lauantaina, heinäkuuta 04, 2009

Tauriinin terveyshyödyt


Tämä kirjoitus on käännetty sivustolta, jonka alkuperäisen version löydät klikkaamalla tätä tekstiä.

Tauriini, joka usein mainitaan aminohappoihin kuuluvaksi, ei kuulu ihmiskehon rakenteellisiin proteiineihin. Sen sijaan se esiintyy vapaana kudoksissa ja verenkierrossa. Tosiasiassa tauriini on eräs runsaimpia sydämessä, luustolihaksissa ja hermojärjestelmässä esiintyviä vapaita, aminohapon kaltaisia yhdisteitä.

Äärimmäisten fyysisten ponnistelujen aikana keho ei enää tuota riittävästi tauriinia, mikä aiheuttaa suhteellisen vajauksen. Tauriini toimii aineenvaihdunnallisena välittäjäaineena, ja sillä tiedetään olevan myös myrkkyjä poistava vaikutus.

Tauriini ja sydänsairaus

Japanissa tauriinia on käytetty hapenpuutteesta johtuvan sydänsairauden sekä tiettyjen sydämen rytmihäiriöiden hoitoon. Henkilöiden, jotka kärsivät sydämen vajaatoiminnasta, on raportoitu hyötyneen tauriiniterapiasta -- 3 - 5 gramman päiväannosta käyttäen -- ja tauriini saattaa olla apuna sekä kohonneen verenpaineen että korkean kolesterolitason hoidossa.

Tauriini ja tyypin yksi diabetes

Tutkimuksissa (1) on todettu, että tauriini toimii voimakkaana antioksidanttina ja parantaa laboratoriorotille keinotekoisesti aiheutettua tyypin 1 diabetes mellitusta taistelemalla vapaiden happiradikaalien haimalle aiheuttamaa tuhoisaa vaikutusta vastaan. Sen lisäksi toinen mekanismi, jonka kautta tauriini kohentaa insuliiniresistenssiä on vaikutus, joka syntyy lisääntyneenä kolesterolin erityksenä sappihappoon.

Koska ykköstyypin diabetes on hoitamattomana erittäin tuhoisa, voi tauriini 500 mg 1 – 3 kertaa päivässä annettuna olla yleensä hyvä hoitokeino näissä tapauksissa.

Tutkimukset (2) ovat osoittaneet, että jopa lapsilla vajavainen tauriinin saanti saattaa vähentää sekä sappihapon eritystä että rasvan imeytymistä ja huonontaa maksan toimintaa. Nämä kaikki saattavat kääntyä vastakohdikseen, kun ruokavaliota täydennetään tauriinilla.

Nämä tutkimukset tukevat myös teoriaa, jonka mukaan tauriini on olennaisen tärkeä oikeanlaisen kehittymisen ja kasvamisen kannalta. Tämän vuoksi tauriinia on alettu lisätä useimpiin kaupallisesti saatavissa oleviin lastenruokiin.

References

(1) American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 71, No. 1, 54-58, January 2000

(2) Hayes KC, Stephan ZF, Sturman JA. Growth depression in taurine-depleted infant monkeys. J Nutr1980;110:2058-2064.

RikkiMikon johtopäätös:
Tauriini toimii olennaisen tärkeässä roolissa, kun se tavallaan "jakaa" eri mineraaleja verenkiertoon kehon kulloisenkin tarpeen mukaisesti. Toisin sanoen se toimii eräänlaisena tiedon- ja viestinvälittäjänä, auttaa ruoansulatuksessa, sydämen rytmin säätelyssä, seerumin kolesterolin sääntelyssä, silmien toiminnassa (kissat, jotka eivät saaneet riittävästi tauriinia, synnyttivät poikasia, jotka jäivät sokeiksi), auttaa immuunijärjestelmän toimintaa esimerkiksi tappavien bakteerien torjunnassa.
Käännöstyö jatkuu... Joskus!