keskiviikkona, helmikuuta 25, 2009

Fibromyalgia ja Fortodol®

Tänään 25.02.2009 Iltalehti otsikoi seuraavaa:

Ravintolisä tappanut Ruotsissa ja Norjassa - myynnissä Suomessakin
25.2.2009 15:33 (Linkki)

RikkiMikko kävi tutkimusmatkalla eri keskustelupalstoilla ja löysi useita viestiketjuja, joiden riveiltä saattoi lukea tämän valmisteen hyödyistä mm. fibromyalgian, nivelreuman, migreenin, iskiasvaivojen, vilustumisen ja nivelrikon kipujen hallinnassa. Käyttäjiä näyttäisi olevan melkoisen paljon - ikävä kyllä, jos tuo Iltalehden uutinen pitää paikkansa!

Nyt olisi paikallaan selvittää, mikä on tuon uutisoinnin takana. Onko Fortodolin kaikki vaikutukset tutkittu todella niin perusteellisesti, kuin ravintolisä tulee tutkia? Sisältääkö Suomessa myytävä Fortodol- valmiste nimesulidia, (tulehduskipulääke) joka kiellettiin meillä jo vuonna 2002 vakavien sivuvaikutusten vuoksi? Maaliskuuhun 2002 mennessä (noin viiden vuoden seurannan aikana) oli tavattu 66 eriasteista maksaan kohdistunutta haittavaikutusta! Ruotsalaistutkijat kertoivat löytäneensä sitä Ruotsissa myynnissä olleista tuote-eristä. Edellä olevan linkin kautta pääset Duodecimin tiedotesivulle, jossa on selvitetty eri tulehduskipulääkkeiden aiheuttammat tapaukset Espanjassa taulukon muodossa (taulukko 3), sekä maksahaittojen mahdolliset syyt omana lukukappaleenaan.

Onko myös Suomessa ollut tapauksia, joissa tämän ravintolisän nauttiminen olisi voinut aiheuttaa Norjan ja Ruotsin tapausten kaltaisia järkyttäviä onnettomuuksia? Koska tarkkoja tietoja naapurimaidemme tapauksista ei ole vielä käytettävissä, on ehkä ennenaikaista ryhtyä panikoimaan asiassa, mutta selvitystä on perusteltua syytä vaatia mahdollisimman pian, ettei koko luontaistuote- ja ravintilisäala joutuisi perusteettomasti mustamaalatuksi.

Mikäli nuo uutiset sattuisivat osoittautumaan todeksi, siis jos Suomessa myytävä Fortodol todella sisältää nimesulidia, ja jos on olemassa pienikin vaara saada tuotteen nauttimisen seurauksena maksavaurio, tiedottaminen asiasta olisi hyvin tärkeää ja sen tulisi tapahtua erittäin pikaisesti. Erityisesti odottavien ja imettävien äitien tulisi olla hyvin varovaisia nauttiessaan erilaisia luontaistuotteita ja ravintolisiä. Houkutus nauttia tulehduskipulääkkeen sijasta "vaaratonta" ravintolisää saattaa joissakin tappauksissa olla ylipääsemätön, mutta saattaa sisältää odottamattomia vaaroja.

Toinen arveluttava ravintolisä saattaa olla Kiinasta tai muualta kaukoidän maista Eurooppaan tuotu MSM. Kannattaa olla varuillaan ja pyytää maahantuojalta tuotteen alkuperätodistus. Joissakin MSM- erissä saattaa olla lisäaineena esimerkiksi puolet magnesiumsulfaattia, joka ei missään tapauksessa kuulu puhtaaseen MSM:ään. Se saattaa olla vaarallista sikiölle ja sydänoireista kärsiville

RikkiMikko tilasi Saksasta tutustumiserän erittäin halpaa MSM- jauhetta. Jatkotilauksia ei voinut tehdä, koska tiedusteluihin MSM:n alkuperämaasta vastattiin: "Emme kerro, meidän ei ole pakko kertoa!"

Suomen Tullilaboratoriosta vastattiin osastopäällikön suulla, että luultavasti tuote tulee Kiinasta, koska eivät kerro. Se oli viimeinen niitti tilaushaluille. Ei ole syytä pilata yrityksen mainetta halvan hinnan varjolla. Jälkiseuraukset voivat olla karmaisevia, kun muistaa mikä kohu Kiinan melamiinista syntyi maailmanlaajuisesti. En uskaltaisi syöttää tuotetta edes lemmikilleni.

Oli todella hienoa lukea Lääkelaitoksen tiedote, jossa edellä mainittu Iltalehden juttu oli mainittu heti tuoreeltaan! Klikkaa!

Lue myös Eviran tärkeä ravintolisiä koskeva tiedote täältä!