keskiviikkona, joulukuuta 17, 2014

AstaksantiinitutkimuksistaLyhyt referaatti astksantiiniin liittyvästä tutkimuksesta, jonka löysin tutkimuksissani Medscapen kautta:  


”Johtopäätöksenä voimme kertoa, että astaksantiinia sisältävä lisäravinne alensi plasman TAG-, ALAT- ja ASAT-arvoja (ALAT, alaniiniaminotransferaasi, ASAT, aspartattiaminotransferaasi), kohotti maksan endogeenisten antioksidanttigeenien määrää ja muutti valkosoluja vähemmän herkiksi LPS-stimulaatiolle. Siksi astaksantiini saattaa estää lihavuuteen liittyviä aineenvaihduntahäiriöitä ja tulehdusta”.Perinteiset vitamiiniantioksidantit (C*-, E- ja beetakaroteeni) eivät ole täyttäneet kaikkia niihin aikoinaan asetettuja toiveita, koska ne eivät näytä toimivan elimistössä yhtä tehokkaasti kuin koeputkessa. Esimerkiksi 10-vuotisessa naisten terveystutkimuksessa (Women's Antioxidant Cardiovascular Study, WACS) nämä vitamiinit eivät parantaneet sydäntauteihin sairastuneiden naisten ennustetta (Cook ym. 2007). 

Muutama ei-positiivinen tutkimustulos ei kuitenkaan kumoa antioksidanttiteoriaa. Sitä tukee mm. tutkimus, jonka mukaan C- ja E-vitamiinista ja omega-3-:sta on merkittävää apua skitsofrenian täydentävänä hoitona, etenkin koska taudin lääkitys (haloperidolilla) lisää hapetusstressiä (lue raportti). Astaksantiini tässä yhteydessä saattaa myös olla tehokas vaihtoehto.*C-vitamiinin sanotaan olevan tärkeimpiä solunsisäisiä antioksidantteja. Mutta C-vitamiinikin voi olla sekä anti- että pro-oksidantti. Äskettäin on selvitetty, kuinka kasvien C-vitamiini voi hapettua niin, että antioksidantin sijasta siinä onkin hapettavaa yhdistettä (lue lisää).