maanantaina, elokuuta 07, 2017

Kilpirauhasen toimintahäiriöt ja tupakointi

Lainaan tähän artikkelia, jonka on kirjoittanut Mary Shomon
Artikkeli on päivitetty 11. heinäkuuta 2017
http://www.thyroid-info.com/articles/smoking.htm

Lainaan tähän artikkelia, jonka on kirjoittanut Mary Shomon
Artikkeli on päivitetty 11. heinäkuuta 2017

Kehossa ei ole yhtäkään elintä, jolle  tupakointi ei olisi haitallista. Vaikka keskitymme usein tupakoinnin vaikutuksiin keuhkoihin, sydämeen ja ihoon, tupakoinnin vaikutus kilpirauhasen toimintaan voi olla yhtä suuri. 

Tämä pätee erityisesti kilpirauhassyövän henkilöihin, joilla tupakoinnilla on syy-seuraus-yhteys: toisaalta kasvattaa Gravesin taudin kaltaisten häiriöiden riskiä ja samalla heikentää kilpirauhasen vajaatoimintaa ja Hashimoton tautia.

Tupakointi ja kilpirauhasvaurio
Tupakansavu sisältää aineita, jotka vaikuttavat sekä itse kilpirauhaseen että sen toimintaan. Yksi näistä komponenteista on syanidi, joka tupakoidessa muuttuu tiosyanaatiksi kutsutuksi kilpirauhasen agentiksi. Tiosyanaatin tiedetään estävän jodin imeytymistä kilpirauhaseen, mikä vuorostaan ​​heikentää maksan, lihasten ja muiden elinjärjestelmien säätelyyn tarvittavia hormoneja.

Tupakointi vaikeuttaa henkilön kilpirauhasen toimintahäiriöiden (hypothyroidismi) diagnosointia, ja palauttaa oireet, kuten väsymys, painonnousu, mielialan vaihtelut, joihin monet hoidon tarjoamat edut voisivat vaikuttaa. Jatkuva tulehdus voi myös johtaa itse rauhasten laajenemiseen, mikä on erityisen tärkeää Gravesin tai Hashimoton taudin kanssa elävien ihmisten kanssa.


Vaikea sairaus, kilpirauhasen liikatoiminta, jolle on tyypillistä kilpirauhasen laajentuminen (goiter), esiintyy tupakoitsijoissa kaksinkertaisesti verrattuna ei-tupakoiviin. Lisäksi taudin kanssa elävien henkilöiden tupakointi liittyy nopeampaan taudin etenemiseen, oireiden huononemiseen ja huonoon vasteeseen kilpirauhashoitoon.