olla loppumaton lääkekierre; kipulääkkeillä torjutaan kolesterolilääkkeiden aiheuttamia, joskus jopa geenivirheitä aiheuttavia seuraamuksia!

Toki statiinit ovat joisskin tilanteissa todella tärkeitä, niillä voidaan alentaa liian korkeita kolesterolitasoja, kenties tasoittaa häiriintynyttä sydämen rytmiä, mutta sellainen periaate, että jossain kuuden paikkeilla oleva kokonaiskolesteroli olisi kaikissa tapauksissa vaarallinen, on täyttä pötyä. Kolesteroli on ihmisen terveyden kannalta todella tärkeä aine; sen liian alhainen (keinotekoisesti alennettu) taso altistaa tulehduksille, jotka puolestaan ovat lähes jokaisen sydäninfarktin taustalla, sen kaikkein tärkein syyllinen.

Uffe Ravnskov, MD, PhD

(Uffe Ravnskov Napsauta: www.rasalas.fi/RavnskovinLisaluku.pdf). Asiasta on käyty vilkasta keskustelua ja siitä on kirjoitettu mm. Kauppalehdessä ja Suomen Kuvalehdessä, jossa Antti Heikkilä tipauttelee maan kamaralle muutaman haihattelijan melkoisen kepeästi.

Mainitsin edellä, että kolesterolin alentamiseen tarkoitetut statiinit ovat monissa tapauksissa hyödyllisiä, jopa välttämättömiä. Jotta voitaisiin välttyä näiden lääkkeiden aiheuttamilta sivuvaikutuksilta, kannattaa nauttia monipuolisen ruokavalion lisänä myös ubikinonia, jonka on monissa tutkimuksissa todettu vähentävän merkittävästi statiinien aiheuttamia sivuvaikutuksia, joihin kuuluu myös kohonnut homokysteiini. Korkealla oleva homokysteiinitaso on myös eräs verisuonten sisäpinnan eli endoteelin tulehduksille altistava tekijä ja siten myös sydäninfarktille altistaja.

Mielenkiintoinen kommentti pihtiputaalaisen Reetan tapauksesta. Hän kertoo toipuneensa ubikinonin ansiosta kolesteerolilääkkeen aiheuttamasta väsymyksestä. Lue!


Reetta Puranen

 FinnMSM on yhteistyössä Kala Health Internationalin kanssa alkanut markkinoida laadultaan erinomaista, mutta hinnaltaan edullista ubikinonia, Co-entsyymi Q10
Q10 eli ubikinoni

Tutustu FinnMSM:n verkkokaupan hinnastoon.
http://www.terveyshymy.fi/artikkelit/ubikinon-auttaa-kolesterolilaakkeiden-kayttajia