sunnuntaina, marraskuuta 18, 2007

Fibromyalgian hoidosta

Tunnetko seuraavanlaisia ikäviä oireita?
  • Laaja-alaiset kivut
  • Tyypilliset kipupisteet
  • Unihäiriö
  • Väsyneisyys
  • Psyykkiset oireet
  • Ärtyvän suolen oireyhtymä
  • Raajojen verenkiertohäiriö
  • Puutumiset
Päänsärkykin saattaa kuulua näihin oireisiin. Luultavasti vaivanasi on silloin fibromyalgia. Helsingin ympäristön reumatoimistossa työskentelevä sisätautien ja reumasairauksien erikoislääkäri, LKT Pekka Nykänen on käsitellyt tätä oireyhtymää erittäin ansiokkaassa artikkelissaan, jonka löydät klikkaamalla tätä tekstiä.

Aihe tuli tänään sunnuntaina 18.11.2007 ajankohtaiseksi, kun lehdistä sai lukea, että eräs aikaisemmin fibromyalgian hoidon keskeinen lääke ollaan vetämässä pois markkinoilta. Tämä lääke on kauppanimeltään Somadril Comp. Sitä on toki käytetty monen muunkin vaivan hoitoon. Esimerkkeinä mainittakoon eri tyyppisten lihaskipujen, kuten selkäsairauksien, reumaattisten särkyjen, jännityssäryn ja kuukautiskipujen hoito. Lääke laukaisee kivuliaita lihasjännityksiä keskushermostoon kohdistuvan vaikutuksen kautta. Se myös lievittää särkyä ja rauhoittaa lievästi.

Somadril Compin vaikuttavina aineina ovat karisoprodoli, (200 mg, LD50- annos: 2340 mg/kg, kemiallinen kaava: C12H24N2O4 ), parasetamoli (160 mg, LD50- annos:338 oral, 500 i.p. kemiallinen kaava: C8H9NO2) ja kofeiini (32 mg, LD50-annos rotalla: 192 mg/kg). Lääkelaitos on informoinut useista sivuvaikutuksista jo aikaisemmin, mm siitä, että lääke saattaa aiheuttaa riippuvuutta. Vasta nyt, viime aikoina esitettyjen faktojen perusteella kuitenkin päätettiin olla suosittelematta enää Somadrilia uusille potilaille. Asiasta uutisoi MTV3, Kaleva plus, Etelä-Suomen sanomat sekä monet muut sanomalehdet. Taustalla on Euroopan Lääkevirasto, joka kertoo pois vetämisen syyksi, että "Myynti keskeytetään väärinkäytösten ja keskushermostohaittojen takia".
Päihdelinkki > Nuortenlinkki
 
Tuo viimeksi mainittu varmaan on ollut tärkeä näkökohta päätöstä tehtäessä. Siitä kertoo muutama esimerkki Päihdelinkin keskustelupalstalta:
Nietzsche


LähetäLähetetty: 17.11.:55:51

Siis paras mahdollinen olotila. Toki subua 1/2h ennen kuin hienontaa somatrillit ja sekoittaa esim. veteen, sit huikalla alas. Bentsot subun sekaan...

Vahinko. Tota sai niin helposti. Lyhyeksi jäi toi juttu, onkohan täällä mainittu sanallakaan? Kamut ei edes käytä rahaa noita vaihtaessa, vaan yhtä monta takaisin. Kaikkea muuta saa käsittääkseni rahalla, mutta noi liikkui lainaten..

Asia (siis fibromyalgian hoito, ei Somadril compin huumekäyttö) kiinnostaa RikkiMikkoa, koska on itsekin kärsinyt tuosta raunioittavasta ja kroonista uupumusta aiheuttavasta vaivasta, siis fibromyalgiasta. Vaan eipä kärsi enää! Siitä myöhemmin lisää.

Siteeraan tähän Tri David W. Greggiä, amerikkalaista mikrobiologia, joka on omissa tutkimuksissaan tullut siihen tulokseen, että kroonisen heikkouden aiheuttaa rajoittunut aerobinen (happea käyttävä) aineenvaihdunta, joka on melkein kaikkien normaalien solujen pääasiallinen energian lähde. Syöpäsolut ovat asia erikseen; niiden aineenvaihdunta on pääasiallisesti anaerobista. Suomenkielisen version artikkelista löydät täältä.

David W. Gregg:

"On olemassa kasapäin julkaistua tietoa erilaisten ravintolisien vaikutuksesta krooniseen heikkouteen ja fibromyalgiaan, jotka ovat tuottaneet kohtalaista apua joillekin. Hyvin vähän on siitä epäilystä, että kun solu tulee aineenvaihdunnan kannalta anaerobiseksi, se ei enää voi hoitaa normaalia solukemiaa ja laaja joukko kemiallisia häiriöitä tulee silloin esiin. Monet ravintolisät ja dieetit kyllä auttavat".

"Tämä kirja esittää yhteenvedon suuresta määrästä pääosin tri Jacobin tekemiä tutkimuksia, joka tuo esiin sekä MSM:n että DMSO:n hyödyt. MSM on yksinkertaisesti DMSO:n oksidoitu (hapetettu) muoto, ja se valmistetaan DMSO:sta saattamalla se yhteyteen hapen kanssa. Niillä molemmilla on hyvin samanlaisia biokemiallisia vaikutuksia. Kappale IX tässä kirjassa osoittaa MSM:n vaikutuksen fibromyalgiaan. Tri Jacob esittää potilaskertomuksia, joista ilmenee, että suuret annokset MSM:ää eivät vain vähennä fibromyalgiakipuja, vaan myös estävät niitä joissakin tapauksissa. Potilasraportit myös osoittavat, että krooninen uupumus myös väheni tai hävisi samanaikaisesti. Annostuksen tasot olivat kolmessa onnistumista osoittavassa tapauskertomuksessa viisi, kymmenen ja kolmekymmentä grammaa päivää kohti. Kukin henkilö määritteli oman oikean annostuksensa itse".
RikkiMikon tekemän suomennoksen artikkelista löydät täältä. Suomennettu tekijän luvalla.

Sitten RikkiMikon omat kokemukset fibromyalgian hoidosta:

Oma kokemukseni fibromyalgiasta on jokseenkin seuraavanlainen:
Alkuaan autokolarista alkanut kipukierre sai seurakseen vaikea-asteisen kaularangan nivelrikon. Niskan äkillinen retkahdus kolaritilanteessa oli kohtalokas lyhyt hetki, joka vaikutti terveyteeni monia vuosia eteenpäin. Pitkäaikaisen kipuilun jälkeen varmistui, että eräs seuraus tuosta kolarista on aivan vääjäämättä ollut nivelrikon lisäksi myös fibromyalgia.
Koska fibromyalgiaan liittyy poikkeuksetta myös suolisto-ongelmia, oli tuloksena hyvin monitahoinen sairauksien yhdistelmä: kipua siellä, kolotusta täällä, vatsavaivoja, päänsärkyä, väsymystä, unettomuutta. Kaikki edellä luetellut oireet sopivat hyvin fibromyalgianimikkeen alle.
Monisairaan lääkitseminen on todellinen taitolaji, kun pitää ottaa huomioon yhden vaivan lääkityksestä aiheutuvat vaikutukset niihin muihin sairauksiin ja oireisiin. Tulehduskipulääkkeistä ei ollut apua fibromyalgiaan, se kun ei ole tulehduksellinen sairaus. Nivelrikon oireet ehkä vähän lieventyivät näillä, mutta aiheuttivat suoliston vaivojen kannalta epäedullisia vaikutuksia.

Triptyylillä kokeiltiin, mutta vaikutus oli todella vaatimaton, vaikka annostusta muutettiin useaan otteeseen välillä 20 mg/vrk - 50 mg/vrk. Panacod ja Somadril Comp tuntuivat parhailta, mutta vain muutaman vuoden ajan. Niidenkin teho alkoi hiipua, ja annostuksen suurentaminen vaikutti vain päänsärkyyn; ns. lääkepäänsärky oli ajoittain niin hirvittävä, että tuntui kuin olisi hulluksi tulossa! Sitten onneksi löytyi MSM (LD50 arvo yli 20 g/kg, kemiallinen kaava: C2H6O2S), joka ei ole lääke vaan ravintolisä. Lääkkeet saivat jäädä kokonaan pois neljä ja puoli vuotta sitten keväällä 2003.
Huomaathan, että myrkyllisyyttä kuvaavat LD50- arvot ovat MSM:n kohdalla grammoja (g), kun taas ylempänä, lääkkeiden kohdalla mittayksiköt ovat milligrammoja (mg). Mainittakoon vielä, että puhtaan veden LD50 on sama, noin 20 g/kg.

MSM:n kipua lievittävä vaikutus perustuu siihen, että sen sisältämä bioaktiivinen rikki estää C-hermosäikeiden kautta kulkevan signaalin pääsyn aivoihin. Samantapaisen vaikutuksen voi saada aikaiseksi myös TENS- laitteen avulla. MSM ei vaikuta muihin hermosäikeisiin. Lisäksi MSM:llä on relaksoiva eli lihasjännitystä vähentävä vaikutus.
Jatko on ollut täydellistä menestystä; aikaisemmin kielletty sauna on jälleen kunniassaan, voi nauttia punaviiniä ja suklaata, joita aikaisemmin ei voinut ajatellakaan, ihmissuhteet ovat palanneet, kun kipu ei enää rassaa mieltä. Paitsi että fibromyalgia on pysynyt kurissa, MSM on vaikuttanut erittäin edullisesti myös Crohnin taudin kulkuun. Kahden vuoden välein tehdyt kontrollitutkimukset ovat näyttäneet taudin pysyneen aisoissa!

Tällaisia ajatuksia tänään 18.11.2007 klo 19:55
Viimeisin päivitys tähän asiaan 7.5.2014: Terveydentilani on ikääni suhteutettuna erinomainen. Käyn edelleen säännöllisesti keikoilla, tällä hetkellä pari sinfoniakokoonpanoa, muutama pelimanniyhtye, salonkiorkesteri ja jazzkokoonpano kuuluvat harrastuksiini oman yritykseni, FinnMSM Oy:n  johtamisen ohella. Mieli virkeänä haluan tarttua uusiin haasteisiin, ja vain ajan puute on ollut rajana.

Lisää tietoja esimerkiksi tulehduskipulääkkeistä (NSAIDs): Klikkaa!

Katso ja kuuntele video, jossa kerrotaan keinoista hoitaa fibromyalgiaa: