sunnuntaina, huhtikuuta 15, 2007

Verenpaineesta
Iltasanomien verkkosivulla on 15.04.2007 klo 03:30 julkaistu STT:n sähke, jonka mukaan korkea verenpaine saattaa olla oire pikemminkin aivojen kuin sydämen sairaudesta. Sähkeessä viitataan brittitutkimukseen, joka tullaan julkaisemaan myöhemmin.

"Tutkijoiden mukaan verenpainetauti saattaakin olla aivojen verisuonten tulehdustauti. Aikaisemmin on ajateltu, että verenpainetaudin syy piilee sydämessä. Sairaus voi johtaa sydänkohtaukseen, aivoinfarktiin tai munuaisvaurioon".
"Tutkijat huomasivat, että eräs aivojen proteiini vangitsee valkosoluja, mikä puolestaan saattaa johtaa tulehdukseen ja estää veren virtausta aivoissa. Havainnot asettavat uuteen valoon myös perinteiset verenpainetaudin hoitokeinot".

Tutkimustuloksia on odotettavissa seuraavassa Hypertension Newsletter aikakauslehden numerossa.

Näin maallikkona ja tutkimuksen niukoista etukäteistiedoista johtuen tulee RikkiMikon mieleen ensimmäiseksi kysymys siitä, mikä mahtaa aiheuttaa noita tulehduksia verisuonten endoteelissä. Ei kai vaan se myrkyllinen aminohappo, nimeltään homokysteiini, jota keho alkaa tuottaa tietyissä olosuhteissa, kun esimerkiksi nautitaan pitkähkön ajan suuria annoksia tulehduskipulääkkeitä tai vaikka tiettyjä kolesterolilääkkeitä? Epäilyni kohteena on siis aine, joka on nimeltään homokysteiini! (Lääkkeistä ja homokysteiinistä enemmän täällä, blogissani maaliskuun 7.2006). Jos tästä on kyse, saattaisivat suojaavat ja ennaltaehkäisevät hoitokeinot ehkä löytyä vitamiini- ja lisäravinnepuolelta. Korkean homokysteiinitason aiheuttamien riskien estämiseksi olisi huolehdittava ainakin B6-, B9- ja B12- vitamiinien riittävästä tasosta, koska seerumin korkea homokysteiini korreloi näiden vitamiinien kanssa käänteisesti; kun homokysteiinitaso nousee, (B-) vitamiinitaso laskee. Ongelmia syntyy, jos näistä vitamiineista on puutetta: B-ryhmän vitamiinien vaje korostuu seuraavanlaisissa erityistilanteissa (tohtori.fi):


  laktoosi-intoleranssi
  keliakia
  raskaus
  imetys
  sairaus- ja toipilasaika
  stressi
  kova fyysinen rasitus
  yksipuolinen ravinto
  pitkäaikainen paasto
  dieetti ja laihdutuskuurit
  ehkäisypillerien käyttö
  runsas alkoholinkäyttö
  epäsäännölliset elämäntavat

Tohtori.fi kertoo B-vitamiineihin liityen seuraavaa:
B-6-vitamiinin puutos vaikuttaa ennen kaikkea proteiinien ja aminohappojen aineenvaihduntaan ja sen tarve lisääntyy proteiinin saannin kasvaessa. Puutosoireita ovat väsymys sekä iho- hermosto- ja verenkuvamuutokset. Iho-oireita tavataan hilseilevänä ihotulehduksena erityisesti suun ja nenän ympärillä. Hermosto-oireet taas ilmenevät ärtyneisyytenä, kouristeluna, masentuneisuutena, mielialan muutoksina ja pahoinvointina. Lievä puutos liittyy useimmiten huonoon ravitsemukseen ja samanaikaiseen muiden vitamiinien puutteeseen. Ääritapauksissa B6-vitamiinin puute voi aiheuttaa pienisoluisen (hypokromisen mikrosyyttisen) anemian. Puutos voi olla myös seurausta liiallisesta alkoholin käytöstä.

Erään tutkimuksen mukaan lisäravinne MSM paitsi vähensi nivelrikkopotilaiden kipuja, myös alensi veren seerumin homokysteiinitasoa merkittävästi.

High homocysteine levels increase risk of heart attacks and stroke. Knowing that MSM contained methyl groups, researchers also looked to see if it might reduce homocysteine levels. (This was a timely inquiry because COX-2 inhibitor drugs - commonly used to relieve arthritis pain - are now known to increase the risk of heart attacks and stroke.)

Tässä tämänkertainen anti. RikkiMikko toivottaa lukijoilleen lämpimiä kevätsäitä. Pitäkää jalat kuivina!