tiistaina, helmikuuta 27, 2018

Google Kääntäjä tulkkina

Olen jo vuosien ajan käyttänyt Google Kääntäjää, aluksi hiukan epäröiden kun työn jälki oli aika kehnoa. Vuosien mittaan olen havainnut vähittäistä kehitystä, viime aikoina jopa hyvin merkittävää parannusta; Googlen koodaajat Suomessa ovat tehneet hyvää työtä!

Muutama päivä sitten löysin vahingossa tämän sovelluksen käyttöön liittyvän aivan uuden ominaisuuden: voin käyttää Google kääntäjää tulkkina keskustellessani vieraskielisen henkilön kanssa. 

Toimin seuraavasti: Avattuani sovelluksen valitsen vasemmalle puolelle suomenkielen ja oikealle puolelle vaikkapa espanjan - sitähän olen viime aikoina päivittäin harjoitellut ahkerasti. 
Painan ruudun keskellä olevaa pientä mikrofonin kuvaketta, jolloin ruudun alareunaan aukeaa isompi, punainen mikrofonin kuva, jonka molemmin puolin näkyvät käytössä olevat kielivalinnat (suomi ja espanja). 
Koskettamalla vasenta puolta mikrofoni aktivoituu ja sovellus tallentaa puheeni. Kun kosketan lausumani jälkeen oman puoleni painiketta uudestaan, sovellus kääntää puheeni espanjaksi ja lausuu sen saman tien.  Nyt voi espanjaa puhuva keskustelukumppanini koskettaa omaa painikettaan, puhua oman osuutensa ja päätteeksi koskettaa sitä  uudestaan. 

Näin keskustelumme jatkuu puhelinta tai tablettia käyttämällä. Lauseet eivät voi olla kovin pitkiä, mutta oikeassa keskustelussahan annamme kohteliaasti tilaa vastapuolelle käyttämällä selkeitä ja lyhyitä repliikkejä. 


Tulin siihen tulokseen, että sovellusta voi ja kannattaa käyttää uuden kielen opiskelussa jonkun kieliohjelman lisänä, vaikkapa WordDiven tai DuoLingon ohessa.