torstaina, joulukuuta 29, 2011

Kiinalainen juttu

Helsingin Sanomat 29.12.2011, verkkoliiteNämä uutiset löytyivät 29.12.2011 Helsingin Sanomien verkkoliitteestä: http://www.hs.fi/ulkomaat/Kiinasta+löydettiin+myrkyllistä+ruokaöljyä/a1305552301719

Ohessa lainaus tekstistä:
SHANGHAI. Kiinassa viranomaiset ovat vetäneet markkinoilta kolmen valmistajan ruokaöljytuotteita, joissa on havaittu myrkyllisiä aineita. Öljyistä löydettiin samaa myrkyllistä aflatoksiinia, jota huomattiin kiinalaisissa maitotuotteissa vain muutama päivä aiemmin.

Valtion uutistoimiston mukaan myrkkyä löydettiin kolmen eri yhtiön pähkinäöljyistä. Vielä ei ole tietoa siitä, onko öljyä päätynyt kuluttajille.

Aflatoksiini aiheuttaa maksavaurioita ja syöpää. Se voi päätyä elintarvikkeisiin esimerkiksi saastuneen viljan myötä tai tuotantoeläinten syötyä homeista rehua.

Useat skandaalit ovat viime vuosina ravisuttaneet Kiinan elintarviketeollisuutta. Vakavin tapaus sattui vuonna 2008, kun ainakin kuusi lasta kuoli ja 300 000 sairastui myrkyllisellä melamiinilla jatketusta maitojauheesta.


Kiinasta löytyi taas myrkkymaitoa
26.12.2011 9:50 | 0 |
A ASTT–AFP–REUTERS
SHANGHAI. Kiinalaisesta maidosta on jälleen löydetty terveydelle vaarallista ainetta.

Viranomaiset kertoivat maanantaina, että maan suurimman maidontuottajan Mengniun maidosta on löydetty myrkyllistä aflatoksiinia. Se voi aiheuttaa maksavaurioita ja jopa syöpää.

Mengniun mukaan aflatoksiini havaittiin ennen kuin maito ehti kauppojen hyllyille, joten kuluttajille ei ole aiheutunut vaaraa.

Aflatoksiinia ilmaantuu maitoon, jos lehmä syö homeista rehua.

Kiinan elintarviketeollisuutta ovat ravistelleet lukuisat skandaalit viime vuosina. Suurin kohu nousi vuonna 2008, kun ainakin kuusi lasta kuoli ja 300 000 sairastui myrkyllisellä melamiinilla jatketusta maitojauheesta.