torstaina, helmikuuta 05, 2009

Vitamiinit saattavat auttaa migreenioireiisiin


Lisää kuva

Uuden australialaistutkimuksen mukaan migreenipänsärky saattaa olla parannettavissa B-ryhmän vitamiinien avulla. Professori Lyn Griffiths asetti 50:n pitkäaikaisesta migrenistä kärsivän potilaan ryhmän kuuden kuukauden B-vitamiini- ja folaattikuurille ja kertoi tulosten olleen hyvin positiivisia.

Tutkimukseen osallistuneiden raportoitiin "saaneen merkittävää parannusta päänsäryn esiintymistiheyden, kivun vakavuuden ja niihin liittyvän työkyvyttömyyden suhteen" kertoi professori Griffiths Griffithin Yliopiston Genomics Research Centre- osastolta (GRC).

"Tähän asti käytetyt migreeninhoidot eivät aina ole olleet tehokkaita ja saattavat olla kalliita sekä aiheuttaa sivuvaikutuksia,"

"Kokeemme menestyksekäs tulos ... on osoittanut, että turvallisilla, edullisilla, vitamiineja sisältävillä ravintolisillä voidaan hoitaa migreenipotilaita."

Koe oli jatkoa aikaisemmalle GRC:n tutkimukselle, jonka avulla määriteltiin MTHFR-niminen geeni, jonka tiedetään herkistävän ihmisiä migreenille, kun tuo geeni ei toimi oikein tai se on kokenut mutaation.

Tämä geenin toimintahäiriö johtaa myrkyllisen aminohapon, homokysteiinin kohonneeseen pitoisuuteen, minkä tiedetään kohottavan sydäninfarkti- ja aivohalvausriskiä.

Tutkimus perustui teoriaan, että B-vitamiineja ja foolihappoa sisältävät lisäravinteet alentavat homokysteiinitasoa ja parantavat siten migreenin oireita," Griffiths kertoo. 

Migreeniä hoidetaan usein voimakkailla kipulääkkeillä, kuten kodeiinilla tai pahoinvointiiin tarkoitetuilla lääkkeillä. Ehkäisevä lääkitys koostuu masennuksen hoitoon tarkoitetuista sekä verenpainetta säätelevistä lääkkeistä, kuten beetasalpaajista.

RikkiMikon huomautus:

Mielenkiintoista havaita, että homokysteiinilla näyttäisi olevan yhteys myös migreeniin. Ihminen on kokonaisuus, jota on hoidettava kokonaisuutena; jos jokin osa-alue jää paitsioon, keho saattaa reagoida arvaamattomalla tavalla. Migreenissä on kyse ilmeisesti systeemisestä virhetoiminnasta, jonka korjaaminen ei onnistu joitakin oireita tukahduttamalla, kuten kipulääkkeitä nauttimalla. Korjaus täytyy tehdä koko järjestelmään; kohonneen homokysteiinin aiheuttama vitamiinien vaje on korjattava eli lisääntynyt tarve saada B-ryhmän vitamiineja on tyydytettävä, jotta järjestelmä palaisi normaalitasolle. 

Kuinkahan moni suomalainenkin kartuttaa lääketehtaiden kassaa nauttimalla kalliita migreeninlääkkeitä tai yrittämällä ehkäistä kohtauksia beetasalpaajilla. Samalla hän altistaa kehonsa säätelyjärjestelmät ulkoiseen kontrolliin, jolloin esimerkiksi syketaso saattaa beetasalpaajan vaikutuksesta jumiutua epänormaalille tasolle, joka ei vastaa tervettä kehon rasitustilaa. Vitamiinitasojen palautus normaaliksi saattaisi tuoda uutta elämäniloa myös muiltakin osin kuin lieventyneinä ja harventuneina migreenikohtauksina. B-ryhmän vitamiinithan ovat hermovitamiineja.

Vielä eräs huomion arvoinen seikka: MSM:n on todettu alentavan merkittävästi veren seerumin homokysteiinitasoa (Tutkimusraportti).