tiistaina, toukokuuta 26, 2009

Ravintolisää epäillään maksavaurion aiheuttajaksi - HS.fi - Kotimaa

Ravintolisää epäillään maksavaurion aiheuttajaksi - HS.fi - Kotimaa

Tulipa paha mieli jälleen luettuani tänään Helsingin Sanomista uutisen, jonka mukaan taas eräs ravintolisä (Hydroxycut) on aiheuttanut käyttäjälleen maksavaurion. Nettikaupoissa myytävä rasvanpolttaja oli tuon ikävän tapauksen syypää.Lisätietoja:
Ylitarkastaja Minna-Maija Väänänen p. 020 77 24295, 050 434 2203,
minna-maija.vaananen (at) evira.fi
Ylitarkastaja Annika Nurttila p. 020 77 24290, 050 557 6414,
annika.nurttila (at) evira.fi


Kuluttajien tulisi olla hyvin varovaisia tilatessaan tuotteita Internetin kautta. Missään tapauksessa ei kannata käydä kauppaa epämääräisten nettikauppiaiden kanssa. Jos tilauksen yhteydessä täytyy maksaa joku ennakkomaksu sellaiselle kauppiaaalle, jolla ei ole kiinteää myymälää, siis postiosoite puuttuu, ja jos siis ei voi varmistaa myyjän toimipaikkaa, saattaa pahimmassa tapauksessa jäädä nuolemaan näppejään.

Sitten se tärkein asia nettikauppoja solmittaessa; on varmistuttava tuotteen valmistajasta. Esimerkiksi RikkiMikko on tilannut Saksasta tosi edullista MSM- jauhetta, tosin vain pienen erän tutustumista varten ja omaan käyttöön. Suurempaa tilausta varten tiedustelin MSM:n valmistajasta. Vastaus oli: "emme kerro, meidän ei ole pakko kertoa." Suomen tullilaboratorion ylitarkastaja vastasi kysymykseeni ilmoitusvelvollisuudesta: ei ole pakko kertoa tuotteen alkuperää, ei edes valmistusmaata, mutta hän jatkoi, että luultavimmin kyseessä on Kiina, koska eivät halua kertoa. Että sillä tavalla!

Kun muistaa taannoisen melamiinikatastrofin Kiinassa, voi vain kuvitella niitä riskejä, joita siltä ilmansuunnalta toimitettavista tuotteista saattaa löytyä. Voihan olla, että ne ovat asiallisesti valmistettuja, mutta riski on olemassa, jos avoimmuus ei ole päällimmäisenä tuotteen markkinoinnissa. Jos ei kerrota MSM:n kohdalla edes valmistusprosessin laatua, onko siis kyseessä tislaus- vai uuttamismenetelmä, kannattaa jättää tilaus tekemättä, koska raskasmetallien ja haitallisten mikro-organismien siiryminen valmistuksen aikana käytetystä vedestä lopputuotteeseen on uuttamismenetelmässä mahdollista tai paremminkin hyvin todennäköistä.

Hollantilainen Kala Health International toimittaa
Bergstrom Nutrition'in valmistamaa ja puolueettomalla tutukimuslaitoksella säännöllisesti testauttamaansa OptiMSM:ää, jota RikkiMikon putiikki lähettää asiakkailleen, ja vielä siten, että tilaus myyntilaskuineen toimitetaan asiakkaalle tavallisesti kirjeenä suoraan kotiin, ja asiakas maksaa sitten lähetyksen kahden viikon kuluessa pankkiin. Reilun kauppiastavan mukaisesti asiakas saa ensin 150 g tutustumispakkauksen, jota hän voi testata kolmen viikon ajan, jonka kuluessa hän tekee päätöksen siitä jatkaako asiakkaana, eli maksaa tuotteen, vai lopettako asiakassuhteen ilmoittamalla RikkiMikolle, että ei apua tullut, maksua ei silloin tarvitse suorittaa!

Terveisin ja hyvää kesää toivottaen
RikkiMikko