keskiviikkona, syyskuuta 26, 2007

Nivelrikko ja tulehduskipulääkkeet
On olemassa yleinen (ja väärä) luulo, että halvat ja helposti saatavat lääkkeet, kuten aspiriini ja ibuprofeeni olisivat tehokkaita ja turvallisia keinoja päästä eroon nivelrikon kivuista lopullisesti. Emme missään tapauksessa halua vihjata, että aspiriinin tapaisten käsikauppalääkkeiden nauttiminen olisi liian vaarallinen käytäntö silloin, kun kyseessä on tilapäinen kivun lievitys. On hyvä pitää kuitenkin mielessä, että asiaan liittyy monia tulehduskipulääkkeen nimellä kulkevista lääkkeistä aiheutuvia, mahdollisesti vakavia pitkäaikaisvaikutuksia (kuten vatsaan kohdistuva myrkyllisyys). Tällaisiin lääkkeisiin kuuluvat aspiriini, ibuprofeiini ja naprokseeni1. Ne saattavat jopa aiheuttaa tai kiihdyttää nivelvauriota!2 Jopa asetaminofeenilla, joka tunnetaan Suomessa nimellä parasetamoli ja kauppanimellä Panadol tai Paratabs ym., vaikkei se teknisesti olekaan tulehduskipulääke, voi olla hyvin haitallinen vaikutus keholle, mikäli sitä otetaan säännöllisesti pitkiä aikoja kyllin suurina annoksina tai yhdessä muiden lääkkeiden tai alkoholin kanssa. Niinpä ei ole olemassa mitään todellista tietoa, mikä osoittaisi laajalti käytössä olevien tulehduskipulääkkeiden ja nykyisin niin suosittujen selektiivisten COX-2 estäjien suotuisista vaikutuksista rustokudokselle3.
Ne saattavat lievittää kipua lyhyellä aikavälillä, mutta millä hinnalla niveltesi suhteen pitkään käytettynä?
Lääkärit kirjoittavat melko yleisesti käsikauppalääkkeitä, kuten aspiriinia, lievittämään nivelrikkokipuja. Oksentamisen ja pahoinvoinnin ohella suuret tulehduskipulääkkeiden tai parasetamolin pitkäaikaisannokset saattavat aiheuttaa vakavia munuaisvaurioita, maksan toiminnan häiriöitä sekä yhtä hyvin aiheuttaa vatsan tai suoliston sisäpinnan kudosvaurioita. Tutkimusyhteisön jäsenillä on vain yksi sana sanottavana: myrkyllisyys. Olemme jo kauan turvautuneet aspiriinipurkkiin silloin, kun meillä on joku vähäpätöinen kipu, mutta meidän tulisi olla varovaisia, jotta ymmärtäisimme pitkän aikavälin seuraamukset siitä, mitä kehomme sisään laitamme. On olemassa muita luonnollisempia aineita (joita luonnostaan esiintyy kehossamme), joiden on havaittu olevan aivan yhtä tehokkaita (jollei tehokkaampia, nivelrikon tyypistä riippuen), joilla on monin verroin vähemmän sivuvaikutuksia.
Ole hyvä vieraile ”Glucosamine Information Center”:in sivuilla saadaksesi lisätietoa (englanninkielinen kaupallinen sivusto):
Viitteet:
  1. Pharmacological Research. 46(1):1–6, 2002 Jul.
  2. American Journal of Medicine. 83 (5A):29-34, 1987 Nov 20.
  3. Inflammation. 26(3):139–42, 2002 Jun.
RikkiMikko haluaa muistuttaa siitä jo useammassa aikaisemmassa postissa esiin tulleesta riskistä, minkä on todettu aiheutuvan tulehduskipulääkkeiden, myös modernien koksiibien pitkäaikaiskäytöstä, nimittäin kohonnut veren seerumin homokysteiini, joka puolestaan on lähes jokaisen aivo- ja sydäninfarktin taustalla. Onhan sanottu, että homokysteiini, tuo kehon itsensä tuottama myrkyllinen aminohappo on jopa suurempi vaaratekijä kuin kohonnut kolesteroli. Se saattaa selittää monta nuorehkolla henkilöllä puhkeavaa infarktia silloin, kun on jälkeenpäin todettu, että kolesterolitaso on ollut suositusrajan (5,0 mmol/l) alapuolella, ja silti henkilö sairastui infarktiin. Lue lisää homokysteiinistä (Hcy):
RikkiMikon kommentti:
Kolesterolilääkitys saattaa aiheuttaa kiputiloja, joiden lievittämiseen voi tulla houkutus nauttia tulehduskipulääkkeitä, jolloin taas homokysteiinitaso saattaa lähteä nousuun. Näin lääkkeillä saavutettu hyöty ulosmitataan, kun sivuvaikutusten vuoksi joudutaan lisäämään lääkepalettia.
"Monet tutkijat ovat asettaneet LDL-kolesterolin merkityksen verisuonitaudiessa kyseenalaiseksi. Koko juttu saattaa olla tilastoharha, aivan kuten jäätelön kulutus kesällä ja hukkumisonnettomuudet. Nekin korreloivat tilastollisesti merkitsevästi, mutta niillä ei ole kausaalista syysuhdetta", sanoo
tri Matti Tolonen artikkelissaan, joka on julkaistu 05.08.2003

Muistathan, että tupakointi altistaa voimakkaasti aivohalvaukselle silloinkin, kun kolesterlitaso on normaali!
Linkki.