lauantaina, maaliskuuta 22, 2008

Ikääntyvien terveys eläkkeelle siirtymisen kynnykselläJorma Seitsamo kirjoittaa seuraavaa:
(Lue koko artikkeli Työterveyslaitoksen sivulta)

Erään arvion mukaan 70 ikävuoden jälkeen sekä miehillä että naisilla on keskimäärin kaksi sairautta. Ikääntymisprosessi on kuitenkin jokaisella erilainen, perimän lisäksi siihen vaikuttavat muun muassa sukupuoli, ammatti, elintavat, asuinpaikka ja perhesuhteet. Myös psyykkisillä tekijöillä on vaikutuksensa: jos ihmisellä on esimerkiksi paljon henkisiä voimavaroja, ne saattavat toimia puskurina sairastumista vastaan.
Ikääntymisen ja terveyden väliset yhteydet eivät ole aivan yksinkertaisia. Keskeinen tekijä on, että ikääntymiseen kuuluu olennaisena osana myös yksilöllisten erojen kasvaminen ja voidaan sanoa, että vanhemmiten kaikki elämänhistoriaan sisältyvät tapahtumat, elämäntyyli ja elintavat ovat omalta osaltaan vaikuttamassa terveyteen. Näin esimerkiksi ammattitausta on vain yksi näistä monista vaikuttavista tekijöistä. Mikään kehitys ei kuitenkaan ole yksisuuntaista, ja myös ikääntyvällä ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.

RikkiMikon huomautus:

Aika lohduttavaa luettavaa, mutta eräällä tavalla kaikessa kannustavuudessaan myös velvoittavaa; olemme usein terveytemmekin suhteen oman onnemme seppiä. Kun terveet elämäntavat ohjaavat elämäämme, voi odottaa vaikutuksia edulliseen suuntaan. Riittävä liikunta, terveellinen ravitsemus, mielihyvää tuottavat harrastukset ja hyvät ihmissuhteet määräävät hyvin suurelta osalta sitä, kuinka hyvin voimme taistella vanhuutta ja sairauksia vastaan. Koskaan ei kai ole liian myöhäistä kohentaa tilannetta.

Mitä hyviin harrastuksiin tulee, myös musiikin kuuntelu, valokuvaus ja vaikkapa taulujen maalaaminen voi olla sellainen. Näiden avulla voi kartuttaa henkisiä voimavaroja, joihin Jorma Seitsamokin viittasi. Niinpä RikkiMikko suosittelee napsauttamaan seuraavaa musiikki-linkkiä ja kuuntelemaan mitä tahansa radioasemaa tietokoneellasi. Asenna tarvittava ohjelma ohjeen mukaan (napsauta sivulla olevaa sinistä painiketta: "Click to Install") ja ryhdy kuuntelemaan haluamaasi musiikkia.

Radio Station

Mozart Horn Concertos


on Your PC

Käynnistyvä toiminto on last.fm- radiosoitin, joka toistaa hyvää musiikkia 24/7, siis läpi vuorokauden, jokaisena viikonpäivänä. Hyvälaatuisten kuulokkeiden avulla musiikkia voit kuunnella vaikka keskellä yötä.

Tänään on oikeastaan talvinen sää, aurinko paistaa ja on pikku pakkanen. Varmaankin "talven" viimeisiä pakkaspäiviä, ja sitten alkaa kevät! Toivottavasti tuleva vuodenaika suo meidän nauttia luonnosta enemmän kuin mennyt talvi, joka ei oikein talvi ollutkaan!

sunnuntaina, maaliskuuta 16, 2008

Musiikkia pääsiäisviikolla

Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater

Näin pääsiäistä odotellessa moni haluaa varmaan rauhoittua nauttimaan hyvästä musiikista. Tietysti aiheeseen liittyen sopivaa kuultavaa on aivan taatusti Giovanni Battista Pergolesin Stabat Mater (Musiikki ja partituuri). Amen. Teosta esitetään monilla paikkakunnilla perinteisesti juuri näin pääsiäisen aikaan; asiassa ovat kunnostautuneet erityisesti seurakunnat. Niinpä ainakin seuraavilla paikkakunnilla voit käydä nauttimassa tästä ihanasta teoksesta pääsiäisviikolla:

Tikkakoski: su 16.03.2008: Tikkkakosken kirkko
Vaajakoski: ma 17.03.2008 Vaajakosken kirkko.

Jyväskylä: 18.03.2008 Tikan kirkko.

Esiintyjät 17.03. ja 18.03.2008:

solistit: Sirpa Lampinen ja Liisa Partanen

I vl: Maria Typpö ja Kati Weijo

II vl: Camilla Leponiemi-Perätalo ja Tapani Partanen

vla: Matti Hannukainen

vc: Juhani Partanen

cb: Mikko Oinonen

org: Hanna Knuutila

Lisätietoa teoksesta
ja sanat löydät helposti napsauttamalla seuraavaa linkkiä.


17.03.2008klo 19:00 Vaajakosken Kirkko (Jyväskylän maaseurakunta) ja 18.03. 2008 klo 18:00 Tikan Kirkko (Jyväskylän kaupunkiseurakunta). Tule kuuntelemaan ja hiljentymään!